(11.20 hodin)
(pokračuje Hovorka)

Je tady jeden argument, že by to mohlo znamenat větší náklady obcí a měst v souvislosti se stavebním řízením. Já se domnívám, že to je spíš ve prospěch celé věci, a proto ty pozměňovací návrhy předložím.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Ludvíku Hovorkovi. Vnímám jeho projev také jako přihlášku do podrobné rozpravy. Je tomu tak, pane poslanče? (Souhlas.) Dobře.

Pokud nikdo další se nehlásí do obecné rozpravy, obecnou rozpravu končím. Ptám se, jestli je zájem o závěrečné slovo. Ano, pan ministr Radko Martínek. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Radko Martínek Dámy a pánové, protože nejsou důležitá slova, ale jsou důležité činy, není důležité tady diskutovat o některých věcech, na které mám diametrálně odlišný názor od například kolegy Mencla. Mohl bych tady dlouho hovořit i o některých protimluvech toho jeho vystoupení, ale neučiním tak, protože si myslím, že je potřeba ten zákon především schválit, je potřeba, aby existoval. Já bych tedy místo toho deklaroval, že tak jako ve všech projednáváních doposud, tak i po druhém čtení budeme jako ministerstvo maximálně vstřícní a budeme ve všech návrzích, které zde budou předneseny, hledat vylepšení našeho návrhu, vládního znění, pokud tomu tak skutečně bude.

Jinak bych vás, vážené kolegyně a kolegové, poprosil, abyste se během toho jednání už dále nelíbali, protože pak pan zpravodaj má vážné potíže hovořit o nesporných kvalitách toho zákona a to by mě velmi mrzelo. (Veselost.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi. Já myslím, pane ministře, že vám ostatní kolegové vyhoví, ač neradi.

Má pan zpravodaj zájem o závěrečné slovo? Ne. Dobře. Zahájíme tedy rozpravu podrobnou. Mám do ní pět přihlášek. Jako první vystoupí pan poslanec Vlastimil Aubrecht. Po něm se připraví pan poslanec Miloslav Kala, poté paní poslankyně Taťána Fischerová, poté pan poslanec Skopal, poté pan poslanec Hovorka. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Aubrecht: Vážený pane předsedající, dámy a pánové. Já budu na rozdíl od svých předřečníků velice stručný a pouze se přihlásím k pozměňovacích návrhům, které vám byly rozdány na lavice. Jedná se o dva materiály. Jeden je usnesení výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, druhý se týká vládního návrhu zákona. U toho posledního bych vás poprosil o jednu malininkou úpravičku, která vyšla špatným počítáním, a to na straně 8, to je ten materiál s těmi šedivými "věcmi", kde je text: "Dosavadní odstavce 1 až 4 se označují jako odstavce 3 až 5.", a má být "3 až 6". Čili tato jediná malá změna.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní pan poslanec Miloslav Kala, potom paní poslankyně Táňa Fischerová.

 

Poslanec Miloslav Kala: Děkuji za slovo. Dovolte mi, abych načetl krátký pozměňovací návrh, který bych poté odůvodnil při projednávání tisku 1015, kde jsem přihlášen do obecné rozpravy.

V § 179 odst. 1 na konci písmene f) tečku nahradit čárkou a doplnit písmeno g), které zní: "g) vytvoření průmyslové zóny schválené usnesením vlády".

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní paní poslankyně Táňa Fischerová. Připraví se pan poslanec Mencl, kterého jsem opomněl, ač se hlásil jak písemně, tak v rozpravě.

Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Taťána Fischerová: Děkuji, pane předsedající. Kolegyně a kolegové, protože jsme v časovém skluzu, já rovněž nebudu zdržovat. Moje pozměňovací návrhy máte v lavicích i se zdůvodněním, takže se ho teď držím a přihlašuji se ke svým návrhům. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Táně Fischerové. Nyní pan poslanec Václav Mencl, připraví se pan poslanec Skopal.

 

Poslanec Václav Mencl: Rovněž já jsem předložil pozměňovací návrhy do lavic, takže mi dovolte, abych zde deklaroval, že je oficiálně podávám.

Nicméně k projevu pana ministra mi dovolte poznámku. Mně je líto, že pan ministr odmítá polemizovat o jiných návrzích, než které sám předkládá, a o tom, co jsem zde řekl. Já jsem zde dokonce citoval oficiální dopisy Svazu měst a obcí a ombudsmana a jsem docela překvapen, že pan ministr není schopen a ochoten odpovědět. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Menclovi. Pan poslanec Skopal. (Nepřítomen.) Není, propadá mu přihláška. Další v pořadí je pan poslanec Ludvík Hovorka, připraví se pan poslanec Říman, poté pan poslanec František Beneš.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážený pane ministře, vážené kolegyně a kolegové, já se tímto přihlašuji k pozměňovacím návrhům, které vám byly rozdány na lavice k tomuto sněmovnímu tisku 998, a dále si dovoluji načíst ještě další pozměňovací návrhy, které jsem avizoval ve své řeči v obecné rozpravě.

Pozměňovací návrh k tisku 998 v díle dva:

Za prvé: V § 2 se na konci odst. 1 tečka nahrazuje čárkou a doplňují se písmena n) a o), která znějí:

n) technickou mapou účelová mapa velkého měřítka zahrnující především skutečný stav terénu, polohopis a výškopis a veřejné infrastruktury, která je určena zejména pro činnosti ve výstavbě a při správě území,

o) digitální technickou mapou technická mapa vedená prostředky výpočetní techniky.

Za druhé: V § 28 odst. 4 se na konci věty doplňují slova "a výškovou situaci ve výškovém systému Balt po vyrovnání".

Za třetí: V § 28 se za odst. 2 vkládá nový odstavec 3, který zní: (3) Funkci mapové části územně analytických podkladů může plnit technická mapa nebo digitální technická mapa, pokud je v obci vedena.

Dosavadní odstavce 3 až 5 se označují jako odstavce 4 až 6.

Za čtvrté: V § 28 odst. 4 se za slova "územně plánovací činnost" vkládá "založení a vedení technické mapy".

Za páté: V § 129 se doplňují věty - a teď navrhuji dvě varianty. Varianta 1: Jde-li o stavbu technické nebo dopravní infrastruktury, předložit dokumentaci skutečného provedení stavby vždy. Pokud je stavba předmětem evidence v katastru nemovitostí, doloží stavebník též vyhotovení geometrického plánu na tuto stavbu. Varianta 2: Jde-li o stavbu technické nebo dopravní infrastruktury, předložit dokumentaci skutečného provedení stavby vždy. Pokud je stavba předmětem evidence v katastru nemovitostí, doloží stavebník též vyhotovení geometrického plánu na tuto stavbu. Obec, která vede technickou mapu, může vyhláškou stanovit, u kterých dalších typů staveb se předkládá geodetická část dokumentace skutečného provedení stavby.

V § 134 se na konci odstavce 4 doplňuje věta: To platí i pro dokumentaci skutečného provedení stavby předloženou stavebnímu úřadu spolu s oznámením o užívání stavby podle § 128 odst. 1, případně s žádostí o vydání kolaudačního souhlasu.

Další část pozměňovacího návrhu: V části čtvrté Stavební řád hlava I díl jedna Povolení a ohlášení se v § 111 odst. 1 písm. b) vypouští odrážka 1, odrážka 4, odrážka 7 a odrážka 8, v písmenu c) se vypouštějí odrážky 2, 8 a 9, v písmenu d) se vypouštějí odrážky 1, 2, 3 a 4.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP