(14.20 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Já myslím, že když bude mít 101 členů, bude to dostačující. (Smích.)

 

Ministr obrany ČR Karel Kühnl Jsme strana skromná. "Co člen, to poslanec" je naším cílem. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Tak k tomu vám opravdu musím zatleskat, to je obrovská ambice.

 

Ministr obrany ČR Karel Kühnl Vidím, vážený pane předsedající, že návrh dalšího působení sil a prostředků Armády České republiky v zahraničních operacích v roce 2006 vzbuzuje stále větší a sílící zájem poslankyň a poslanců a doufám v další zesílení tohoto zájmu, abychom mohli o předmětném návrhu skutečně hlasovat.

Jak už jsem řekl, je potřeba získat nový mandát pro toto vyslání, neboť současný mandát končí 31. prosince roku 2005.

Předmětem předloženého návrhu je návrh na prodloužení působení sil a prostředků Armády České republiky v některých případech, v některých případech nový návrh na vyslání.

Pak se navrhuje schválit prodloužení působení sil a prostředků Armády České republiky v operacích vedených organizací Severoatlantické smlouvy. To je jednak operace Joint Enterprise, síly KFOR v Kosovu na západním Balkánu, jednak operace ISAF v Afghánistánu.

Dále se navrhuje prodloužení působení sil a prostředků Armády České republiky v operaci v Bosně a Hercegovině, v operaci vedené Evropskou unií, v operaci s názvem Althea, v operaci, která byla převzata od Severoatlantické aliance.

Dále se navrhuje v rámci mnohonárodních opatření a v souladu s novou rezolucí Rady bezpečnosti OSN č. 1637 schválit prodloužení působení kontingentu Armády České republiky v Iráku při předpokladu, že stále platí, že v souladu s plánovacím procesem Severoatlantické aliance bude tento kontingent převeden pod velení výcvikové mise NATO.

(V sále je rušno.)

Zároveň se také navrhuje, a to je nový návrh, to není prodloužení, zapojení dvou specialistů pozemního personálu vzdušných sil Armády České republiky do alianční operace, operace Severoatlantické aliance k zajištění ochrany vzdušného prostoru nových členských zemí NATO v Pobaltí. Jedná se, jak jistě nemusím připomínat, o Litvu, Lotyšsko a Estonsko.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Promiňte, pane ministře.

Kolegyně a kolegové, chci vás požádat, abyste se zklidnili. Opravdu prosím, abyste zaujali svá místa v sále, a pokud máte něco neodkladného k vyřízení, abyste to vyřizovali mimo jednací sál. Děkuji.

Prosím, pane ministře.

 

Ministr obrany ČR Karel Kühnl Děkuji, pane předsedající.

Dále tedy se v materiálu navrhuje vyčlenit potřebné síly a prostředky Armády České republiky do sil rychlé reakce Severoatlantické aliance, které mohou být v případě potřeby rychle a účinně nasazeny k zajištění mezinárodního míru a bezpečnosti ve světě. K tomu podotýkám, a je to i obsahem usnesení, že samozřejmě o případném konkrétním nasazení těchto jednotek by rozhodovala vláda a Parlament České republiky přesně podle pravidel daných Ústavou České republiky. Čili touto pohotovostí ještě nevysíláme fakticky žádné jednotky.

Materiál konečně také informuje o skutečnosti, že Česká republika je připravena vojensky přispět do systému pohotovostního ujednání Organizace spojených národů, systému, který má vést ke zlepšení schopností Organizace spojených národů při vysílání vojenských sil do mírových operací pod vedením OSN.

Dovolte mi, dámy a pánové, říci několik slov k financování působení sil a prostředků Armády České republiky v roce 2006, tak jak je navrženo v materiálu, který právě projednáváme. V hrubých číslech náklady na vyslání jsou vyčísleny rozměrem 1,5 miliardy korun, a to v případě, kdyby se veškerá vyslání uskutečnila na celý rok. Ve skutečnosti řada předpokládaných vyslání se uskuteční jenom v části roku. Tady bych chtěl zmínit například zvýšení počtu příslušníků Armády České republiky v Afghánistánu na mezinárodním letišti v Kábulu, kdy Česká republika v rámci mise ISAF na čtyři měsíce, počínaje 1. prosincem roku 2006, by měla převzít řízení a velení toho letiště do konce března roku 2007.

(V sále je neustálý hluk.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP