(9.30 hodin)

Poslankyně Anna Čurdová: Já děkuji, pane místopředsedo. Omlouvám se Sněmovně i vám a tímto se hlásím do diskuse k tisku 866. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Děkuji. Nyní tedy pan profesor Zdeněk Jičínský. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane místopředsedo, kolegové, kolegyně, projednáváme-li antidiskriminační zákon, musíme se nutně zabývat i problematikou další platnosti zákonů lustračních. Nechci z tohoto tématu dělat nějaký casus belli, protože ta základní problematika, spojená s tímto zákonem, ať už politická, právně ideologická, v průběhu času se dosti vyčerpala, a myslím, že tyto zákony mají dneska spíše symbolický význam. Přesto je třeba o tom mluvit.

Já osobně jsem jej vždycky považoval za černou skvrnu na našem právním řádu. Jako signatář Charty jsem se zasazoval o ochranu lidských práv. Tento zákon je v rozporu s principy lidských práv, protože vychází z principu kolektivní viny, nikoli z posouzení konkrétní činnosti jednotlivých lidí. Jestliže jsem v tomto směru už v roce 1991 vystupoval na půdě Federálního shromáždění proti lustračním zákonům, pak ne proto, že bych si přál, aby lidé, kteří se ve starém režimu dopouštěli činností, které nejsou slučitelné s jejich aktivní činností ve veřejné správě nebo ve veřejných orgánech demokratického státu, mohli v nich nadále působit, ale aby se toto posouzení dělo na základě konkrétní činnosti, ne pouze proto, že někdo byl někde evidován.

Chci také některým kolegům z pravice připomenout, že se dost podivovali, když soud rozhodl o tom, že známá herečka paní Bohdalová byla evidována neoprávněně, a že dokonce uvažovali o tom, že by se něco mělo právně stát. Ty možnosti "něco právně se stát" už jsme dávno měli, nevyčerpali jsme je.

Jenom tady kolegům připomínám, že v minulém období jsem navrhl zákon, který zaváděl právní fikci, že tam, kde soud konstatoval, že někdo byl evidován neoprávněně, že se má za to, že evidován nebyl, aby mohl dostat normální lustrační vysvědčení pozitivní. Čili toto bylo odmítnuto právě proto, že tato záležitost nebyla věcně posuzována, byla posuzována především ideologicko-politickými hledisky.

Připomínám tady jenom tuto skutečnost, abychom si uvědomovali celkový kontext projednávání tohoto zákona a toho, že jestliže tedy udržíme v další platností lustrační zákony, bude to v rozporu s elementární logikou přijetí zákona o zákazu diskriminace.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Zdeňku Jičínskému. Hlásí se někdo další do rozpravy ve třetím čtení? Není tomu tak. Končím tedy rozpravu a ptám se, jestli mají jednotliví zpravodajové, poslankyně Zuzka Rujbrová, pan poslanec Marek Benda a paní poslankyně Čurdová, zájem o závěrečné slovo před hlasováním. Není tomu tak.

Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím zpravodajku petičního výboru paní poslankyni Zuzku Rujbrovou, aby oznámila postup při hlasování a poté přednášela jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřila stejně jako pan ministr Němec. Prosím, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Děkuji. Dobrý den, dámy a pánové. Pozměňovací návrhy jsou obsaženy v tisku 867/4 a procedura, kterou navrhuji, bude poměrně jednoduchá. Doporučuji, abychom hlasovali o návrhu obsaženém v usnesení ústavněprávního výboru, je to návrh B1, dále návrh C, o návrzích A a B2, které se oba týkají účinnosti, abychom provedli orientační hlasování, podle jeho výsledku potom v pořadí hlasovali a následně o zákonu jako celku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Má někdo připomínku k proceduře? Není tomu tak.

 

O proceduře rozhodneme v hlasování pořadové číslo 637, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro schválení navržené procedury. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 637. Z přítomných 182 pro 169, proti nikdo. Procedura hlasování byla schválena.

 

Můžeme přikročit k jednotlivým pozměňovacím návrhům. Prosím, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Nejprve budeme hlasovat o návrhu B1. Stanovisko zpravodaje je neutrální. (Ministr: Souhlas.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 638 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 638. Z přítomných 182 poslanců pro 140, proti nikdo. Návrh byl přijat. Další.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Dále rozhodneme o návrhu obsaženém pod písmenem C. Aby všichni věděli, o čem hlasují - jde o návrh na zrušení tzv. lustračních zákonů. (Zpravodajka: Souhlas. Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 639 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 639. Z přítomných 180 poslanců pro 60, proti 98. Návrh nebyl přijat.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Dále by mělo následovat orientační hlasování o návrhu pod písmenem A a návrhu pod písmenem B2. Mé stanovisko je doporučující k návrhu pod písmenem B2. (Stanovisko ministra totožné.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Nejdříve tedy budeme hlasovat, kdo by podporoval podle písmena A.

Zahájil jsem orientační hlasování pořadové číslo 640. Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 640. Z přítomných 184 pro 26.

 

Druhé orientační hlasování bude tedy pro písmeno B2. Ano? (Zpravodajka souhlasí.) Stanoviska? (Zpravodajka i ministr doporučují.)

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 641 a ptám se, kdo je pro. Stále to je orientační hlasování. Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 641. Z přítomných 184 pro 167, proti nikdo.

 

Budeme tedy hlasovat v hlasování číslo 642 o návrhu B2, to znamená o účinnosti od 1. července 2006.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 642. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 642. Z přítomných 184 pro 179, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Myslím, že nemáme nic dalšího k hlasování, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Ano. Zbývá nám hlasovat o návrhu zákona jako o celku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Nikdo nemá námitku.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím antidiskriminačního zákona, podle sněmovního tisku 867, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

***




Přihlásit/registrovat se do ISP