(18.20 hodin)
(pokračuje Dundáčková)

Proto ústavněprávní výbor nepovažoval za možné tento tisk projednat, dokud nebude znát konečné znění zákona stavebního - zjednodušeně řečeno.

Proto si dovoluji znovu opakovat svůj návrh a poopravit tak, že navrhuji opakování druhého čtení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Teď je to již návrh, který je hlasovatelný.

Kdo se další hlásí do rozpravy? Pan ministr.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Radko Martínek Vážený pane předsedající, jsem opravdu ve složité situaci, protože obou dam, které zde vystupovaly přede mnou, si velmi vážím. Vážím si jich pro jejich odbornost, nicméně bohužel musím konstatovat, že tady nebyl ani jeden odkaz na to, že by tento návrh, jak zde je, byl v rozporu se schváleným znění stavebního zákona, jak byl přijat touto Sněmovnou.

Já jsem samozřejmě připraven, pokud to jde, přerušit toto jednání, aby eventuálně ústavněprávní výbor se sešel dnes a projednávalo se to zítra, pokud paní předsedkyně to chce takovýmto způsobem udělat. Ale nechci zdržovat, už máme zde spoustu zdržení a spoustu důležitých zákonů. Bohužel musím konstatovat, že tady není žádný rozpor se schváleným zněním stavebního zákona. Zatím mi nebylo řečeno, že by tomu tak ve skutečnosti bylo.

Znovu ujišťuji obě své předřečnice, vaším prostřednictvím, že možná pozměňovací návrh, který jim vadí obzvlášť, já nepodpořím, a to z toho důvodu, že tento návrh zákona je čistě procesní normou. V žádném případě to není norma, která určuje, co bude vyvlastňováno, ale určuje, jakým způsobem eventuálně bude vyvlastňováno, pokud se tak bude dít ve veřejném zájmu. Také ten veřejný zájem musí být klasifikován v samostatných zákonech. To je v tom zákoně zcela jasně řečeno. Tento zákon v žádném případě nemůže říci, co bude vyvlastňováno, ale nastavuje nové podmínky a velmi moderní a lepší podmínky, než je v současné době při stávajícím vyvlastňování.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Kdo se další hlásí do rozpravy? Pan kolega Hovorka.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážený pane místopředsedo, vážení páni ministři, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovoluji si požádat o stažení svého pozměňovacího návrhu pod označením D2. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Prosím pana zpravodaje, aby si to poznamenal. Slovo má pan zpravodaj.

 

Poslanec Josef Vícha: Vážený pane předsedající, vážení páni ministři, vážené kolegyně, vážení kolegové, také se hlásím ke svým pozměňovacím návrhům pod písmenem H. Stahuji je. Prosím, aby se o tom hlasovalo. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Kdo se další hlásí do rozpravy? Kolegyně Dundáčková.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Dovolím si krátkou poznámku, pane předsedající. Vážený pane ministře, pokud budeme k projednávání návrhů zákonů přistupovat tak, jak vy nám navrhujete, to znamená, že příslušný ministr prohlásí, že předložená norma je naprosto v pořádku a my neumožníme jednotlivým garančním výborům, aby se normou zabývaly, pak zde, vážené kolegyně a vážení kolegové, vůbec nemusíme být. To zde stačí vláda, která prohlásí, že zákon je v pořádku. Já myslím, že je to velmi nepříjemné.

Ústavněprávnímu výboru v tuto chvíli bylo zabráněno v projednávání návrhu zákona. Já k tomu musím říci, že pan ministr také na jednání ústavněprávního výboru v minulosti nikdy nedorazil, možná i to mohlo hrát svou roli. Kdyby možná přišel na jednání ústavněprávního výboru, některé věci jsme si mohli vyjasnit. Ale znovu opakuji - pokud budeme dávat na čestná slova ministrů, pak zde vůbec nemusíme být a nemusíme hlasovat o jednotlivých pozměňovacích návrzích.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Slovo má paní kolegyně Parkanová.

 

Poslankyně Vlasta Parkanová: Vezmu to od konce. V tomto bodě bych se chtěla pana ministra zastat - na rozdíl třeba od ministra spravedlnosti. Pan ministr se jednání ústavněprávního výboru, pokud si vzpomínám, účastnil.

To, co jsem chtěla ale říci, kolegyně a kolegové. Možná jsme si s panem ministrem dostatečně dobře nerozuměli. Ale my zde nevedeme debatu zejména nad tím, zda tento návrh je v souladu s již přijatým návrhem stavebního zákona. Ale my máme pochybnosti o souladnosti s ústavou. A to je věc velmi vážná. Ta se o přestávce v kuloáru tímto způsobem posoudit nedá. My jsme chtěli dostat možnost, abychom tento soulad s ústavou posoudili, a v případě, že zjistíme, že to někde skřípe, vymyslet a navrhnout pozměňovací návrhy. Předpokládala bych, že toto je zájmem nejen tohoto výboru, ale i zájmem člena vlády.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan poslanec Evžen Snítilý má slovo.

 

Poslanec Evžen Snítilý: Jen pro úplnost. Při projednávání této materie byl garančním výborem výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Tento výbor návrh zákona projednal a doporučuje ho schválit.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Žádnou další přihlášku nevidím. Rozpravu končím.

Nejprve bychom měli rozhodnout, domnívám se, pane zpravodaji, o procedurálním návrhu paní kolegyně Dundáčkové na opakování druhého čtení. Podle výsledku tohoto hlasování pokračovat dále.

 

Poslanec Josef Vícha: Ano, pane předsedající, máte úplnou pravdu. Můžeme hlasovat.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Na žádost z pléna vás odhlašuji. Prosím, abyste se všichni zaregistrovali identifikačními kartami.

 

Přikročíme k hlasování o procedurálním návrhu, a to vrátit návrh zákona do druhého čtení a umožnit tak jeho projednání ústavněprávním výborem.

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 1160. Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Z přítomných 163 pro návrh 68, proti 32. Návrh nebyl přijat.

 

Chci se zeptat pana ministra, zda chce vystoupit se závěrečným slovem. Nikoliv. Pane zpravodaji, máte možnost vy.

 

Poslanec Josef Vícha: Děkuji za slovo. Můžeme hlasovat o zpětvzetí návrhu pana kolegy Hovorky pod písmenem D2. Další zpětvzetí pod písmenem H - návrh pana poslance Víchy. Potom by následovala procedura, kterou bych přečetl.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Tak ji přečtěte.

 

Poslanec Josef Vícha: Dobře. První hlasování by vypadalo tak, že bychom mohli společně o části A, to znamená pozměňovací návrhy obsažené v usnesení výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí číslo 336, tisk 1015/2, na straně 2 až 4. Další hlasování by bylo o jednotlivých pozměňovacích návrzích z tisku 1015/3 uplatněných k vládnímu návrhu zákona o omezení vlastnického práva k pozemkům nebo ke stavbě v pořadí pod písmenem B - pozměňovací návrhy pana kolegy Kaly na straně 4, to znamená B1, B2, B3, B4 a B5, což jsou tzv. průmyslové zóny. Další hlasování pod písmenem C pana kolegy Hrnčíře na straně 4. Jestliže přijmeme C1, tak C2 je nehlasovatelný. Další - hlasování pod písmenem D kolegy Ludvíka Hovorky na straně 4 a 6. Zde to bude trochu komplikovanější. D1 doporučuji hlasovat s tím, že pokud bude přijato, tak se nebude hlasovat o D5 a D4. D2 je staženo, D3 a D4 je podmíněn usnesením výboru pro veřejnou správu, pokud bude přijato A2, je D4 nehlasovatelný.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP