(14.10 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

V pondělí 5. 12. jsem obdržel návrh vlády na volbu místopředsedy a členů prezidia Pozemkového fondu České republiky. Dnes byl tento návrh předán všem poslaneckým klubům k informaci. S ohledem na zákonnou lhůtu se navrhuje tento nový bod pevně zařadit na pátek 16. 12. Návrh vlády na volbu místopředsedy a členů prezidia Pozemkového fondu zařadit na pátek 16. 12.

Další. Ve čtvrtek 8. prosince po ústních interpelacích navrhujeme projednat zbývající body z bloku druhých čtení. Apeluji na poslance všech klubů. Ve čtvrtek po ústních interpelacích Sněmovna bude pokračovat druhými čteními vzhledem k tomu, že jich máme velké množství a potřebujeme s tím pohnout.

Došlo ke shodě, že veškeré body, které byly v průběhu schůze pevně zařazeny a dosud nebyly projednány, ztrácejí pořadí. Je tedy na vás, zda navrhnete jejich opětovné pevné zařazení.

Pokud k tomuto není zásadních námitek, tak bych nechal hlasovat o těchto návrzích najednou. Nechám odhlasovat to, na čem jsme se dohodli.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 594. Přítomno 135, pro hlasovalo 101, proti žádný. Tento návrh byl přijat.

 

Ještě vás chci informovat o další důležité věci, že z návrhů zákonů, se kterými jsme již vyslovili souhlas, Senát vrátil s pozměňovacími návrhy tyto návrhy. Je to návrh zákona o ověřování listin, sněmovní tisk 876/3, návrh zákona o regulaci reklamy, sněmovní tisk 857/3, návrh zákona o svobodném přístupu k informacím, sněmovní tisk 991/3, návrh zákona o ozbrojených silách, sněmovní tisk 1072/3. U těchto návrhů zákonů zatím není splněna příslušná zákonná lhůta. Ta bude splněna až v úterý 13. 12., takže prosím, abyste počítali s tím, že o zařazení budeme hlasovat až v úterý 13. 12. Pak můžeme do 51. schůze tyto body doplnit.

Senát pak dále vrátil s pozměňovacími návrhy i další návrhy zákonů, kterým uběhne lhůta později, a to je návrh zákona o důchodovém pojištění, sněmovní tisk 904/4, návrh zákona o pojišťování a financování vývozu, sněmovní tisk 930/4, návrh zákona o ochraně zaměstnanců, sněmovní tisk 948/3, návrh zákona o vysokých školách, sněmovní tisk 949/5, návrh zákona o majetku České republiky, sněmovní tisk 996/3, návrh zákona o zřízení ministerstev, sněmovní tisk 1000/3, a návrh zákoníku práce, sněmovní tisk 1001/3. Dále pak Senát zamítl i návrh zákona o provádění celostátního referenda, sněmovní tisk 915/3. Ani u těchto návrhů samozřejmě není ještě splněna příslušná zákonná lhůta. Ta bude splněna až 16. prosince. U první série čtyř zákonů je to 13. prosinec, u těchto je to 16. prosinec. Prosím, abyste počítali s tím, že o jejich zařazení budeme hlasovat v pátek 16. 12. Pak je doplníme do 51. schůze.

Přehled zbývajících bodů k projednání vám byl rozdán na lavice. Jenom mohu připomenout, že sestava vypadá nyní pro dnešní jednání tak, že na začátku máme zbývající neprojednané zahraniční smlouvy, které jsme odsunuli v pátek. To jsou smlouvy 107, 108, 109, 110, 114 a 115. Pak je to bod 2, 233 - to je Všeobecná zdravotní pojišťovna. Pak body 35, 36, 37, 38, 39, 18, 19, 40, 41, 43 a 179. To je to, co jsme nezvládli v minulém týdnu.

To je bilance situace, jak si stojíme. Nyní tady mám přihlášky k programu. První se hlásil ministr Cyril Svoboda, pak ministr Karel Kühnl, pak poslanec Skopal, Kapoun, Koníček, Hašek. (Velký hluk a neklid v sále.) To je pořadí, se kterým se hlásíte k návrhu pořadu schůze.

Poprosím pana ministra Svobodu. Má slovo jako první.

 

Ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda Pane předsedo, kolegyně, kolegové, dovolím si vás požádat o to, abychom zařadili bod 53, sněmovní tisk 1160. Jde o návrh zákona o zrušení opatření ve vztahu k Libyi. Důvodem mé žádosti je skutečnost, že zítra jsem na konkláve k finanční perspektivě a pozítří na ministerské radě Severoatlantické aliance. V tuto dobu by měl být tento zákon projednán a já nejsem přítomen ve Sněmovně. Proto si vás dovolím požádat o zařazení tohoto bodu dnes po skončení smluv.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Jako zhruba sedmý bod, protože smluv je tuším šest. Po zahraničních smlouvách.

Prosím pana ministra Kühnla jako dalšího.

 

Ministr obrany ČR Karel Kühnl Vážený pane předsedo, vážené dámy, vážení pánové, dovoluji si navrhnout pevné zařazení bodů 207, 208 a 209 schváleného pořadu 51. schůze. Jedná se o sněmovní tisky 1113, Vládní návrh dalšího působení sil a prostředků Armády České republiky v zahraničních operacích v roce 2006. Dále Rozhodnutí vlády o přeletech a průjezdech ozbrojených sil jiných států přes území České republiky v roce 2006, sněmovní tisk 1186. A konečně Rozhodnutí vlády o zapojení sil a prostředků Ministerstva obrany do operace NATO k poskytnutí humanitární pomoci v Pákistánu v souvislosti se zemětřesením, sněmovní tisk 1187.

Mám v bodu zprávy asi jedenáct zpráv a návrhů, z nichž osm se týká minulosti. Nic se nestane, když budou ještě pár dní odloženy. Ale tyto tři se týkají budoucnosti. Týkají se 1. ledna 2006, kdy Poslanecká sněmovna stejně jako Senát musí nějakým způsobem rozhodnout, tak aby Armáda České republiky vůbec technicky byla schopna se připravit buď na pokračování, nebo naopak na stažení. Armáda dokáže samozřejmě i nemožné, ba i zázraky, ale přece jenom k zázrakům potřebuje pár dní dopředu.

Proto navrhuji pevné zařazení na zítřek po projednaných bodech třetích čtení, kterých máme asi čtyři nebo pět. Na zítřek dopoledne po třetích čteních jako první, druhý a třetí bod.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane ministře, pokud mám dobrou informaci, tak třetích čtení je tuším osm. Pak si nejsem jist, jestli bude nějaké po třetích čteních. Spíše nebude. (Diskuse mimo mikrofon.) Po pevně zařazených bodech odpoledne, to by nebylo možné?

(Krátká porada s místopředsedy a poslancem Ostrým.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP