(16.40 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do rozpravy. Ano, pan poslanec Miroslav Grebeníček.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Pan ministr zahraničí je právník. Já to říkám proto, že jsem měl pocit, že zapomněl, že je v parlamentu, a ne na nějakém prosemináři na fakultě. Takže přítomní poslanci velmi dobře vědí, jaký je rozdíl mezi zákonodárnou mocí a výkonnou mocí. Takže si rozumíme. To za prvé.

Ano, souhlasím, pokud se týká žalob, ale pokud jste mě skutečně poslouchal, tak já jsem mluvil o tom, jak se mají třeba vypořádat s tou zátěží obce. A dobře víte, že jsem inicioval i jednání porady předsedů parlamentních stran a že jsme se dostali do rozumné polohy, kdy stát zabezpečuje advokátní zázemí pro obce, protože ty nároky byly naprosto nepřiměřené. Kdybyste neměli tak kvalitní opozici v parlamentu, jak máte, zásluhou Komunistické strany Čech a Moravy (potlesk z řad poslanců KSČM, smích z řad poslanců ODS), tak dodnes jste s tím nepohnuli!

Takže pokud jsem se osmělil v další kauze, tak jenom proto, že vás chceme donutit ke konání. A jestliže dnes už máme opravdu výrok Ústavního soudu, tak já to považuji za dílčí úspěch v té nastoupené cestě a na rozdíl od vás to nepovažuji za návrat k padesátým letům. Spíš bych vám chtěl připomenout, že jste to vy, kdo ohrožuje budování právního státu. Mám na mysli - hádejte co? Lustrační zákon. Ten obrovský paskvil, který i vy obhajujete. Takže jako právník jste u mě prohrál. Ideologizujete právo. Já vám tady připomenu Mezinárodní organizaci práce, která se na vás zlobí. Když už jste se do toho nechal vmanévrovat, a je to v pořádku, když tu není premiér, proč byste nezakročil, tak vám doporučuji: Za prvé - přečtěte si moji interpelaci, přečtěte si premiérovu odpověď, a pak si můžeme popovídat. Zvu vás na pivo. (Veselost.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Slovo má ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda.

 

Ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda Já myslím, že nemá smysl, abychom tady vedli polemiku na toto téma, protože z toho činíte něco, co nemá být.

Pokud mluvíte o lustračním zákonu, tak ten přezkoumal Ústavní soud a svým nálezem ho shledal ústavním. Zrušil toliko jedno ustanovení. Jinak jej označil za ústavní. Jestliže se dovoláváte toho Ústavního soudu ve věci restitucí a říkáte "dobře rozhodl Ústavní soud", tak musíte úplně stejně vzít rozhodnutí a nález Ústavního soudu ve věci lustračního zákona, protože tentýž Ústavní soud označil tento lustrační zákon za ústavní. Takhle to je. A já jsem si jist, že Mezinárodní organizace práce se na Cyrila Svobodu nezlobí. Já jsem ty dopisy četl, ale že by tam bylo moje jméno zmíněno, toho jsem si nevšiml.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Pan poslanec Miroslav Grebeníček se hlásí do rozpravy.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Já musím jenom konstatovat, že jsou už pryč ty doby, kdy poslanecký klub KSČM nemohl připravit stížnost Ústavnímu soudu, a protože víme, že i tato instituce, to se opakuje, je to hmatatelné a prokazatelné, bohužel tu a tam pracuje v ideologických dimenzích - ano, je to tak, já vám také můžu dát pár příkladů. Ale já to říkám z toho důvodu, že když se chceme dostat k mezinárodní organizaci, a v tom vás nemusím školit, tak musíme nejprve využít všech možností na území republiky a skutečně musíme projít i Ústavním soudem. A bude toho přibývat stále víc a víc. Vždyť dobře víte, kolik kauz už vyhráli naši občané na mezinárodním kolbišti, což je důkazem toho, že justice u nás má spoustu nedostatků.

Takže správně říkáte, abychom se neodchýlili od tématu, budeme na dálku pozdravovat premiéra, a já jenom chci připomenout, a obracím se teď na paní předsedající, že k odpovědi předsedy vlády Jiřího Paroubka v dané věci, a vy jste v úvodu četla celý název mé interpelace, nebudu to opakovat, jde o tisk 1177, navrhuji přijmout nesouhlasné stanovisko. Toť vše.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do rozpravy. Není tomu tak, rozpravu tedy končím.

Předtím než budeme hlasovat o návrhu usnesení pana poslance Grebeníčka - které by mohlo znít "Poslanecká sněmovna nesouhlasí s písemnou odpovědí na písemnou interpelaci poslance Grebeníčka…", samozřejmě z celého toho předchozího jednání je zřejmé, které té interpelace se toto usnesení bude týkat - já vás všechny musím odhlásit. Prosím, abyste se všichni zaregistrovali svými identifikačními kartami. Pokusím se přivolat ještě další naše kolegy. (Děje se.) Ještě přicházejí další, necháme si nějakou časovou rezervu, alespoň minutu. V případě, že se nepodaří zajistit potřebné kvórum pro hlasování, tak si dovolím přerušit tento bod a odložit hlasování na zítřejší ráno…

Asi mi nic jiného nezbude. Myslím, že nemá příliš velký význam, abych ještě dále čekala. Takže přerušuji odpověď na písemnou interpelaci pana poslance Grebeníčka na předsedu vlády, a to do zítřejšího rána v 9.00 hodin. Předpokládám, že i o usnesení k té druhé interpelaci, pokud bude vzneseno, budeme hlasovat zítra po deváté hodině.

 

Další, poslední odpověď na písemnou interpelaci. Ministr zahraničních věcí pan Cyril Svoboda odpověděl na interpelaci poslance pana Miroslava Grebeníčka ve věci protiústavní politické kampaně a k pochybným obchodním aktivitám příspěvkové organizace Ministerstva zahraničí ČR, Českého centra ve Vídni. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako tisk 1201.

Otevírám rozpravu. Pan poslanec Grebeníček vystoupí jako první.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové. Oslovil jsem i ministra zahraničí. Oslovil jsem ho rovněž písemnou interpelací a žádal o jasnou odpověď na pět zřetelně formulovaných otázek v souvislosti se skutečností, kdy ředitel Českého centra ve Vídni, příspěvkové organizace Ministerstva zahraničí, užívá svou funkci a prostředky státu k podpoře a organizaci politické kampaně vedené proti parlamentní Komunistické straně Čech a Moravy. Politické cíle vedené kampaně, konkrétní fakta i přesně citované výroky ředitele Českého centra ve Vídni zveřejnila dne 17. srpna letošního roku, tedy roku 2005, Česká tisková kancelář, a to včetně takových podrobností, kdy ředitel centra osobně informuje o údajně úspěšném prodeji konfekce s antikomunistickými motivy zahraničním turistům, kteří České centrum ve Vídni navštěvují.

Vážené dámy a pánové, ministr zahraničí na mou interpelaci v řádném termínu neodpověděl. Reagoval až se značným zpožděním po dvou měsících, a to teprve po dožádání kanceláře předsedy Poslanecké sněmovny. O tom, jak nekvalifikovaná a vyhýbavá je tato opožděná ministrova odpověď, se můžete přesvědčit z tisku, který jste obdrželi. Pokud jej porovnáte s otázkami, které jsem ministrovi položil, zjistíte, že fakticky nezodpověděl ani jedinou.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP