(11.40 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. A nyní se ptám pana ministra, zda chce vystoupit se svým závěrečným slovem.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Ano, vážená paní předsedající. Vážené paní poslankyně, páni poslanci, jsem docela překvapen, jak široké téma bylo rozvinuto v rámci diskuse o této poměrně malé úpravě, která samozřejmě nezanáší tyto problémy, o kterých hovořila třeba paní poslankyně Páralová. Bylo vidět, že určitá asociace pojišťoven v České republice jí připravila dobré podklady o systému důchodového připojištění v České republice, ale to se netýká této úpravy. Tato úprava pouze, jak už bylo řečeno, reaguje na výzvu, která byla vůči České republice uplatněna.

Na rozdíl od koalice KSČM a ODS, která se ukazuje, že je velmi pevná a dokáže se dohodnout ve chvíli, kdy jim to vyhovuje, obzvláště pokud jde o závazky vůči Evropské unii, tak samozřejmě každý argument dobrý, ale je potřeba říci, že tato úprava je součástí dohod, které existují, a na rozdíl od poslanců ODS a KSČM, kteří se dokáží v jednom objetí mnohdy shodnout, a ukazuje se to i na tomto případě, vláda nese zodpovědnost. Myslím si, že titíž poslanci budou po několika měsících nebo v situaci, kdy bude uplatněna vůči České republice sankce, budou ti, kteří budou říkat: ta vláda, která to měla udělat, to neudělala.

Já rozumím tomu, že tady zazněly různé argumenty, ale ty argumenty neměly věcnou podstatu, věcnou podstatu v tom, že v žádném případě tady nehrozí zavedení zaměstnaneckého připojištění na důchody. Navíc, tak jak bylo zdůrazněno, to nemá žádné rozpočtové dopady, protože pokud by se firmy rozhodly přispívat, a nevidím důvod, proč by přispívaly do těchto systémů v situaci, kdy nejsou daňově zvýhodněny - a to zdůrazňuji, nejsou daňově zvýhodněny na rozdíl od systémů připojištění, které v České republice fungují. Vy jste tady mystifikovali, paní poslankyně a páni poslanci, občany svými vystoupeními, že zavádíme, nebo bude možné, aby vstoupily na trh pojišťovny, které budou nabízet za stejných podmínek, jak je zavedeno připojištění v České republice. To tak prostě není. Ale jsou samozřejmě zahraniční firmy, které působí i na území České republiky, a ty svým zaměstnancům v rámci svých zemí poskytují toto pojištění a samozřejmě způsobuje určitý problém, pokud ho nemohou zajišťovat na území České republiky. Myslím si, že dopady jsou pro Českou republiku naprosto minoritní, neohrožují ani náš systém penzijního připojištění a ani pojišťovny. Nakonec víme, že je potřeba v rámci důchodové reformy provést restrukturalizaci penzijního připojištění, aby to nebylo jenom výhodné spoření, ale aby to skutečně mělo i charakter důchodového připojištění, na čemž se nakonec shodly i reprezentace jednotlivých poslaneckých frakcí, které připravovaly dohodu, která nakonec nebyla realizována, ale právě v této oblasti ta dohoda byla.

Rozhodněte samozřejmě podle svého svědomí, ale z věcného hlediska tady nezazněly žádné argumenty, protože spojovat tuto záležitost např. se složitým tématem volného pohybu na pracovním trhu, který se nám samozřejmě také nelíbí, byť podle našich průzkumů Česká republika neohrožuje pracovní trhy, ale myslím, že to je téma, které je úplně mimo, stejně tak jako otázka penzijního připojištění v České republice, kterou tento zákon neřeší.

Požádal bych vás o rozumný přístup k této věci, požádal bych vás také o to, abyste propustili tento zákon do druhého čtení ve zkrácené lhůtě, tak jak navrhl pan zpravodaj. Myslím, že je ještě možné vést odbornou debatu nad tím, co to znamená nebo neznamená, protože mám pocit, že tady spíše působí předvolební emoce, a kdo si víc kopne do Evropské unie, ten bude generálem. Já si myslím, že to tak nebude.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se pana zpravodaje, zda chce ještě vystoupit se svým závěrečným slovem.

 

Poslanec Alfréd Michalík: Děkuji. Paní předsedající, kolegyně a kolegové, jen shrnu to, co tady padlo během diskuse. Padly tři návrhy na zamítnutí v prvním čtení, padl návrh na propuštění do druhého čtení a padly dva návrhy na zkrácení, první o 55 dnů, který je blokován, a zkrácení o 30 dnů.

Ještě jednou vás žádám, abychom pustili tento zákon do druhého čtení ve lhůtě, na které se shodneme.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní tedy přistoupíme k hlasování. Budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí tohoto vládního návrhu zákona. Na vaši žádost z pléna vás všechny odhlašuji a prosím, abyste se znovu všichni přihlásili svými kartami.

 

Ještě jednou opakuji, budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí právě projednávaného návrhu zákona.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 75 z přítomných 152 pro návrh hlasovalo 77, proti 61. Návrh byl přijat.

 

Předpokládám, že ještě dojde ke kontrole výsledků hlasování. (Krátká pauza.) Hlásí se o slovo Stanislav Křeček.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Paní předsedající, kolegyně a kolegové, s překvapením se dovídám, že mám na sjetině ano, přestože jsem samozřejmě hlasoval proti tomuto návrhu. Zpochybňuji hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ano, o vaší námitce, pane poslanče, nechám hned hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí se zpochybněním předchozího hlasování, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 76 z přítomných 155 pro hlasovalo 104, proti 2. Tento návrh byl přijat.

 

Nyní budeme opakovat hlasování o návrhu na zamítnutí.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 77 z přítomných 153 pro hlasovalo 76, proti 62. Návrh nebyl přijat.

 

Vidím, že ještě jednou bude docházet ke kontrole výsledků hlasování, takže chvilku počkáme, než budeme pokračovat v projednávání tohoto návrhu zákona. (Opět krátká pauza ke kontrole výsledků hlasování.) Zdá se, že nebude docházet ke zpochybnění hlasování. Je tomu tak, můžeme pokračovat.

Takže, přátelé, budeme nyní hlasovat o návrhu na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Je mojí povinností se zeptat, zda má někdo ještě nějaký jiný návrh. Není tomu tak.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tím… Vidím pana poslance Opálku, zřejmě jsem se nestihla podívat. Hlásí se s návrhem.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP