(11.50 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Já se přece jenom zeptám, zda se někdo domnívá, že by bylo třeba hlasovat o obou usneseních zvlášť. Není tomu tak.

Budeme tedy hlasovat o usnesení jak o celku. Zeptám se na stanovisko zpravodaje i pana ministra. (Zpravodaj: Doporučuji. Ministr: Doporučuji.) Děkuji.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 872 z přítomných 168 pro hlasovalo 166, nikdo nebyl proti. Návrh byl přijat. Děkuji.

 

Ještě pan poslanec Petr Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Jenom faktická připomínka, vážená paní předsedající, dámy a pánové. Protože toto usnesení bylo přijato, poprosil bych Kancelář Poslanecké sněmovny, aby tu druhou část doručila všem velvyslanectvím členských států Evropské unie.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. A nyní, kolegyně a kolegové, se dostáváme k bodu

 

183.
Návrh rozpočtu Státního zemědělského intervenčního fondu na rok 2006
/sněmovní tisk 1174/

 

Předložený návrh uvede ministr zemědělství pan Jan Mládek. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zemědělství ČR Jan Mládek Vážená paní předsedající, dámy a pánové, v souladu s paragrafem 3 vyhlášky Ministerstva financí číslo 131/2001 Sb., kterou se stanoví rozsah a struktura údajů pro vypracování návrhu zákona o státním rozpočtu a termíny jejich předkládání, a v návaznosti na paragraf 6c zákona číslo 256/2000 Sb., o Státním zemědělském intervenčním fondu, zpracoval tento fond návrh rozpočtu fondu na rok 2006. Předkládaný návrh rozpočtu SZIF na rok 2006 projednala dne 3. října 2005 dozorčí rada fondu.

Návrh rozpočtu fondu na rok 2006 je sestaven v souladu s příslušnými nařízeními Komise EU vydanými pro společnou zemědělskou politiku a současně respektuje podmínky stanovené pro její realizaci v České republice, vydané příslušnými nařízeními vlády České republiky.

Návrh rozpočtu SZIF na rok 2006 vychází z vládního návrhu státního rozpočtu na rok 2006 a v něm vyčleněného objemu finančních prostředků do kapitoly Ministerstva zemědělství s určením pro SZIF ve výši 27 735 050 000 korun. Celkově je rozpočet předkládán jako vyrovnaný ve výši 35 220 577 000 korun. Uvedené příjmy na společnou zemědělskou politiku SZIF předpokládá použít na úhradu přímých plateb, společné organizace trhu, horizontálního plánu rozvoje venkova, podpory marketingové činnosti, programu SAPARD a správních výdajů.

Celkové příjmy - dotace ze státního rozpočtu na rok 2006 určené na úhradu správních výdajů - se zvyšují o převod části finančních dávek z cukru, tedy o 67 378 000 korun, a činí celkem 1 860 378 000 korun.

Návrh rozpočtu fondu na rok 2006 byl projednán dne 9. listopadu 2005 na 58. schůzi zemědělského výboru, který tento rozpočet doporučuje Poslanecké sněmovně schválit s tím, že doporučuje Poslanecké sněmovně, aby požádala vládu o zajištění dofinancování položky přímé platby na rok 2006 do výše, kterou umožňuje Smlouva o přistoupení ČR k EU.

Definitivní verze rozpočtu fondu na rok 2006, která bude vycházet ze schváleného státního rozpočtu ČR na rok 2006 a dodržovat v něm výdaje - dotace vyčleněné z kapitoly Ministerstva zemědělství s určením pro SZIF, bude zpracována v březnu 2006 po schválení roční účetní závěrky SZIF na rok 2005 a následném převedení případných zůstatků z roku 2005 do rozpočtu na rok 2006.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Předložený tisk projednal zemědělský výbor, jehož usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 1174/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Jiří Hanuš a informoval nás o jednání výboru.

 

Poslanec Jiří Hanuš: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, zemědělský výbor projednal tuto záležitost 9. listopadu 2005 a přijal následující usnesení:

Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny po úvodním slově Ing. Karla Venery, náměstka ministra zemědělství ČR, zpravodajské zprávě poslance Ing. Jiřího Hanuše a po rozpravě

1. doporučuje Poslanecké sněmovně

a) návrh rozpočtu Státního zemědělského intervenčního fondu na rok 2006 /sněmovní tisk 1174/ schválit;

b) aby požádala vládu ČR o zajištění dofinancování položky přímé platby na rok 2006 do výše, kterou umožňuje Smlouva o přistoupení ČR k EU.

2. Pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny.

3. Zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto návrhu na schůzi zemědělského výboru.

Toť vše a dovolil bych si přihlásit se pak do rozpravy.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní zahajuji všeobecnou rozpravu, do které jste se právě, pane zpravodaji, přihlásil. Jinou přihlášku nemám - teď vidím dalšího pana kolegu. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Hanuš: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, já bych si dovolil se ještě vrátit k jednání zemědělského výboru, protože jsem ještě zároveň i členem dozorčí rady SZIF.

Při projednávání ve výboru byla vedena rozsáhlá rozprava, zejména pokud se týká zabezpečení výdajů na společnou zemědělskou politiku a konkrétně na přímé platby. Dovolte, abych vás seznámil s výší prostředků na plnění přímé platby pro rok 2006 tak, jak je rozpočtována a v současné době již Poslaneckou sněmovnou schválena v kapitole 329 - Ministerstvo zemědělství, a která je rovněž zapracována do návrhu rozpočtu fondu. Pro upřesnění uvádím, že přímé platby jsou rozpočtovány ve dvou ukazatelích - v položce, která je kofinancována z rozpočtu Evropského společenství, tzv. SAPS, v částce 8 886 600 000 korun, v položce, která je financována ze státního rozpočtu jako možnost dofinancování přímých plateb do výše stanovené Smlouvou o přistoupení ČR k EU v částce 4 093 700 000 korun. Rozprava ohledně evropských prostředků byla vedena v souvislosti s výší objemu prostředků schválených Evropskou komisí, kdy do rozpočtu je zapracován celkový objem ve výši 296 220 000 eur, který byl schválen v době zpracování rozpočtu při přepočtovém kursu 30 korun za eur.

V současné době již došlo ke schválení zvýšeného celkového objemu na 301 750 000 eur. Tento rozdíl ve zvýšení prostředků na předfinancování přímých plateb z EU je řešitelný, bude záviset na kursu koruny, který bude České republice komisí stanoven k 1. 10. 2006. Složitější však je, že do současné doby nebyla ukončena jednání ohledně cukru a je signál, že pro hospodářský rok 2006/2007 by mohl být navýšen objem prostředků na SAPS do částky 329 mil. eur. V daném případě by na předfinancování přímých plateb v rozpočetech Ministerstva zemědělství a fondu chyběly finanční prostředky v rozsahu 800 až 850 mil. korun, a to v závislosti na stanoveném kursu koruny.

S čím však výbor nemohl souhlasit, byly finanční prostředky na rozpočtované financování doplňkových přímých plateb k přímým platbám ze státního rozpočtu v částce 4 093 700 000 korun, a to z důvodu, že by zemědělci oproti možné 65procentní úrovni Evropské unie v České republice mohli čerpat prostředky na přímé platby jen ve výši 51,12 procenta.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP