(15.00 hodin)

Poslanec Karel Černý: za sedmé, s působením sil a prostředků Armády České republiky v operacích Sil rychlé reakce Organizace Severoatlantické smlouvy mimo území České republiky v celkovém počtu do 20 osob na dobu od 1. ledna do 15. srpna 2006 s tím, že o případném vyslání do konkrétní operace rozhodne vláda, která o takovém rozhodnutí neprodleně informuje obě komory Parlamentu České republiky. (Zpravodaj i ministr doporučují.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 760. Kdo je pro? Kdo je proti?

Ze 157 pro návrh 123, proti 32. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Karel Černý: Nyní budeme hlasovat o části II. Poslanecká sněmovna ruší svoje usnesení 519 ze dne 22. října 1999. (Stanovisko zpravodaje i ministra je neutrální.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 761. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 157 pro návrh 8, proti 76. Návrh nebyl přijat.

 

Tím jsme se vypořádali se všemi body usnesení. Nepředpokládám, že by bylo třeba hlasovat o usnesení jako o celku. Hlasovali jsme o jednotlivých misích, o jednotlivých bodech. Takto je možné celkové usnesení pojmout.

Děkuji panu zpravodaji i panu ministrovi.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

208.
Rozhodnutí vlády o přeletech a průjezdech ozbrojených sil
jiných států přes území České republiky v roce 2006
/sněmovní tisk 1186/

 

Ještě dříve, než vystoupí ministr obrany, o slovo požádal předseda výboru pro obranu a bezpečnost.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji. Paní poslankyně, páni poslanci, chci vás požádat o poměrně nestandardní krok, který obvykle činíme nejdéle půl hodiny po zahájení každého jednacího dne, a tím krokem je moje žádost na vás, abyste vyřadili tento bod i bod následující z dnešního jednacího dne a přeřadili je na úterý.

Důvod je následující. Ani jeden z těchto materiálů nebyl dosud projednán výborem pro obranu a bezpečnost a je nezbytné, aby k nim výbor zaujal stanovisko. Proto žádám Poslaneckou sněmovnu, aby tento bod, tedy informaci o přeletech a průjezdech, a bod následující, kterým je prodloužení účasti Armády České republiky v humanitární misi v Pákistánu, způsobené zemětřesením, byly přeřazeny na úterý jako první dva body jednacího dne.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane kolego, domnívám se, že nejelegantnější a se zákonem o jednacím řádu nejkonformnější způsob bude přerušit toto jednání a odročit jej se splněním věcné podmínky, a to je projednání výborem pro obranu a bezpečnost, a to do úterý 14.00 hodin. Ano?

Pan kolega Kováčik. Prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, paní a pánové, v uplynulých týdnech se poslaneckému klubu KSČM často stávalo, že jej mnozí kritizovali za to, s kým hlasuje. Já bych si v této chvíli dovolil, věren svému včerejšímu prohlášení, prohlásit, že hlasování, která teď proběhla, názorně ukázala, jaká skutečná koalice v Poslanecké sněmovně funguje.

Děkuji za pozornost. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Nechám hlasovat o procedurálním návrhu, který jsem přednesl, tedy přerušit projednávání a odročit do projednání ve výboru pro obranu a bezpečnost. Já jsem tento bod otevřel a v mezinadechnutí, dříve než jsem udělil slovo panu ministrovi, jsem dal vzhledem k výhrůžnému výrazu v tváři předsedy výboru pro obranu a bezpečnost slovo jemu, a následně chci nechat hlasovat o procedurálním návrhu, který zazněl. Bod číslo 208 byl otevřen.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 762. Kdo je pro přerušení a odročení? Kdo je proti?

Ze 148 přítomných pro návrh 118, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

209.
Rozhodnutí vlády o zapojení sil a prostředků resortu Ministerstva obrany
do operace Organizace Severoatlantické smlouvy (NATO) k poskytnutí
humanitární pomoci v souvislosti s odstraňováním následků
zemětřesení dne 8. října 2005 v Pákistánské islámské republice
/sněmovní tisk 1187/

 

Opět dávám možnost vystoupit s procedurálním návrhem předsedovi výboru pro obranu a bezpečnost.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji, pane místopředsedo. Chtěl bych Poslaneckou sněmovnu požádat o stejný postup jako u bodu předcházejícího, tedy aby hlasováním rozhodla o procedurálním návrhu na přerušení tohoto bodu a odročení projednávání do projednání ve výboru pro obranu a bezpečnost, nejdéle však do úterý 14.00 hodin.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 763. Kdo je pro tento procedurální návrh? Kdo je proti?

Ze 145 přítomných pro návrh 102, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

43.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony
v oblasti veřejného zdravotního pojištění
/sněmovní tisk 1150/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády tento návrh uvede ministr zdravotnictví David Rath. Prosím, pane ministře, máte slovo k uvedení tohoto návrhu zákona.

 

Ministr zdravotnictví ČR David Rath: Pane předsedající, dámy a pánové, máte před sebou sněmovní tisk 1150, tedy vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti veřejného zdravotního pojištění. Jde tedy především o změnu zákona č. 48/1997, dále zákona č. 551 a zákona č. 221.

Dámy a pánové, cílem těchto změn je určitým způsobem sjednotit a přiblížit působení orgánů správních a dozorčích rad ve Všeobecné zdravotní pojišťovně a v zaměstnaneckých pojišťovnách s tím, že ředitelé těchto pojišťoven by měli podléhat režimu, který odpovídá významu a vážnosti těchto zdravotních pojišťoven. Zavádí se jednak lhůta, resp. časové období, pro které svoji funkci mohou vykonávat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP