(15.10 hodin)
(pokračuje M. Beneš)

Ale pozor! Netrvalo to tak dlouho a oznámil, že od ledna 2006 naroste o dalších 11 %, tedy nárůst cen o 31 %. Ani vámi, jak jste tehdy říkal, zabraňovaných 29 %.

Pane předsedo vlády, co jste udělal pro to, aby české domácnosti v cenách energií, nebyly tak postiženy, jak jsme toho svědky? Děkuji za odpověď.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Slyšeli jsme interpelaci. Prosím opět předsedu vlády. Prosím Jiřího Paroubka, aby se ujal slova.

 

Předseda vlády ČR Jiří Paroubek: Vážený pane poslanče, určitě i k vám pronikly informace o tom, že dnes už se nepohybujeme na úrovni plánovitého řízení národního hospodářství a že já skutečně nejsem Lubomír Štrougal, který ve své pracovně o věcech rozhodoval. Skutečně to takto není. (Výkřik z lavic ODS: Né?) Slyším tady souhlasné výkřiky.

Chtěl bych se zabývat trochu těmi cenami, jak to bude v roce 2006. Energetický regulační úřad zavádí od 1. ledna 2006 omezení cen dodávek zemního plynu včetně služby za uskladňování od společnosti RWE Transgas a regulaci prodejních cen od obchodníků, distribučních společností. Podle analýzy úřadu by toto opatření mělo oprávněným zákazníkům uspořit celkem 1,7 mld. korun za rok 2006, což představuje cca 6 % z nákladů na nákup zemního plynu.

Ceny dodávek zemního plynu od 1. ledna. Od 1. ledna 2006 dochází u zákazníků, kteří byli v roce 2005 chráněnými, k nárůstu cen dodávky zemního plynu v průměru o 8,53 %. Růst cen v jednotlivých regionech po kategoriích zákazníků - mohu to doložit v tabulce - přičemž pro kategorii domácností se jedná o nárůst ve výši 4,78 %. Pro průměrnou spotřebu rodinného domku např. ve východních Čechách tento nárůst představuje zvýšení ročních nákladů o 1720 korun, což je jistě nepříjemné, samozřejmě, nikdo z nás z toho nemá radost, ale určitě sledujete, jakým vývojem ceny plynu a ceny topných olejů, od kterých je cena plynu odvozována, procházejí. Tyto ceny jsou odvozovány, pokud jde o dodávky zemního plynu, od cen topných olejů, jak jsem naznačil, a to s tří- až devítiměsíčním zpožděním. Jelikož došlo ke kulminaci cen topných olejů v měsíci říjnu t. r., ve kterém nabyly svého historického maxima, dosáhnou nákupní ceny zemního plynu svého maxima se zpožděním až na přelomu prvního a druhého čtvrtletí. Vývoj regulovaných složek cen, to je ceny za distribuci a ceny za přepravu a uskladňování, pokračuje v pravidlech daných pro druhé regulační období. Cena distribuce tedy roste v průměru o 2,24 %, cena přepravy a uskladňování o 3,42 %.

Pokud jde o ceny tepelné energie v roce 2006, v cenách roku 2006 se, pokud jde o tepelnou energii, promítne především zvýšení cen primárních paliv pro výrobu tepelné energie. Pro konečného spotřebitele je možné očekávat nárůst ceny tepelné energie vyrobené z uhlí asi do 10 korun na gigajoul. V případě tepelné energie vyrobené ze zemního plynu asi do 40 korun za gigajoul. Takže kdybych to vzal z výroby při instalovaném tepelném výkonu zdroje nad 10 megawattů, bude ten nárůst, pokud jde o uhlí, ze 188 na 197,40. A mohl bych pokračovat dál.

Pokud jde o cenu elektrické energie, od 1. ledna 2006 začne v České republice fungovat plně otevřený trh s elektřinou. Všichni koneční zákazníci se stanou oprávněnými zákazníky a budou tak mít možnost sjednat si dodávky elektřiny od libovolného dodavatele. To platí i pro domácnosti. Pokud zákazníci nevyužijí svého práva změnit dodavatele a setrvají u svých dodavatelů, nejnižší nárůst cen dodávek elektřiny zaznamenají zákazníci v regionu středních Čech, to je 4,2 % u domácností a 4,8 % u podnikatelského maloodběru. Naopak nejvyšší nárůst cen dodávek zaznamenají domácnosti ze severní Moravy a podnikatelský odběr ve východních Čechách.

Mohl bych tady ještě uvést ceny podle jednotlivých krajů. Pokud budete mít zájem, dám vám materiál z tiskové konference Energetického regulačního úřadu, která proběhla tento den a jejíž výsledky pravděpodobně nemůžete znát.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Prosím, ještě pan poslanec Beneš si vezme slovo.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Výstupy neznám, přesto jako člověk, který se v energetice pohyboval, vím dvojí.

Za prvé, pokud se týká ČEZ, je stát 67procentním akcionářem a k nárůstu cen energií dochází díky tomu, že vláda chce, aby dividendami mohla rozdělovat finanční prostředky, které získá z ČEZ. Je to samozřejmě na úkor domácností, tak už to bývá.

Pokud se jedná o plyn, pane předsedo vlády, byla to sociálně demokratická vláda, která privatizovala tento resort. Zprivatizovala jej tak, že občané doplácejí na to, že zisky z transferu plynu se vytrácejí, zatímco o náklady se dělí pouze malí výrobci, nikoli s těmi velkými. To, že jsem zde řekl, a citoval jsem vás, že jste sliboval, že nedojde k nárůstu o 20 až 25 %, ale pouze o 16 až 18 %, nebyla pravda, protože domácnosti nezajímají ta makročísla - já vám samozřejmě za to poděkuji, rád si to vezmu, rád se na to podívám a budu vás interpelovat i příště - ale domácnosti zajímá, že se jim cena energie za posledního půl roku zvedne o 31 % díky špatné privatizaci, díky špatnému rozhodování o okruhu oprávněných zákazníků. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Slovo má předseda vlády Jiří Paroubek.

 

Předseda vlády ČR Jiří Paroubek: Já si nemyslím, pane poslanče, že máte pravdu. Myslím, že to tak trochu je jakýsi dialog hluchých mezi námi. Chtěl bych se zastavit u těch dvou vašich základních myšlenek nicméně, to znamená u toho, když jste hovořil v tom směru, že ČEZ je polostátní firma, kde stát má 67 %. Je to pravda, ale bohužel jsou tam také minoritní akcionáři a já si neumím představit, pokud by se ČEZ nechoval tržně, co by následovalo. Samozřejmě žaloby ze strany minoritních akcionářů.

Pokud jde o plynařské distribuční společnosti, trochu mě překvapuje názor poslance za pravicovou stranu, který snad - pokud je to názor, který jste vyjádřil - lze považovat za názor proti privatizaci. Samozřejmě, že to asi není optimální z hlediska dnešního vývoje cen, ale jednak výnosy z privatizace, a na tom byl určitý společenský konsensus, asi většinově, byly použity na rozvoj infrastruktury tohoto státu, takže určitě nebyly probenděny, a za další si myslím, že není možné vyslovovat takovéto závěry, které vy vyslovujete, že by snad bylo možné očekávat, že u státní distribuční firmy by ten vývoj byl podstatným způsobem příznivější z hlediska cen.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane premiére. Děkuji všem poslancům a končím interpelace na předsedu vlády.

 

V této chvíli začínají interpelace na ministry vlády a prvním interpelujícím je pan poslanec Miroslav Krajíček, který bude interpelovat ministra zdravotnictví Davida Ratha ve věci státního rozpočtu. Dalším interpelujícím pak bude pan poslanec Břetislav Petr. Nyní prosím pana poslance Krajíčka, aby se ujal slova.

 

Poslanec Miroslav Krajíček: Děkuji, pane předsedo, Pane ministře, obracím se na vás s interpelací ve věci plnění státního rozpočtu kapitoly 335 Ministerstvo zdravotnictví na rok 2005. Schválený státní rozpočet je znám a tak byste měl k dodržování jeho jednotlivých ustanovení zejména samotným správcem kapitoly přistupovat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP