(Jednání pokračovalo v 14.48 hodin.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, zahajuji odpolední jednání. Připomínám, že jsme si odsouhlasili následující pořadí projednávaných bodů: 21, 36, 26, 46, 35, a pak budou následovat další.

 

Zahajuji tedy projednávání bodu číslo

 

21.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 99/1963 Sb.,
občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 97/1963 Sb., o mezinárodním právu soukromém
a procesním, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1104/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády by měl tento návrh uvést pan ministr spravedlnosti Pavel Němec.

 

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Pavel Němec: Vážený pane místopředsedo, přestože na tabuli svítí místní poplatky, pokusím se odůvodnit návrh novely občanského soudního řádu, a vzhledem k tomu, že pan zpravodaj je v časové tísni, odkáži na své odůvodnění v prvním čtení a pouze připomenu, že návrh novelizace občanského soudního řádu je adaptací právního řádu České republiky tak, aby byla zajištěna aplikace nařízení Evropského parlamentu a Evropských společenství, kterým se zavádí evropský exekuční titul pro nepopřené nároky.

Tolik tedy krátké připomenutí materiálu, který nyní projednáváme, a ve zbývající části odkazuji na to, co jsem řekl v souvislosti s prvním čtením.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Návrh jsme v prvním čtení přikázali k projednání ústavněprávnímu výboru, jehož usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 1104/1. Prosím zpravodaje tohoto výboru Stanislava Křečka, aby se ujal slova.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Ústavněprávní výbor projednal, kolegyně a kolegové, tento návrh zákona. Jde o krátkou nezbytnou novelu v rámci Evropské unie, a ústavněprávní výbor ji doporučil ke schválení. Přihlašuji se současně do podrobné rozpravy s malým pozměňovacím návrhem.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Otevírám obecnou rozpravu. Nikdo se do ní nehlásí, proto ji končím.

Zahajuji podrobnou rozpravu a uděluji slovo panu kolegovi Křečkovi.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych přečetl malou novelu občanského soudního řádu, která se týká úpravy zákona o soudcích a přísedících, takže tato novela zní: V názvu zákona - "Zákon č. 97/1963 Sb., o mezinárodním právu soukromém a procesním, ve znění pozdějších předpisů" se nahrazuje slovy "a některé další zákony".

Druhý bod - za dosavadní část 2 se vkládá nová část III, která zní - Část 3 Změna zákona o soudech a soudcích. Článek III. V § 130 zákona č. 6 2002 Sb., o soudech a soudcích, přísedících a státní správě soudů a o změně některých dalších zákonů (zákon o soudech a soudcích) ve znění zákona č. 349/2002 Sb., a zákona č. 192/2002 Sb., se mění takto:

Za prvé. V odstavci 2 ve větě druhé se slova "zástupce" nahrazují slovy "dva zástupci", slova "jmenovaný" a "odvolaný" se nahrazují slovy "jmenovaní" a "odvolaní", a slova "další členové" se nahrazují slovy "předseda, místopředseda a dalších sedm členů".

Odst. 2 - na konci textu se vkládá nová věta, která zní: "Předsedovi, místopředsedovi a členům rady, kteří nejsou soudci a státní zástupci, přísluší měsíční odměna za výkon funkce a náhrada výdajů, a to předsedovi ve výši 0,3 násobku platu a náhrady výdajů soudce krajského soudu dle délky právní praxe, místopředsedovi ve výši 0,2 násobku a členu ve výši 0,1 násobku."

Jde o úpravu postavení rady Justiční školy, kde se rozšiřuje počet soudců jmenovaných soudy a ukládají se práva ministru spravedlnosti.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP