(17.50 hodin)
(pokračuje Holáň)

2. nemůže se soustavně připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc nebo úraz nebo

3. z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu je neschopno vykonávat soustavnou výdělečnou činnost."

Pod čarou jsou odkazy 22a na § 115 občanského zákoníku a odkaz 22b § 12 až 15 zákona č. 117/1995 Sb.

Stručné odůvodnění. V případě zaměstnanců s nezaopatřenými dětmi je žádoucí zabránit výraznému poklesu příjmů během pracovní neschopnosti a následnému pádu do systému sociální péče. Při dlouhodobém výpadku příjmů ze zaměstnání by dotčeným rodinám výrazně poklesla životní úroveň. Ta by teoreticky mohla být kompenzována zvýšeným čerpáním dávek státní sociální podpory a případně dávek sociální péče, ovšem se značným zpožděním až čtvrt roku při posuzování nároků na dávky státní sociální péče a administrativní zátěží. Jako rozumnější se jeví zakomponování ochranného mechanismu proti ohrožení chudobou do zákona o nemocenském pojištění. Nemocný, práce neschopný zaměstnanec by částky, které by jinak získal ze systému sociální pomoci, čerpal přímo ze systému nemocenského pojištění, na jehož příjmech se sám svou prací podílel. Vyživované dítě je v návrhu definováno stejně, jako je tomu v zákoně č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, v případě institutu daňového zvýhodnění na vyživované dítě § 35c odstavec 6.

To je vše. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Prosím paní poslankyni Fischerovou, po ní bude mít ještě své návrhy pan poslanec Jozef Kochan.

 

Poslankyně Taťána Fischerová: Paní předsedající, dámy a pánové, já se tímto přihlašuji k pozměňovacím návrhům, které máte rozdány do lavic, a protože tam máte i krátké odůvodnění, nebudu vás teď zatěžovat. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní poslankyně. Prosím tedy pana poslance Jozefa Kochana o slovo.

 

Poslanec Jozef Kochan: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážení kolegové a kolegyně, já si osvojuji pozměňovací návrh pana Miloše Patery k vládnímu návrhu zákona o nemocenském pojištění, sněmovní tisk 1005, a vzhledem k tomu, že neprobíhá společná rozprava k dalšímu tisku 1006, si dovolím odkázat i na další pozměňovací návrh, který jste obdrželi do lavic, proto ho nebudu načítat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. Já vás jenom požádám, pane kolego, až budeme projednávat ten další tisk, abyste v podrobné rozpravě opět poukázal na tento návrh pana poslance Patery. Tím vyřešíme tento problém.

Zeptám se, zda se někdo další hlásí do podrobné rozpravy. Není tomu tak, končím podrobnou rozpravu a končím také druhé čtení tohoto návrhu zákona, bodu č. 31, sněmovního tisku 1005.

Pan kolega Opálka se ještě hlásí o slovo.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Já bych chtěl jenom upozornit, že ani já, ani legislativa pozměňovací návrhy, které měly být písemně předány od paní kolegyně Fischerové a od pana kolegy Kochana - čili Patery, nemáme. (Někteří poslanci ukazují, že návrhy mají.) Já na to jenom upozorňuji, aby před třetím čtením nedošlo k tomu, že nebyly rozdány.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já vidím, že v některých lavicích ukazují kolegové, že tyto návrhy v rukou mají. Doufám, že tomu tak bude u všech.

Ještě máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Pokud tomu tak je, tak si je určitě legislativa také sežene.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Věřím, že všechny náležitosti byly splněny tak, jak si žádá jednací řád, aby mohlo být dále řádně projednáváno pokračování tohoto bodu. Jak jsem řekla, končí bod č. 31, končí projednávání sněmovního tisku 1005.

 

Je před námi další z pevně zařazených bodů. Tímto pevně zařazeným bodem je bod č. 32, je to

 

32.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony
v souvislosti s přijetím zákona o nemocenském pojištění
/sněmovní tisk 1006/ - druhé čtení

 

Opět požádám pana ministra Šimonovského, který zastupuje místopředsedu vlády a ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha, aby z pověření vlády tento návrh uvedl.

 

Místopředseda vlády a ministr dopravy ČR Milan Šimonovský: Paní místopředsedkyně, dámy a pánové, tento tisk vám také ministr Škromach jistě podrobně vysvětlil při prvním čtení. Proto jen uvedu, že v tomto návrhu takzvaného doprovodného zákona se hlavní změny, které jsou provázány s návrhem zákona o nemocenském pojištění, provádějí především v zákoníku práce, v zákoně o organizaci a provádění sociálního zabezpečení a v zákoně o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti. Tolik považuji za nezbytné, abych uvedl k tomuto zákonu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví a také ústavněprávnímu výboru. Usnesení těchto výborů nám byla rozdána jako sněmovní tisky 1006/1 a 1006/2. Prosím, aby se nyní slova ujal zpravodaj výboru pro sociální politiku a zdravotnictví pan poslanec Miroslav Opálka.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji. Byl jsem se raději podívat, jestli nemám na pultě nějaké pozměňovací návrhy, ať nedojde ke stejnému problému jako u tisku 1005.

Nyní ke zpravodajské zprávě. Výbor se na své 41. schůzi 3. listopadu zabýval předlohou sněmovního tisku 1006, přijal k tomu své usnesení 281, které jste obdrželi jako sněmovní tisk 1006/2. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám a požádám pana poslance Vladimíra Říhu, zpravodaje ústavněprávního výboru.

 

Poslanec Vladimír Říha: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, ústavněprávní výbor se tiskem 1006 zabýval na své 74. schůzi 2. listopadu a přijal usnesení č. 214, kterým doporučuje Poslanecké sněmovně, aby návrh schválila ve znění přijatých změn a doplňků, které jsou uvedeny v tisku 1006/1.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Otevírám obecnou rozpravu. Písemnou přihlášku do této rozpravy nemám. Táži se tedy na přihlášky z místa do obecné rozpravy. Není taková přihláška, končím tedy obecnou rozpravu a zahajuji rozpravu podrobnou. Opět se táži na přihlášky.

Pan poslanec Koníček František jako první.

 

Poslanec František Koníček: Vážená paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Vážení kolegové, dovolte mi jenom, abych odkázal na pozměňovací návrhy, které byly rozdány na lavice, jsou očíslovány číslem v kroužku od 1 - 4. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Prosím nyní pana poslance Jozefa Kochana a poté pana kolegu Vladimíra Říhu.

 

Poslanec Jozef Kochan: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já si osvojuji ten druhý pozměňovací návrh k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o nemocenském pojištění, sněmovní tisk 1006. Protože jste ho obdrželi do lavic, tak ho samozřejmě nebudu načítat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Prosím pana poslance Vladimíra Říhu.

 

Poslanec Vladimír Říha: Dámy a pánové, já mám jeden malý pozměňovací návrh, a to v části čtyřicáté římská 51 (LI) se vkládá nový bod 1, který zní: l. V § 13c odst. 1 písm. a) se za slovo "v působnosti" vkládají slova "profesních komor pro potřebu evidence jejich členů". Ostatní body se přečíslují.

Krátké odůvodnění. Česká stomatologická komora a Česká lékárnická komora mají evidenci svých členů založenu na rodných číslech. Jedná se o databázi několika desítek tisíc jmen. Je sice možné užívat rodná čísla se souhlasem dotčených, ale stačí jen několik málo nepořádných nebo kverulantů, aby celá databáze byla znehodnocena. Česká stomatologická komora konzultovala tento návrh s Úřadem pro ochranu osobních údajů a já osobně jsem to projednal s předsedou úřadu dr. Němcem se souhlasným stanoviskem. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Zeptám se na další přihlášky do podrobné rozpravy. Nejsou takové. Končím podrobnou rozpravu, končím druhé čtení tohoto vládního návrhu, sněmovního tisku 1006, bodu č. 32. Děkuji jak panu ministrovi, tak také panu zpravodaji.

 

Dalším z pevně zařazených dnešních odpoledních bodů je bod č. 42, kterému se nyní budeme věnovat. Je to

 

42.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních
komunikacích, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 1052/ - druhé čtení

 

***




Přihlásit/registrovat se do ISP