(Jednání pokračovalo ve 14.19 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, omluvte mě, prosím, za zpoždění, se kterým odpolední část našeho jednání zahajuji. Je 14 hodin 19 minut, naše přestávka končila ve 14 hodin 15 minut, prosím tedy, abyste přijali s pochopením tuto omluvu.

Dovolte, abych vám sdělila body, kterým se nyní budeme věnovat. Zařadili jsme jako pevně zařazené body našeho dnešního odpoledne nejprve bod č. 207, poté body 208, 209, 43, 14, 15, 11, 12, 13, 27. Tím končí pevně zařazené body. Tolik pro informaci alespoň vás, kteří jste v jednací síni. Tento pořad jsme schválili.

 

Nyní se tedy budeme věnovat prvnímu z pevně zařazených bodů, to je bod číslo

 

207.
Vládní návrh dalšího působení sil a prostředků Armády České republiky
v zahraničních operacích v roce 2006
/sněmovní tisk 1113/

 

Prosím o úvodní slovo pana ministra obrany Karla Kühnla. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr obrany ČR Karel Kühnl Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych rád z tohoto místa připomenul jednu procedurální skutečnost. Bod 207, který projednáváme, to je Návrh dalšího působení sil a prostředků Armády České republiky v zahraničních operacích v roce 2006, vyžaduje v případě schválení podle Ústavy České republiky souhlas nadpoloviční většiny všech poslanců, nikoli poslanců pouze přítomných. Já si tedy dovoluji vehementně vyzvat všechny kolegy, kteří mě možná v tuto chvíli poslouchají přes vnitřní televizní okruh ve svých kancelářích, aby byli tak laskaví a dostavili se do jednací síně, tak aby bylo možno alespoň teoreticky hlasovat po projednání o tomto bodu. Prosím zároveň paní místopředsedkyni, aby stejně vehementně vyslala signál příslušným zvukovým zařízením, a doufám, že nebude trvat příliš dlouho, než se dostatečný počet poslankyň a poslanců ve sněmovně sejde.

Mezitím si dovolím předmětný návrh uvést.

Důvodem jeho předložení je skutečnost, že podle platného znění Ústavy České republiky o každém vyslání sil a prostředků Armády České republiky do zahraničí rozhoduje Parlament České republiky na návrh vlády České republiky, tj. rozhodují, a to autonomně, obě komory Parlamentu České republiky. Pro rok 2005 obě komory příslušná rozhodnutí přijaly, rozhodly svým usnesením o nasazení sil a prostředků Armády České republiky v roce 2005. Tento mandát je však termínován 31. prosincem 2005, čili vyprší na konci roku 2005.

Z hlediska potřeb Armády České republiky, přípravy vyslání do akcí, případně stažení z akcí, z hlediska logistické náročnosti všech těchto kroků je nezbytné, aby obě komory Parlamentu přijaly své rozhodnutí, ať již bude pozitivní nebo negativní, s dostatečným časovým předstihem. Domnívám se, že rozhodovat o této skutečnosti 7. prosince, tj. pouhých 14 dní před vypršením současného mandátu - tři neděle před vypršením současného mandátu - není předčasné, a proto se domnívám, že souhlasíte s tím, že jsem správně navrhl, aby tento bod byl projednán v tuto chvíli a ne později, a já vám děkuji za souhlas s tímto postupem.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. (Ministr Kühnl se rozhlíží po sále.) Počítáte poslance, nebo členy Unie svobody, pane ministře? (Veselost.)

 

Ministr obrany ČR Karel Kühnl Bylo by, vážený pane předsedající, pro mne jako ministra obrany velmi příjemné, kdyby pravomoc rozhodnout o tomto návrhu měli členové Unie svobody. Není tomu tak, Ústava jasně stanoví, že to musí být přinejmenším 101 poslanců celé Poslanecké sněmovny. Doby, kdy Unie svobody bude mít 101 poslanců, jsou ještě daleko před námi. Doufám, že jednou přijdou. (Veselí v jednacím sále.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP