(15.50 hodin)

Poslanec Jan Vidím: Vážené kolegyně a kolegové, já jsem si nedovolil vystoupit při projednávání programu schůze, protože nebylo zřejmé, zda tento bod bude schválen, resp. zda komise bude nebo nebude zřízena, tato stálá komise. Ve chvíli však, kdy Sněmovna rozhodla o jejím zřízení, dovoluji si předložit návrh, aby Poslanecká sněmovna zařadila do svého pořadu nový bod, který by se jmenoval -

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane poslanče, mohu vám navrhnout takový postup, že byste to přednesl zítra ráno tak, jak to předvídá jednací řád? (Jistě.) Výborně, tak jsme se dohodli skvěle.

 

Můžeme tedy pokračovat dalším bodem naší schůze, a to je

 

2.
Návrh rozpočtu Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami na rok 2006
/sněmovní tisk 1139/

 

Ředitel Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami předložil Poslanecké sněmovně podle zákona č. 87 návrh rozpočtu tohoto úřadu. Předložený tisk projednal rozpočtový výbor. Usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 1139/1.

Já bych požádal pana poslance Martina Kocourka, aby nás informoval o jednání výboru a pravděpodobně nám také předložil návrh usnesení.

 

Poslanec Martin Kocourek: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych vás seznámil s projednáváním sněmovního tisku 1139, tedy rozpočtu Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami na rok 2006.

Rozpočtový výbor se tímto materiálem a tiskem zabýval na své 51. schůzi dne 2. listopadu 2005. Přijal usnesení č. 671, ve kterém za prvé souhlasí s návrhem rozpočtu Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami na rok 2006, který máme ve sněmovním tisku 1139, a to ve výši příjmů 23 135 tis. Kč a výši výdajů 23 135 tis. Kč, přičemž investiční výdaje z toho činí 142 tisíce korun. A za druhé doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby přijala usnesení, které je uvedeno ve zmíněném tisku 1139/1.

Já teď Sněmovnu nebudu zatěžovat, pokud nejde o obecnou rozpravu, tímto textem a přednesl bych jej jako návrh v rámci podrobné rozpravy.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře, můžeme se takto domluvit. Děkuji za úvodní slovo.

Zahajuji všeobecnou rozpravu k tomuto bodu. Hlásí se pan poslanec Recman jako první.

 

Poslanec Svatomír Recman: Vážený pane předsedo, pane ministře, kolegyně a kolegové, já bych k uvedené problematice chtěl říci tři připomínky.

Především je jasné, že rozpočet, a to od samého počátku, Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami je vždy deficitní a bez určité finanční výpomoci - a ta výpomoc je návratná ze státního rozpočtu - by tento úřad nejen nebyl schopen fungovat a řádně plnit funkci dozorového orgánu, ale rovněž by nebyl ani schopen přežít.

Jsem přesvědčen o tom, že Poslanecká sněmovna udělala dobrý krok v tom směru, když přijala novelu zákona o družstevních záložnách a schválila nadstandardní odškodnění členů družstevních záložen až do výše 90 %, maximálně do částky 400 000 Kč. Jsem rád, že poslanecký klub KSČM vyvíjel příslušný tlak na Poslaneckou sněmovnu, na Senát i na veřejnost, aby tento návrh byl přijat. Chci však poděkovat i ostatním poslancům, kteří tuto iniciativu komunistických poslanců podpořili.

Nicméně musím říci, že na návrh rozpočtu Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami na rok 2006 měla významný vliv dvě usnesení vlády. Tím prvním je usnesení vlády č. 452 ze dne 12. května 2004, což je usnesení, které hovoří o tom, že se bude postupně integrovat státní dozor nad finančním trhem do jediné instituce, a v prvé etapě se hovoří o integraci Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami do České národní banky. Na toto usnesení vlády navazuje pak další usnesení, které má č. 611, je ze dne 25. května 2005, a to o změně integrovat státní dozor nad finančním a kapitálovým trhem do jediné instituce. To znamená, že toto usnesení vlády modifikuje to původní usnesení s tím, že podstatou je, že se sloučila první a druhé etapa integrace tohoto státního dozoru.

Vnímám i tu skutečnost, že když Úřad pro dohled nad družstevními záložnami zpracovával návrh rozpočtu na rok 2006, jak ho předložil Poslanecké sněmovně, tak samozřejmě nebyla přijata legislativní opatření vlády a rovněž nebyl projednán a schválen sněmovní tisk 997, který reagoval na obě zmíněná usnesení vlády. Chci jenom připomenout, vážené kolegyně a kolegové, že projednání sněmovního tisku 997, což souvisí s organizací státního dozoru nad finančním trhem, proběhlo v prvém čtení na 45. schůzi, a to 21. června loňského roku, závěrečné třetí čtení pak proběhlo v závěru loňského roku 7. prosince na 51. schůzi. Výsledkem projednání této novely je, že Úřad pro dohled nad družstevními záložnami byl včleněn do dozorového orgánu, kterým je od 1. dubna 2006 Česká národní banka.

Přijetí zákona má výrazný vliv na chod Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami v letošním roce, ale samozřejmě bude mít výrazný vliv na úroveň financování kontroly družstevních záložen. Hovořil jsem o tom, že Úřad pro dohled nad družstevními záložnami bude organizačně včleněn do organizační struktury České národní banky. Česká národní banka převezme v souladu s tímto zákonem povinnost financovat dozorový orgán nad družstevními záložnami. Bohužel tu není ani pan ministr, ani nikdo jiný, aby mi odpověděl na dotaz, jakým způsobem bude tento rozpočet včleněn, nebo jakým způsobem se rozplyne rozpočet úřadu v té podobě, jak ho máme předložen, v rozpočtu České národní banky a jakým způsobem bude naloženo s návratnou finanční výpomocí od státu pro úřad, protože v tomto sněmovním tisku se hovoří o tom, že finanční úřad bude požadovat po státu návratnou finanční výpomoc na rok 2006 ve výši 17,2 mil. Kč.

Já jsem přesvědčen o tom, že by se to mělo řešit tak, že úměrná část do 1. dubna bude využita úřadem a po 1. dubnu že by měl být poměrným způsobem snížen podíl státu na návratné finanční výpomoci v souladu s návrhem toho rozpočtu, tak jak je předložen.

Takže mé doporučení, vážené kolegyně a kolegové, je pozitivní. Podpořím tento návrh rozpočtu na rok 2006, nicméně rád bych znal do budoucna odpověď na otázky, jakým způsobem se bude řešit financování po 1. dubnu 2006, kdy úřad zanikne a stane se součástí organizační struktury a rozpočtu České národní banky.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, to byl příspěvek do obecné rozpravy. Ptám se, kdo další se do ní hlásí. Pokud nikdo, obecnou rozpravu končím.

Vyhlašuji podrobnou rozpravu, do níž se zřejmě přihlásí zpravodaj jako první. Prosím tedy pana poslance Kocourka, aby přednesl svůj návrh.

 

Poslanec Martin Kocourek: Ano, děkuji. Já bych se zde odvolal na svá slova z obecné rozpravy, kdy jsem avizoval, že rozpočtový výbor ve svém usnesení doporučil Poslanecké sněmovně návrh usnesení, který bych vám teď přečetl a který je uveden v tisku 1139/1.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP