(16.30 hodin)
(pokračuje Doktor)

Uvedená odměna pěstouna se zvyšuje o součin částky na osobní potřeby pěstouna a koeficientu 0,60 za péči o každé další dítě svěřené mu do pěstounské péče, a jde-li o dítě dlouhodobě těžce zdravotně postižené, vyžadující mimořádnou péči, zvyšuje se odměna pěstouna o součin částky na osobní potřeby pěstouna a koeficientu 0,90 za péči o každé další takové dítě svěřené mu do pěstounské péče. Uvedená odměna pěstouna se pro účely zvláštních právních předpisů, odkaz 48, posuzuje jako plat.

Za třetí. V § 40a odst. 2 se za slovo "jednoho" vkládá slovo "kalendářního".

Za čtvrté. Paragraf 43a zní: Nárok na příspěvek na péči o dítě v zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc má nezaopatřené dítě svěřené do péče zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc na základě rozhodnutí soudu nebo na žádost orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Příspěvek za dobu pobytu dítěte v zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc se vyplácí tomuto zařízení, které s ním hospodaří a které je oprávněno o tento příspěvek žádat. Jestliže dítě ukončilo pobyt v zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc a příspěvek za tuto dobu pobytu nebyl ještě vyplacen, vyplatí se tomuto zařízení.

Bod pátý. V § 51 se na konci odst. 4 doplňuje věta: Splňuje-li oprávněná osoba podmínky nároku na příspěvek na péči o dítě v zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, v závorce odkaz na § 43 písm. a), jen pro část kalendářního měsíce, náleží za každý kalendářní den, kdy byly podmínky splněny, jedna třicetina částky tohoto příspěvku.

Bod šest. Tento zákon nabývá účinnosti prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po dni jeho vyhlášení.

Já si odpustím, abych uváděl celou důvodovou zprávu k dosud předneseným pozměňujícím návrhům, a slíbím, že každý z kolegů bude mít před hlasováním důvodovou zprávu v písemné formě na lavici. Pro paní zpravodajku uvádím, že všechny ty pozměňující návrhy jí samozřejmě dávám v písemné formě k dispozici.

Nyní dovolte, prosím, pozměňující návrhy k té části, která je změnou zákona o sociálně-právní ochraně dětí, tedy části první.

Článek jedna. Bod 8. Paragraf 10a. Vkládá se nový odstavec 3, který zní: Zdravotní pojišťovny jsou povinny zpřístupnit data umožňující dovodit, že rodiče nezajišťují řádně preventivní lékařské prohlídky dítěte anebo že dítě bylo ošetřeno s diagnózou, která nasvědčuje podezření z týrání, pohlavního zneužívání nebo zanedbávání dítěte. Tyto skutečnosti neodkladně sdělují orgánům sociálně-právní ochrany dětí v místě trvalého bydliště dítěte.

Bod 2. Článek jedna. Paragraf 10a. Dosavadní odstavec 3 se přečíslovává na odstavec 4, který zní: Při plnění povinností podle odstavců 1 až 3 platí § 10 odst. 4 věta poslední obdobně.

Bod třetí k článku jedna. Vkládá se bod 15a, který zní: V § 19 odst. 1 se přiřazuje písmeno c), které zní: c) do péče fyzické osoby, která má zájem stát se osvojitelem, v případě uvedeném v § 68c zákona o rodině.

Bod čtvrtý. V § 19a se vypouští odstavec druhý.

K bodu 80. Paragraf 42. Odstavec 2 se vypouští.

K témuž bodu, tedy bodu 80, v § 42 odst. 6 písm. h) se vypouštějí tato slova: "podmínky a způsob osobního, telefonického a písemného styku dítěte s dalšími osobami a vymezení okruhu těchto osob".

Rovněž k bodu 80, tedy k § 42a. Odst. 1 písm. b) zní: poskytuje výchovnou péči na principech rodinné péče. Nejde-li o sourozence, může jedna dospělá osoba pečovat nejvýše o šest dětí, a to včetně nočních hodin.

Rovněž k bodu 80, tedy k § 42, avšak odst. 3. Na konci věty se přiřazují slova " a péči o děti na principech rodinné výchovy."

K bodu 94, k § 49 odst. 3. Poslední věta se vypouští.

K původnímu bodu 102, tedy § 49a. Odst. 2 písm. b) zní: řádně ukončené studium ve vzdělávacích programech uskutečňovaných vyššími odbornými školami v oboru sociální práce, pedagogika, zdravotnictví, charitní a sociální péče, charitní a sociální činnost, sociální a teologická činnost, sociálně-právní činnost, dvouoborové studium sociální pedagogika a teologie nebo řádně ukončené maturitní studium v těchto oborech.

K původnímu bodu 102, tedy rovněž k § 49 písm. a). Doplňuje se odstavec šestý, který zní: Na přímém poskytování sociálně-právní ochrany se mohou podílet také osoby, které nezískaly odbornou způsobilost uvedenou v odst. 2, pokud tuto činnost vykonávají pod dozorem osoby, která odbornou způsobilost uvedenou v odst. 2 získala. Osoba, která odbornou způsobilost nezískala, je povinna absolvovat vzdělávací kurs v oblasti péče o rodinu a děti podle odst. 2 písm. d) nebo e) nejpozději do jednoho roku od započetí přímého poskytování sociálně-právní ochrany.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP