(9.20 hodin)
(pokračuje Filip)

Další byl návrh poslance a předsedy výboru pro sociální politiku zařadit tisk - ano? (K mikrofonu přistupuje poslanec Krákora.) Pan poslanec Krákora ještě jednou.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Pane předsedající, já jsem říkal bod 43, tisk 1150, jako první bod dnešního odpoledne, ale vzhledem k tomu, že je v časové tísni Ministerstvo obrany, tak bych navrhoval, aby to byl čtvrtý bod dnes odpoledne, pevně zařazený.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Čili tisk 1150 jako čtvrtý bod dnešního odpoledne. To je upravený návrh. Rozhodneme o něm hlasováním pořadové číslo 632, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 632 z přítomných 176 poslanců pro 109, proti 28. Návrh byl přijat.

 

To komplikuje návrh pana poslance Františka Koníčka, protože jsme jako čtvrtý pevně zařazený bod zařadili tento. Předpokládám, že pan poslanec Koníček bude souhlasit, že to bude jako bod číslo 5 a 6 a původní body 4, 5 a 6 budou body číslo 7, 8 a 9. Souhlas? Ano, takto o tom můžeme dát hlasovat.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 633 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 633 z přítomných 176 poslanců pro 134, proti 5. Návrh byl přijat.

 

Nyní návrh pana poslance Františka Beneše zařadit bod číslo 39, tisk 714, v pátek po třetích čteních a pevně zařazených bodech pana ministra Martínka, jako jedenáctý pevně zařazený bod. Bylo to konkurenční nájemné, jestli tomu dobře rozumím, čili to má logiku.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 634 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 634 z přítomných 177 poslanců pro 100, proti 26. Návrh byl přijat.

 

Poslední byl návrh předsedy - ještě předtím pan poslanec Koníček. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec František Koníček: Omlouvám se, pane předsedající, já jen chci připomenout, že jsme hlasovali pouze o polovině mého předloženého návrhu. Druhá polovina pravděpodobně bude posléze, ale jenom to připomínám. Jedná se o body 30, 31 a 32 jako první tři body po skončení interpelací ve čtvrtek.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Omlouvám se. Začal jsem dělat pátek, a tím jsem se dostal přes čtvrteční program. Dokončím tedy jednání o pátku. Byl to návrh předsedy volební komise, abychom půl hodiny před polední přestávkou v pátek přerušili jednání na první blok voleb. Jde zejména o vyšetřovací komisi pro VZP.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 635 a ptám se, kdo je pro, aby se v pátek před polední přestávkou konaly první typy voleb. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 635 z přítomných 177 poslanců pro 151, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Vracíme se ke čtvrtečnímu jednání a to je zařadit ve čtvrtek po ústních interpelacích, to znamená v 16.15, resp. v 16.30 hodin, jako první až třetí bod odpoledního bloku body 30, 31 a 32.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 636 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 636 z přítomných 177 poslanců pro 105, proti 17. Návrh byl přijat.

 

Tím jsme změnili zatím schválený pořad schůze, alespoň co se týká jednotlivých bodů.

Předseda klubu KSČM Pavel Kováčik se hlásí o slovo. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, nevěřím, že se nám ty body podaří projednat. Teď jsme je různě přeřadili, ale množství bodů, které bylo přeřazeno například na pátek, by vyžadovalo, abychom podle našeho dosavadního tempa jednali ještě v sobotu odpoledne. Ale budiž. Vzhledem k tomu, že chceme, aby program schůze byl z co největší části projednán, jsme ty změny podpořili, ale protože došlo k přesunu velkého množství bodů, rád bych požádal, abychom co nejdříve dostali na stůl vytištěný upravený program.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Věřím, že je možné, aby tomu tak bylo pro všechny poslance. Myslím, že to byla žádost nejen za jeden poslanecký klub, ale za všechny poslanecké kluby.

Budeme se tedy zabývat schváleným pořadem schůze včetně přeřazení, která jsme dnes schválili. Začínáme jako vždy ve středu třetím čtením jednotlivých zákonů. Prvním bodem dnešní schůze bude bod 136, protože pevně zařazené body 143 a 144 se nemohou projednávat vzhledem k tomu, že ještě neproběhlo druhé čtení, které jsme pevně zařadili.

 

Prvním dnešním jednacím bodem je

 

136.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony
v souvislosti s přijetím antidiskriminačního zákona
/sněmovní tisk 867/ - třetí čtení

 

Prosím, aby u stolku zpravodajů zaujal své místo místopředseda vlády a ministr spravedlnosti pan Pavel Němec a zpravodajka petičního výboru paní poslankyně Zuzka Rujbrová. Konstatuji, že pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 867/4.

Otevírám zároveň rozpravu a konstatuji, že do ní nemám žádnou písemnou přihlášku. Vidím přihlášku paní poslankyně Anny Čurdové a potom pana profesora Jičínského. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Anna Čurdová: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně a kolegové, přistupujeme dnes ke třetímu čtení zákona, který má ochránit obyvatele České republiky před diskriminací. Vím, že tento zákon je pro některé kolegy značně problematický a pro některé i značně rozporuplný. Dovolte mi, abych se zde vyjádřila k některým pozměňovacím návrhům, které byly předneseny v rámci druhého čtení a jsou také obsaženy v usnesení ústavněprávního výboru. Protože tady nyní vystupuji z pozice předsedkyně Rady vlády pro rovné příležitosti žen a mužů, tak bych se k nim chtěla vyjádřit právě z tohoto pohledu.

Jedná se o návrhy 2 a 3, které se týkají toho, že z § 2 odst. 4 návrhu zákona, z věty "Za diskriminaci z důvodu pohlaví se považuje i diskriminace z důvodu těhotenství nebo mateřství, a z důvodu pohlaví pohlavní identifikace.", se vypustí slova "těhotenství nebo mateřství" a přesunou se do výčtu ostatních diskriminačních důvodů jako samostatný diskriminační důvod, § 2 odst. 3 písm. a). U diskriminace z důvodu těhotenství a mateřství by pak podle pozměňovacího návrhu nemělo jít o diskriminaci z důvodu pohlaví, ale o jiný typ diskriminace. Toto pojetí má závažné a patrně předkladatelem pozměňovacího návrhu zřejmě nezamýšlené negativní důsledky na právní postavení žen diskriminovaných z důvodu těhotenství a mateřství. Myslím si, že v této Sněmovně není sporu o tom, že ženy, které jsou buď těhotné, nebo jsou na rodičovské dovolené, jsou nejčastější obětí diskriminace.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní poslankyně, já vás jednak přeruším a požádám Sněmovnu o klid, jednak bych vás chtěl upozornit, že materie, kterou právě komentujete, je obsažena v tisku 866, který je související s tímto zákonem o diskriminaci, takže by se možná vaše vystoupení hodilo více k následujícímu bodu. Jinak samozřejmě ve třetím čtení můžete vystoupit ještě jako zpravodajka stálé komise pro rodinu a rovné příležitosti. Já vám nebudu bránit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP