(14.10 hodin)

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pan poslanec Michal Kraus.

 

Poslanec Michal Kraus: Já si myslím, že tento požadavek je legitimní. A dovolte mi, abych byl co možná nejracionálnější. Myslím si, že v logice věci je, že je tady určitý blok zákonů, který se týká Ministerstva místního rozvoje, týká se takových věcí, jako jsou veřejné zakázky, koncesní zákon atd. Je tady ambice projednat tento balík zákonů v určitém logickém celku ještě dnes. U zákona 810 se očekává zcela určitě bohatá diskuse a je daleko lepší a v důstojnějším prostředí, které bude v úterý ve 14 hodin, projednávat tento zákon a byla pro to dostatečná doba, protože jinak by hrozilo, že tento balík stavebních zákonů odložíme a osmsetdesítku stejně neprojednáme. Mám za to, že je to legitimnější, racionálnější a snad i rozumnější.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě jednou pan místopředseda Langer a pak stejně tak může pan -

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Domnívám se, kolegyně a kolegové, že řešíme procedurální spor, kdy na jedné straně stojí pevně zařazené body pana ministra Martínka dnes, které nebyly doprojednány, a na straně druhé pevně zařazený bod, zákon číslo 810. Myslím si, že správná procedura by měla být rozhodnutí Sněmovny, zda se chce zabývat těmi pevně zařazenými body, anebo zda se chce věnovat tomu bodu, který byl zařazen přesně na ten určitý čas. Myslím si, že tím si vyřešíme celou řadu dalších procedurálních sporů. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě pan ministr Martínek.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Radko Martínek Vážené kolegyně, kolegové, já myslím, že bychom neměli pokračovat v té vzrušené atmosféře vůbec tady ve Sněmovně, teď nemyslím jen tuhle událost, ale obecně. My jsme tady od toho, abychom skutečně něco dokázali a něco předvedli před veřejností, abychom pracovali.

Já bych chtěl jenom na jednu věc upozornit, která možná pomůže vyřešení tohoto problému. Já bych chtěl upozornit na své ranní vystoupení v době, kdy to bylo podle jednacího řádu příslušné, kdy jsem upozorňoval na tuto skutečnost. Respektive upozorňoval jsem na to, že se nechávají zařadit pevně zařazené body za třetí čtení, a sdělil jsem, že očekávám, že všechny ostatní body budou zařazeny po vyprojednání těch pevně zařazených bodů, tak jak to bylo navrhováno. A tehdy ráno k tomu nikdo nevznesl žádnou připomínku ani nijak neprotestoval, proto jsem měl pocit, že tahle situace je procedurálně vyřešená. Prosím vás, abyste eventuálně vzali tady tohle vysvětlení.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. A ještě jsem viděl pana místopředsedu Filipa se hlásit.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo. Vážené paní a pánové, členové vlády, já jen jednu maličkost. Nesouhlasím s tím, co řekl kolega Langer, protože pokud jde o to, abychom to procedurálně zvládli, tak je opravdu nejdříve nutné se vypořádat s tím, že je tady pevně zařazený bod na dnešní odpoledne. Čili nejdříve může být jenom hlasování o tom, kam tento pevně zařazený bod dáme, jestli jej dáme, jak říká pan ministr Martínek, za jeho body, anebo jestli jej zařadíme někam jinam, taky napevno.

Vidím, že je tady řada hejtmanů, takže alespoň vůči nim se můžeme chovat tak, že když už sem dneska přijeli, tak jim řekneme, že budeme projednávat něco jiného, a aspoň jim bychom měli sdělit, kdy mají přijet jindy. To je k té proceduře.

Jinak, vážené paní kolegyně, páni kolegové, obstrukce patří k politické práci všech parlamentů. My s tím počítáme, neděláme z toho žádné drama, tak já bych dál tu debatu nedramatizoval.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, ale ještě musím dát slovo panu poslanci Kováčikovi. (Hučení v sále.)

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedo, procedurálně se z toho sporu nejlépe vyvlékneme tím, že stáhnete svůj návrh a budeme pokračovat pevně zařazeným bodem, tiskem 810.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já, jestli dovolíte, bych si ponechal svůj návrh a postupoval bych tak, jak jsem původně navrhl, to znamená v těch dvou krocích. Já sdílím ten názor o obstrukci, jak tady byl řečen. To je prostě něco, co patří do parlamentu legitimně, a to je tak jediné, co můžeme dělat - snažit se na to nějak rozumně reagovat.

Takže první návrh bude hlasování o pevném zařazení tisku 810 na 14. hodinu v úterý, druhé o tom, že na dnešní program odpoledne zařadíme pevně zařazené body, které zůstávají z dopoledního jednání. Věřím, že všichni se přihlásili, kdo chtějí hlasovat, a že můžeme zahájit hlasování o tisku 810.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, abychom tento bod zařadili na 14. hodinu v úterý příští týden jako první bod našeho jednání? Stiskne tlačítko a zvedne ruku, kdo s tím souhlasí. Kdo je proti?

Toto hlasování má pořadové číslo 802. Přítomno je 131, pro je 103, proti nula. 810. tisk jsme zařadili.

 

A nyní budeme hlasovat o tom, že budeme nyní pokračovat těmi pevně zařazenými body, které zbývají z dopoledního jednání a do kterých jsme se ještě nepustili. Zahajuji hlasování. Kdo je pro, zařadit tyto body do pořadu schůze odpoledne, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Toto hlasování má pořadové číslo 83. Přítomno je 135, pro hlasovalo 79, proti nula. Tento návrh byl přijat.

 

A my můžeme pustit se rovnou do programu, který jsme si právě schválili. Tento program otevírá bod číslo

 

18.
Vládní návrh zákona o veřejných zakázkách
/sněmovní tisk 1076/ - druhé čtení

 

Pan ministr Radko Martínek by nám měl uvést tento návrh ve druhém čtení. Prosím, pane ministře, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP