(9.10 hodin)

Poslanec Jaroslav Krákora: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, navrhuji, aby bod č. 43 sněmovní tisk 1150, to je veřejné zdravotní pojištění, vládní návrh zákona, byl zařazen jako první bod dnes odpoledne. Důvod je nepřítomnost předkladatele ve čtvrtek a v pátek.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Dalším přihlášeným je poslanec František Koníček, připraví se pan poslanec Janeček, potom pan poslanec Beneš a po něm pan poslanec Hojda.

 

Poslanec František Koníček: Dobré ráno, vážený pane předsedající. Dámy a pánové, já už jsem vystupoval včera. Rád bych požádal o pevné zařazení bodů č. 14 a 15, tisk 1102 a 1103, a to na dnešní odpoledne před pevně zařazené body o životním existenčním minimu, hmotné nouzi a souvisejících zákonech, protože je to jeden předkladatel a zákon o sociálních službách by měl předcházet těmto třem zákonům. Čili jako pevně zařazené body č. 4 a 5 dnešního jednání po třetích čteních. To je jeden návrh.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Jako body 4 a 5 dnešního odpoledního jednání.

 

Poslanec František Koníček: Ano, přesně tak. A body, které tam byly zařazeny jako 4, 5 a 6, budou o dvě místa posunuty jako body 6, 7, 8.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Druhý návrh?

 

Poslanec František Koníček: Pane předsedající, body č. 30, 31 a 32, jsou to tisky 995, sociálně-právní ochrana dětí, a tisky 1005 a 1006, nemocenské pojištění a zákon doprovodný, přeřadit jako první tři pevné body po zítřejším jednání po skončení interpelací.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Čili v 16.30 hodin. Děkuji.

Pan poslanec Janeček, připraví se pan poslanec Beneš.

 

Poslanec Josef Janeček: Já se vzdávám, neboť jsem chtěl v podstatě říci přesně to, co řekl můj předřečník. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Nyní pan poslanec František Beneš.

 

Poslanec František Beneš: Děkuji za slovo. Pane místopředsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych požádal o pevné zařazení bodu 39, sněmovní tisk 714, je to poslanecký návrh zákona o nájemném, na pátek po bodech, které zde avizoval pan ministr Martínek. Už jednou jsme si odhlasovali, že zákony o nájemném se budou hlasovat po sobě. V tomto případě je tam vložen ještě jeden zákon, což by nevadilo, takže za body, které navrhoval pan ministr Martínek, jako desátý bod na pátek. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Jako bod 10. Ano. Pan poslanec Hojda.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, máme poměrně komplikovanou situaci a poměrně velké množství voleb, které bohužel nemůžeme uskutečnit v jednom dni najednou. Proto navrhuji, aby se volba vyšetřovací komise k Všeobecné zdravotní pojišťovně, volba členů, uskutečnila půl hodiny před polední přestávkou v pátek tento týden, kdy uplyne lhůta, a to nejpozději ve 13 hodin.

Za druhé. S ohledem na to, že dojde opět ke změnám ve složení orgánů a v pátek rezignují další dva poslanci, ti, kteří byli zvoleni do prezidia Nejvyššího kontrolního úřadu, tak prodlužuji termín na podávání návrhů na změny v orgánech Sněmovny, abychom nemuseli znovu zařazovat bod změny v orgánech Sněmovny. Takže do pátku do 14 hodin prodlužuji termín na podávání návrhů na změnu v orgánech Sněmovny.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji předsedovi volební komise. Pan poslanec Petr Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, máme usnesení Sněmovny, že body lze přeřazovat nebo pevně zařazovat pouze ve zvlášť odůvodněných případech. Já si myslím, že zvlášť odůvodněný případ není ten, který uvedl pan ministr Martínek, že zákony už tady leží dlouho. Takových zákonů máme na programu ještě 150 a také tady leží dlouho. To není zvlášť odůvodněný návrh.

O návrzích pana poslance Koníčka dle mého názoru vůbec nelze hlasovat, protože on žádné odůvodnění neuvedl.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, musím ale říci, že obdobné odůvodnění jsem slyšel i od zástupců vašeho klubu, protože jde o přeřazení, které má určitou logiku. Jestli pan poslanec František Koníček ještě zvláštní odůvodnění ke svému návrhu dá?

 

Poslanec František Koníček: Ano, děkuji. Pane předsedající, pokud si ctěná Sněmovna pamatuje, tak jsem včera zdůvodňoval zákony tím, že se jednalo o dříve pevně zařazené body, které nebyly projednány. Zdůvodnění pokládám za relevantní. Chápu pana poslance Plevu. Znovu opakuji, že se jedná o přeřazení neprojednaných pevně zařazených bodů. A myslím si, že to hlasovatelné je. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. O tom, jestli to je, nebo není hlasovatelné, rozhodne Poslanecká sněmovna.

Má ještě někdo zájem vystoupit? Ano, pan poslanec Petr Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Já se omlouvám, ale včera Sněmovna zamítla návrh pana kolegy Skopala, který přeřazoval také již pevně zařazený bod, a Sněmovna neuznala jeho odůvodnění, protože se změnila situace a musí být všechno zdůvodněné znovu. Já nemám nic proti tomu, aby byly pevně zařazeny body, ale pokud jsme přijali nějaké usnesení, tak ho buď dodržujme, nebo zrušme.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To máte pravdu, pane poslanče. Já jsem také toho názoru, že je lepší se držet programu než pevně zařazovat body, protože pak se nám stane to co minulý týden.

Pokud nemá nikdo zájem už vystoupit v rozpravě, budeme hlasovat o jednotlivých návrzích, jak byly podány. Ještě ohlásím, že pan poslanec Říman má náhradní kartu č. 9 a pan poslanec Pospíšil má náhradní kartu č. 3.

Nyní přistoupíme k hlasování o jednotlivých návrzích. Ptám se pana ministra Radko Martínka, jestli chtěl hlasovat jako jeden blok svůj návrh.

 

Prvním hlasováním bude hlasování pana ministra Martínka, který navrhl, aby body 35, 36, 37, 18, 19, 40, 41, 38 a 182 byly zařazeny pevně na pátek po projednání třetích čtení. Všichni rozuměli návrhu?

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 630. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 630 z přítomných 171 poslanců pro 114, proti 12. Návrh byl přijat.

 

Dalším návrhem je návrh pana poslance Skopala, a to zařadit body 183 a 184 na úterý 13. 12. jako první a druhý bod, tedy na zahájení úterního jednacího dne.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 631. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 631 z přítomných 174 poslanců pro 113, proti 18. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP