(10.40 hodin)
(pokračuje Doktor)

Bylo přistoupeno k tzv. jednokrokovému managementu, jinými slovy, všechny dozorové instituce by měly být sloučeny v jednu jedinou, resp. pod Českou národní banku v dubnu příštího roku.

K tomuto sjednocení bych chtěl říci, že se zásadně postupuje stejně. Organizační složky dílčích dozorových institucí přejdou a stanou se organizační součástí České národní banky, přejde tedy i část zaměstnanců; se zbývajícími částmi těch již nepotřebných, nevyužitelných zaměstnanců a personálních sil budou ukončeny pracovněprávní vztahy.

Říkám to také proto, že jsme na půdě rozpočtového výboru projednávali rozpočtové kapitoly jednotlivých institucí a tyto kapitoly, resp. jejich rozpočtové sešity a plánované výdaje pro rok 2006, tuto uvažovanou změnu nereflektovaly. Všechny dozorové instituce navrhly a nabídly rozpočty tak, jako by měly zůstat v činnosti v průběhu celého příštího roku. A chtěl bych požádat pana ministra financí, přičemž nenavrhuji žádné samostatné usnesení, aby minimálně ve svém závěrečném slově přislíbil Poslanecké sněmovně, že předkladatel a instituce, kterou zastupuje, resp. Ministerstvo financí, dohlédne na to, aby byly vyčerpány nejvýše čtyři poměrné části z dvanácti dvanáctin plánovaných výdajů pro příští rok. Nemůže se to samozřejmě týkat výdajů mzdových, resp. ostatních osobních nákladů tam, kde bude vypláceno odstupné.

K tomu bych chtěl říci jednu věc. Zásadně považuji za nesprávné, že některé dozorové instituce budou vstupovat do České národní banky již připraveny i v personální otázce, tzn. nadbyteční pracovníci budou propuštěni a náklady s jejich propuštěním, tzn. odstupné, ponesou rušené instituce nebo instituce vstřebávané pod Českou národní banku. A je tu jedna jediná, a sice Komise pro cenné papíry, která se na toto slučování vůbec nepřipravovala, a ta tedy očekává, že všichni její zaměstnanci přejdou pod Českou národní banku a její rozpočty budou zatíženy vyplácením odstupného a ponesou náklady na transformaci, na slučování v dohledu. Myslím, že je třeba postupovat zásadně pouze jednou metodou, v podstatě je mi jedno jakou, z těch dvou možných, ale zásadně jednou. Považuji za nemožné, aby jedna instituce požívala jakési výjimečnosti a jenom proto, že nechtěla reflektovat včas dynamickou proměnu, tak se dnes, poněkud zjednodušeně řečeno, staví na zadní a říká nám, že je to v této situaci starost někoho jiného.

Jak už zde bylo řečeno, byla přijata celá řada pozměňujících návrhů. Vzhledem k tomu, že stanovisko Evropské centrální banky je samostatným tiskem, chtěl bych vás ujistit, že námět, který zde byl uveden, ono doplnění, které se týkalo role České národní banky, je reflektováno již v komplexním pozměňovacím návrhu, kde předkladatelem té části, která tento podnět reflektovala, je pan poslanec Mládek, a není nutné vznášet žádný jiný pozměňující návrh. V tuto chvíli ovšem také jako zpravodaj také avizuji dva drobné pozměňující návrhy, které přednese pan poslanec Vlček.

Já se tímto hlásím do podrobné rozpravy, abych si formálně osvojil pozměňující návrh, který byl písemně rozdán, rozdal ho pan poslanec Doležal, ale abych jaksi dostál formální stránce našeho jednacího řádu, já si tento návrh osvojím.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ano, děkuji. A nyní prosím zpravodaje stálé komise pro bankovnictví pana poslance Miloslava Vlčka, aby se ujal slova.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením stálé komise pro bankovnictví. Všichni ho máte na stole, nebudu to tedy číst dopodrobna. Jenom uvedu, že stálá komise pro bankovnictví: za prvé doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, aby vzala za základ pro projednání ve druhém a třetím čtení komplexní pozměňovací návrh předložený výborem usnesením č. 685; za druhé vyslovila souhlas s návrhem zákona ve znění komplexního pozměňovacího návrhu rozpočtového výboru.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku a ptám se, zda se někdo hlásí z místa. Není tomu tak, obecnou rozpravu tedy končím. - Ale pan ministr Bohuslav Sobotka může vystoupit v obecné rozpravě a sám si ji otevřít, takže prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji. Dovolil bych si v rámci obecné rozpravy ještě reagovat na vyjádření pana zpravodaje v tom smyslu, že Ministerstvo financí je samozřejmě připraveno poté, kdy zákon bude schválen, vůči příslušné kapitole Komise pro cenné papíry zaujmout takovou pozici, aby byly vyčerpány právě ty finanční prostředky, které je nutné, aby komise vyčerpala do konce dubna příštího roku. Čekáme pouze na to, až bude na úrovni Sněmovny a Senátu uzavřen legislativní proces, aby bylo zřetelné, jaká bude konečná účinnost zákona. K tomuto datu podnikneme příslušné opatření, čili zde existuje šance na určité úspory, zejména pokud jde o provozní výdaje. Následně také bude potřeba rozhodnout na úrovni příslušných institucí státu o využití budovy, která je dnes využívána Komisí pro cenné papíry.

Tolik jenom z mé strany poznámka k tomuto zmíněnému rozpočtovému aspektu.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ještě jednou se zeptám, zda se někdo hlásí do obecné rozpravy. Není tomu tak, obecnou rozpravu tedy končím.

Do podrobné rozpravy mám zatím přihlášky pana poslance Ladislava Šustra, Michala Doktora, Miloslava Vlčka a Petra Braného. Nejdříve vystoupí pan poslanec Ladislav Šustr, pokud nebude chtít pan poslanec Doktor využít svého práva zpravodajského. Není tomu tak, takže slovo má pan poslanec Ladislav Šustr.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Děkuji. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovoluji si přednést pozměňovací návrhy ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu k vládnímu návrhu na vydání zákona o změně zákonů v souvislosti se sjednocováním dozoru nad finančním trhem a o změně některých dalších zákonů, sněmovní tisk 997.

V části čtvrté - Změna zákona o pojišťovnictví:

Za prvé. V bodu 107 komplexního pozměňovacího návrhu § 35a odst. 3 zní: (3) Pojišťovna se dopustí správního deliktu tím, že opakovaně nedodrží lhůtu podle zvláštního právního předpisu týkající(-ho?) se šetření pojistné události.

Za druhé. V bodu 107 komplexního pozměňovacího návrhu se v § 35a odst. 4 za slovo "jestliže" doplňuje slovo "opakovaně".

V části 10 - Změna zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích a likvidátorech pojistných událostí:

Za prvé. Do komplexního pozměňovacího návrhu se vkládá nový bod 2 ve znění:

V § 2 se na začátek písm. a) vkládají slova "na zprostředkovatelskou činnost vykonávanou pojišťovnou nebo zajišťovnou a na" - pokračuje stávající text. Ostatní body se přečíslují.

V části 11 - Změna zákona o pojistné smlouvě:

Za prvé. Za stávající bod 1 komplexního pozměňovacího návrhu se vkládá nový bod 2 ve znění: V § 30 se vypouští odst. 4. Dosavadní odstavce 5 až 7 se označují jako odst. 4 až 6.

Za druhé. Do komplexního pozměňovacího návrhu se vkládá nový bod 3 ve znění: V § 30 odst. 7 zní: S výjimkou pojištění velkých rizik podle zvláštního právního předpisu upravujícího pojišťovnictví se od ustanovení tohoto paragrafu nelze v pojistné smlouvě odchýlit ani v případě, kdy se některý z pojistitelů účastní spolupojištění (soupojištění?) prostřednictvím obchodní sítě založené v místě sídla pojistitele nebo prostřednictvím jeho pobočky, které se nachází v jiném členském státě než členském státě sídla pojistitele nebo nachází-li se pojistné riziko v jiném členském státě než v České republice.

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo pan poslanec Michal Doktor.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP