(14.30 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Omlouvám se, pane ministře. Opět zasahuji do vašeho vystoupení. Sděluji všem kolegyním a kolegům, že přeruším jednání Poslanecké sněmovny, pokud v jednacím sále skutečně nebude klid. A myslím to upřímně.

Prosím, pane ministře, pokračujte.

 

Ministr obrany ČR Karel Kühnl Děkuji, pane předsedající. Je tady předpoklad, tak jako vlastně ve všech dosavadních letech, že celá tato částka nebude vyčerpána. V každém případě však částka jedné a půl miliardy představuje zhruba dvě a půl procenta z celkového rozpočtu Ministerstva obrany České republiky. Nepředstavuje tedy v žádném případě rozměr, který by jakýmkoli způsobem znemožňoval plnění jiných úkolů Armády České republiky, a to nezmiňuji skutečnost, že vyslání do misí je samozřejmě možné chápat i jako určitý způsob cvičení v poli, cvičení, které by se jinak muselo odehrávat tak jako tak na domácí půdě.

Domnívám se, dámy a pánové, že je dostatek důvodů k tomu, aby Česká republika setrvávala na svém přístupu, který platil dosud. Ve světě existuje hodně přes dvě stě samostatných zemí. Z nich maximálně asi čtyřicet je schopno a ochotno přispívat svými silami k zajištění mezinárodní bezpečnosti ve formě vysílání vlastních vojáků do mírových a obdobných humanitárních a dalších misí. Já jsem hrdý na to, že Česká republika patří k této poměrně malé skupině zemí, a jsem hrdý na to, že náš příspěvek je skutečný, není jenom symbolický, a rád bych, abyste Armádě České republiky umožnili, aby tento příspěvek poskytovala i nadále. Není to čin ve prospěch Armády České republiky. Je to čin ve prospěch České republiky jako země, která je schopna a ochotna převzít svůj díl odpovědnosti za stabilitu a mír ve světě.

Doufám tedy, vážený pane předsedající, že se pomalu ale jistě dostavili všichni kolegové, kteří chtějí o předmětných návrzích hlasovat. Znovu připomínám, kvorum je sto jedna. A rád bych, aby si to všichni, kteří se ještě do sněmovny nedostavili, uvědomili. A doufám, že mohu tímto svým apelem svoje vstupní vyjádření ukončit.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane minstře, za vaše vystoupení. Tento tisk projednal výbor pro obranu a bezpečnost. Iniciativně jej projednal také zahraniční výbor. Usnesení obou výborů byla rozdána jako sněmovní tisky 1113/1, resp. 2.

Dříve, než udělím slovo zpravodaji výboru pro obranu a bezpečnost, potřetí a naposledy budu apelovat na vás na všechny, abyste se zklidnili, a zůstane-li můj apel nevyslyšen, skutečně mi jako předsedajícímu nezbude nic jiného, než přerušit jednání schůze, neboť používání zvonce nepovažuji za adekvátní pro jednání zodpovědných zákonodárců.

Poprosím kolegu Bartoše, aby opustil jednací sál.

Prosím pana zpravodaje výboru pro obranu a bezpečnost, kolegu Karla Černého, aby nás informoval o jednání výboru.

 

Poslanec Karel Černý: Děkuji, pane předsedající. Pane ministře, dámy a pánové, usnesení číslo 249 výboru pro obranu a bezpečnost k vládnímu návrhu dalšího působení sil a prostředků Armády České republiky v zahraničních operacích v roce 2006, sněmovní tisk 1113, z 63. schůze výboru ze dne 9. listopadu 2005 máte před sebou. Tisk obsahuje výčet a charakteristiku jednotlivých zahraničních operací Armády České republiky plánovaných v roce 2006, což vyčerpávajícím způsobem učinil pan ministr obrany.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Promiňte, pane zpravodaji. Pane kolego Plevo, uděluji vám žlutou kartu. Pane kolego Šeichu, taktéž. A teď hledám oběť z levicových řad. Máte štěstí. (Smích.)

Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Karel Černý: Děkuji, pane místopředsedo. Po odůvodnění ministra obrany České republiky doktora Karla Kühnla, náměstka ministra obrany Ing. Martina Bělčíka, zpravodajské zprávě poslance Karla Černého a po rozpravě výbor pro obranu a bezpečnost 1. doporučuje Poslanecké sněmovně vyslovit s tiskem 1113 souhlas; 2. nedoporučuje Poslanecké sněmovně zrušit její usnesení číslo 519 ze dne 22. října 1999, a konečně 3. pověřuje zpravodaje výboru, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane zpravodaji. Prosím zpravodaje zahraničního výboru, kolegu Viléma Holáně, aby nás informoval o jednání zahraničního výboru.

 

Poslanec Vilém Holáň: Vážené kolegyně a kolegové, zahraniční výbor se rovněž vyslovil k tomuto materiálu a přijal usnesení, které je shodné s usnesením výboru pro obranu a bezpečnost. Zástupci obou těchto výborů se na tom stejném znění domluvili proto, aby jednání, které budeme dnes vést, bylo možné urychlit.

Zahraniční výbor, ve zkratce, tedy rozdělil tu problematiku do čtyř oblastí. Tou první byla souvislost daného vyslání se zájmy České republiky a s pověstí České republiky. Druhý okruh byla otázka financování, třetí otázka právního zajištění a konečně čtvrtý okruh - dislokace vojenské pomoci, geografická dislokace. K té první poznámce mohu pouze říci, že jsme shledali správným, aby se Česká republika dále účastnila těchto operací, protože na ni padá část zodpovědnosti za mír ve světě. Zároveň by bylo velmi zvláštní, kdybychom nepovolili další působení těchto vojáků, když jsme tak učinili v minulosti. Byla by to prostě ztráta investice, kterou jsme do této věci vložili. V druhém okruhu, tj. v právním zajištění, jsme konstatovali, že jsou splněny všechny podmínky, které vyžaduje náš právní řád i mezinárodní, abychom vojáky do těchto míst vyslali. Třetí oblast diskuse se týkala financování. Konstatovali jsme, že je v pořádku, že se všechny akce financují z prostředků Ministerstva obrany. Běží tedy, jak tady bylo řečeno, zhruba o miliardu a půl a je celá v rozpočtu Ministerstva obrany.

Nejvíce diskusí bylo v teritoriálním rozložení této pomoci, protože je třeba připomenout, že v misích KFOR se dosavadní počet vojáků ze 400 zvětšuje na 560, v EUFOR z 85 na 100, v Afghánistánu z 15 a 40 na 70 a 80. Tam je to rozděleno. Jedni působí v Kábulu na letišti, ti druzí působí v těch regionálních rekonstrukčních týmech. V Iráku se počet 100 plus 10 redukuje na 100. Nebude už vysílána polní vojenská chirurgická nemocnice. V Estonsku běží jenom o dva členy a v rezervě pro NATO Response Force se požadavek snižuje z 35 na 20. Rezerva pro OSN je pak 50.

To je zhruba informace o způsobu projednávání této materie v zahraničním výboru. Zahraniční výbor doporučuje, aby Sněmovna další působení sil a prostředků Armády České republiky schválila.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane zpravodaji. Otevírám všeobecnou rozpravu, do které mám přihlášku pana kolegy Alexandera Černého, jemuž uděluji slovo. Je zatím prvním a jediným přihlášeným do rozpravy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP