(16.20 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

(Po chvilce čekání.) Prosím, ještě jednou vyzývám poslance, aby se dostavili k jednání do hlavního sálu.

Máme před sebou návrh zákona o sociálně-právní ochraně dětí, o rodině, sněmovní tisk 995. Nacházíme se ve druhém čtení a tento návrh by měl uvést místo ministra Zdeňka Škromacha pan ministr Milan Šimonovský. Já poprosím pana ministra, aby se ujal slova.

(Hlasy z pravé části jednacího sálu - v sále je málo poslanců: Nemůžeme jednat.) Jednat můžeme. (Opět hlasy: Nemůžeme, až přijdou…)

Vážení páni kolegové, prosím pana ministra Šimonovského, aby uvedl tento materiál. (Opět hlasy zprava upozorňující na aktuální počet přítomných poslanců.)

Prosím vás, nepokřikujte na mne! Sněmovna může jednat v této chvíli. Nic tomu nebrání, nebudeme o tom diskutovat!

Pane ministře, máte slovo, uveďte materiál. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr dopravy ČR Milan Šimonovský: Děkuji. Věřím, že ta situace se nepromítne do projednávání tohoto zákona, který je samozřejmě velmi důležitý.

Já bych nechtěl opakovat úvodní slovo pana ministra Škromacha z prvních čtení, jen bych chtěl říci nad rámec, že při projednávání tohoto návrhu ve výboru byla diskutována celá řada pozměňovacích návrhů a také byl uspořádán kulatý stůl s nestátními subjekty. Do návrhu novely o sociálně-právní ochraně dětí se takto dostala celá řada pozměňovacích návrhů a změn a doporučení, které směřují ke zjednodušení navrhované úpravy a k určitému zmírnění podmínek, zejména jde-li o poskytování sociálně-právní ochrany nestátními subjekty. Tyto změny a doplnění respektují ty základní principy, z nichž sociálně-právní ochrana dětí vychází, a předkladatel doporučuje tyto změny dále projednávat a doporučuje, aby se staly součástí této novely. Přitom si je vědom, že navazují tyto změny také na další právní úpravy, které je potřeba, pokud budou tyto změny přijaty, změnit. Ale přes tyto těžkosti, které ho čekají, podporuje tyto změny tak, aby tyto nestátní subjekty mohly také více zasáhnout do sociálně-právní ochrany dětí.

Tolik na úvodní slovo.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane ministře. Prosím o klid ve sněmovně.

My jsme tento návrh přikázali k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Usnesení máme k dispozici jako tisky 995/1 a 2. A já bych nyní požádal paní poslankyni Soňu Markovou, která je zpravodajkou výboru sociální politiky a zdravotnictví, aby nás informovala o jednání výboru k tomuto návrhu. Prosím.

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji za slovo, pane předsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych vás seznámila s usnesením výboru pro sociální politiku a zdravotnictví k vládnímu návrhu na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 94/1963 Sb., o rodině, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů.

Po odůvodnění náměstka ministra práce a sociálních věcí pana Šimerky, zpravodajské zprávě poslankyně Soni Markové a po rozpravě výbor pro sociální politiku a zdravotnictví doporučuje Poslanecké sněmovně, aby vyslovila souhlas s vládním návrhem na vydání zákona a aby přijala k tomuto návrhu ty změny a doplnění, které jsou součástí tohoto usnesení. A zmocňuje zpravodajku výboru, aby se stanoviskem výboru seznámila schůzi Poslanecké sněmovny a ve spolupráci s legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedla příslušné legislativně technické úpravy.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, paní poslankyně. Otevírám obecnou rozpravu. Mám tady přihlášku pana poslance Václava Grünera. (Ne.) Do podrobné, aha. Takže kdo se hlásí do obecné rozpravy k tomuto návrhu? Do obecné rozpravy přihlášky nejsou ani ústní, ani písemné, takže obecnou rozpravu končím.

Můžeme rovnou se pustit do rozpravy podrobné. Do rozpravy podrobné mám dvě přihlášky - pana poslance Václava Grünera a Michala Doktora. Takže nejdřív prosím pana poslance Václava Grünera.

 

Poslanec Václav Grüner: Děkuji za slovo, pane předsedo. Vážené kolegyně a kolegové, já využívám této příležitosti, abych se přihlásil ke svým pozměňovacím návrhům k sněmovnímu tisku číslo 995, a to k části první, druhé a třetí. Tyto pozměňovací návrhy jste dostali v minulém týdnu na své stolky, takže se s nimi můžete seznámit včetně odůvodnění.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji také za stručné předložení. Nyní prosím pana poslance Doktora.

 

Poslanec Michal Doktor: Já se předem omlouvám za to, že opanuji řečniště na velmi dlouho, protože vzhledem k tomu překotnému vývoji našeho programu jsem nenalezl prostředky, jak dvěstěkrát namnožit vcelku hutné pozměňující návrhy k sněmovnímu tisku 995.

Dovolte tedy, abych nejdřív přečetl pozměňující návrhy tohoto sněmovního tisku týkající se části změn zákona o státní sociální podpoře.

Za prvé. V § 40 odst. 2 se číslo 0,50 nahrazuje číslem 1.

Za druhé. V § 40 písm. a) odstavec 1 zní: Výše odměny pěstouna činí za kalendářní měsíc součin částky na osobní potřeby pěstouna a koeficientu 6,50, pečuje-li pěstoun alespoň o tři děti svěřené mu do pěstounské péče, nebo pečuje-li pěstoun alespoň o jedno dítě svěřené mu do pěstounské péče, které je dítětem dlouhodobě těžce zdravotně postiženým, vyžadujícím mimořádnou péči.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP