(15.10 hodin)
(pokračuje Rath)

Dále se z tohoto zákona ukončuje mandát současným ředitelům zdravotních pojišťoven, tak aby mohli být vyjmenováni noví. Dá se říci, že cílem tohoto návrhu je posílit určitý dohled státu nad zdravotními pojišťovnami, ovšem ne dohled v tom smyslu, že by ztrácely samostatnost, případně že by ztrácely možnost a svůj samosprávný charakter. To určitě ne, ale je potřeba jejich vrcholné orgány podrobovat pravidelné kontrole a nechat je pravidelně obhajovat jejich mandát a skládat účty z toho, co dělají či nedělají.

Otázka další. V tomto návrhu se setkáte s významnou věcí, což je navýšení platby za státního pojištěnce s automatickou valorizací. Jde o to, že poprvé se zde platba za státního pojištěnce váže na průměrnou mzdu. Vyměřovací základ se stanoví na 21 % z průměrné mzdy v národním hospodářství.

To jsou asi nejdůležitější prvky tohoto návrhu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Jeho usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 1150/1. Prosím, aby nás o jednání výboru informoval jeho zpravodaj kolega Jaroslav Krákora.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, výbor pro sociální politiku a zdravotnictví

I. doporučuje Poslanecké sněmovně, aby vyslovila souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti veřejného zdravotního pojištění, sněmovní tisk 1150, ve znění pozměňovacích návrhů a doplnění,

II. zmocňuje zpravodaje výboru, aby se stanoviskem výboru seznámil schůzi Poslanecké sněmovny a ve spolupráci s legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedl příslušné legislativně technické úpravy.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do níž mám přihlášku pana kolegy Jozefa Kochana. Prosím.

 

Poslanec Jozef Kochan: Děkuji za slovo. Pane místopředsedo, pane ministře, dámy a pánové, dovolte mi, abych se vyjádřil k vládnímu návrhu zákona v oblasti veřejného zdravotního pojištění, sněmovní tisk 1150.

Vládní návrh zákona v oblasti veřejného zdravotního pojištění jsme poměrně obsáhle diskutovali v rozpravě v prvním čtení. Poslanci Občanské demokratické strany navrhli zamítnutí této předlohy již v prvém čtení zejména z těchto důvodů: Nesouhlas v § 14 odst. 1 v části třetí článku V. týkající se návrhu, aby ředitele VZP volila a odvolávala Poslanecká sněmovna na návrh vlády. Novela umožňuje Ministerstvu zdravotnictví rozhodovat o úhradách v zájmu prosperity zdravotnických zařízení, zejména těch zřizovaných ministerstvem, bez ohledu na ekonomické možnosti veřejného zdravotního pojištění, bez jakékoliv odpovědnosti za jeho vyrovnanou bilanci.

Hlavním důvodem je silný zásah státu do struktur veřejného zdravotního pojištění, které směřuje k ovládnutí této instituce, což může vyústit k vytvoření jedné zdravotní pojišťovny, a to je pro Občanskou demokratickou stranu nepřijatelné. Proto si dovoluji navrhnout zamítnutí této novely zákona i ve druhém čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Kdo se dále hlásí do rozpravy? Pan poslanec Janeček. Obecná rozprava. (V sále je velký ruch a neklid.)

 

Poslanec Josef Janeček: Vážení kolegové a kolegyně, domnívám se, že jedním z problémů vůbec celého našeho systému je, že nejsou provázány zásadní funkce v celém systému, tj. že jestliže někdo má něco řídit, musí mít k tomu pravomoci. Jestliže má pravomoci, musí mít také odpovědnost. Ale nesmí to být tak, že o někom se říká, že řídí, a přitom nemá pravomoci, a někdo jiný, který nemá funkci ředitele, má pravomoci, ale nenese odpovědnost.

Abych to řekl konkrétně. Jestliže z nějakého důvodu nedojde k dohodě v dohodovacím řízení a ministerstvo vydá vyhlášku, tak finanční bilance se objeví v pojišťovnách, nikoliv v ministerstvu. Odpovědnost nese pojišťovna, ale nemá nástroj, jak se tomu vyhnout, neboť je to nařízení zvnějšku. Ministerstvo nenese odpovědnost za to, že nekompetentním způsobem vydá vyhlášku a zásadním způsobem změní finanční toky v systému zdravotního pojištění. Právě neprovázanost vede k chaosu - že někdo má pravomoc a nenese odpovědnost. Jinými slovy, muselo by zde být ustanovení, že ministerstvo v případě vyhlášky nese plnou odpovědnost za případné vyvolání disbalance v systému veřejného zdravotního pojištění. Měla by to být odpovědnost se všemi důsledky, protože jinak se samozřejmě budeme stále potýkat s tím, že před volbami se bude ministerstvo chovat tak či onak, a v podstatě to po volbách všichni odskáčou. Je to něco, čeho jsme pravidelně svědky. Není to nějaký můj názor. Je to věc, která vychází z velmi kvalifikovaných studií, které se zabývaly systémem veřejného zdravotního pojištění.

Byl bych velmi rád, kdybychom vzali v potaz tyto podněty a zabývali se jimi tak, aby nedocházelo k tomu, že někdo bude systém uvádět do disbalance, budou tím trpět nemocnice, budou tím trpět lékaři, budou tím trpět pacienti - a odpovědnost za to ponese někdo úplně jiný. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Doporučuji, abyste s tímto návrhem vystoupil v podrobné rozpravě. Kdo se další hlásí do obecné rozpravy? Nikdo. Obecnou rozpravu končím.

Zahajuji podrobnou rozpravu. Pan kolega Krákora.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Hlásím se do podrobné rozpravy s pozměňovacím návrhem k vládnímu návrhu tohoto zákona, sněmovního tisku 1150, který vám byl rozdán na lavice.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má pan kolega Zeman. Připraví se pan poslanec Tluchoř.

 

Poslanec Eduard Zeman: Děkuji. Pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, i já se hlásím k pozměňovacímu návrhu, který vám byl včera rozdán na lavice.

Současně bych chtěl požádat, abyste si škrtli poslední, třináctý bod, který zní: V části druhé článku III. bodu 3 se číslovka "21" nahrazuje číslovkou "23". Tento bod bych prosil škrtnout. Ten neplatí, pouze dvanáct bodů předchozích.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Slovo má kolega Tluchoř.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, i já přicházím se třemi pozměňovacími návrhy. Dva z nich nechala rozdat paní kolegyně Talmanová do lavic v průběhu tuším včerejška, nebo možná ještě dříve. Bohužel díky její nepřítomnosti je nemůže tady sama předložit. Proto si je v tuto chvíli osvojuji, hlásím se k nim a prosím, abyste je vzali na vědomí a následně podpořili.

I já přicházím s jedním pozměňovacím návrhem. Je to již rok, co jsem několikrát opakovaně interpeloval ještě paní ministryně Emmerovou. Dále zde zaznívá velká kritika na netranspozici evropské směrnice o transparentním postupu při stanovení úhrad léčiv. Proto přicházím s podanou rukou, nabídkou řešení této problematiky. Prosím tedy o reakci na to, abychom se vyhnuli případným komplikacím ze strany Evropské komise, které v tuto chvíli České republice hrozí. Myslím si, že je na místě tuto věc nějakým způsobem řešit. Myslím si, že ve zjitřené době ve zdravotnictví je na místě i nějaké pozitivní řešení. Já se ho snažím nabídnout.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP