(10.30 hodin)
(pokračuje Rath)

Současně s tím a ruku v ruce s tím říkám, a tady jste opět viděli, jak je aplikována a jak je přistupováno ze strany managementu ke ctění zákona v bodu nuceného správce a nucené správy. Zákon přece jasně říká, že všechny právní akty závazné pro pojišťovnu musí být podepsány nuceným správcem. A námitky proti kontrole poslané po uvalení nucené správy přijdou bez tohoto podpisu! Tak, paní ředitelko, nemůžete si dělat samozřejmě ze zákona trhací kalendář! Nucený správce by samozřejmě ty námitky podepsal. Ale řekněte, kdo je vypracovával. Externí právní firma. Je normální, abych si námitky proti vnitřní kontrole nechal zpracovávat nějakým outsoursingem, když mám sám právní oddělení na příslušné instituci, které by mělo přece na takovéto správní akty reagovat, a ne nějaká komerční firma? Je to normální? Není to normální! A nucený správce by jistě ty námitky určitě podepsal, protože je i v jeho zájmu nechat proběhnout správně správní řízení, tak jak určuje zákon, ale to byste mu to musela podepsat vůbec nechat.

Když tady byl dojemný příběh, jak někdo omdlívá a je zachraňován a jak to tam vypadá, takže vám přečtu ze zápisu, jak vypadá nucená správa a naše kontrola:

18. 10. jsem se dostavil na výzvu vedoucí kontroly paní XY. Důvod byl dnešní incident mezi paní šéfkou kontroly a ředitelkou odboru na VZP. Paní ředitelka odboru na VZP odmítla vydat kontrolní skupině požadované podklady. V této souvislosti dokonce bylo naší pracovnici na ministerstvu vyhrožováno trestním oznámením. Záležitost jsem nejdříve chtěl projednat s ředitelkou VZP Ing. Musílkovou, ale bylo mi řečeno jak na vrátnici, která se spojila se sekretariátem paní ředitelky, tak statutárním zástupcem, že paní ředitelka je na schůzce mimo budovu a nikdo neví kde. Vyjádřil jsem podiv, jak je možné, že ředitelka tak velké organizace v pracovní době neuvádí místo, kde se zdržuje, když je mimo pracoviště. Po dvou hodinách čekání bylo předloženo Ing. Musílkovou k podpisu stanovisko k průběhu kontroly VZP. Jednání pak proběhlo po dvou hodinách čekání na VZP u paní ředitelky a trvalo 15 minut. Na chodbě jsem potkal s předsedou Topolánkem, atd. atd..

Prosím vás, těch dojemných příhod je skutečně hodně. Tady mám texty pracovníků, kteří provádějí kontrolu na VZP, kterým je vyhrožováno, kterým někdo volá domů, poslechněte si to: Vy budete dělat další kontrolu ve VZP, tak si dejte pozor, sdělil mi hlas nějakého muže do telefonu večer.

Tady je další, nucený správce: Vážený pane ministře, sděluji vám, že mně i mojí rodině někdo opakovaně vyhrožuje. Tuto informaci vám oznamuji, protože se bojím o svoji rodinu. Tak je vyhrožováno dítěti a manželce nuceného správce. Musela jim být dána policejní ochrana.

Kde to jsme a co vyšetřujeme? Vyšetřujeme Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, anebo nějakou podivnou sicilskomafiánskou strukturu? Já se ptám, jak to je. Je normální, když někdo jde dělat kontrolu, aby několika lidem z té kontroly bylo takto vyhrožováno?

Mimochodem, té pracovnici kontroly poté, co jí bylo vyhrožováno, za pár hodin nebo druhý den volala sama paní ředitelka Musílková domů a říkala jí: Snad si nemyslíte, že jsem za tím já. Tak to už má rozměry skutečně špatného filmu. (Nesrozumitelné výkřiky z lavic poslanců ODS.)

Chtěl bych reagovat ještě na další věc. Zazněla zde kouzelná slova: Je dr. Rath účastník ve své vlastní při - doslova citována paní ředitelka Musílková - ve své vlastní při je účastník. Víte, jaká je to pře a kdo je tam strana žalující a žalovaná? Tak ve své vlastní při já jsem stranou žalovanou, strana žalující je VZP zastoupená ředitelkou Musílkovou, takže je to pře VZP a paní ředitelky, a ne mojí. A ta pře se vede o větu, že si poslanec Ouzký a Cabrnoch kupovali a kupují, resp. že si přes IZIP VZP kupovala a kupuje poslance z ODS. Já mám stohy důkazů o tom, že to tak je, a tady jsem je předvedl. A všechny jsou k dispozici. Všechny jsou k dispozici, smlouvy, všechny věci. A to jsem měl dávno před kontrolou. Já nepotřebuji žádnou kontrolu k tomu, abych si opatřoval nějaké důkazy. Nepotřebuji, protože ty věci jsou dávno známé. Kontrola jde tedy jenom naprosto cíleně na konkrétní věci a ověřuje, zda podezření a určité indicie, či dokonce doklady byly správné, nezfalšované, nepodstrčené. A zjišťuje se, že nebyly. Takto to tedy vypadá s mojí vlastní pří vůči VZP.

Ano, kontraktační povinnost. Ta skončila někdy před deseti lety, od té doby si pojišťovna dělá, co chce. I za dvacet let paní ředitelka Musílková tady bude tvrdit, že problém je v kontraktační povinnosti.

Rámcová smlouva. Každý, kdo si ji přečte, ví, že jsou tam výpovědní důvody. Komu uplatnila VZP výpověď podle důvodů? Nikdy. Nikdy, protože VZP nemá ani zájem kontrolovat, zda je tato smlouva naplňována a zda důvody výpovědi jsou skutečně naplněny. A nejsou často, a je to povinností VZP pro její pojištěnce kontrolovat důvody, jak je smlouva naplňována.

V té souvislosti je doslova směšné říkat, že to má dělat komora. Prosím vás, tím chce paní ředitelka říci, že vůbec nečetla zákon o komorách? Komora má dělat kontrolu? Komora není k žádné kontrole oprávněná, nikým a ničím. Pojišťovna je povinna dělat kontrolu ze zákona, a ne to svalovat na komoru nebo na občanské sdružení nebo na někoho jiného. Že jste insuficientní v té části kontroly, je veřejným tajemstvím. Takže nesvalujte svoji neschopnost a svoji insuficienci v těchto oblastech na někoho jiného! Je to prostě směšné a každý ví, jak to je. A když si přečte zákon, pak je to tak.

80 procent výdajů je prý mandatorních. Naprostý nesmysl. O všech 100 procentech výdajů si rozhoduje či spolurozhoduje VZP buď úplně sama, nebo významně sama. Na těch úhradových vyhláškách jsem to tady demonstroval.

Dojemné sdělení preventivních programů. VZP dává míň než ostatní pojišťovny na své pojištěnce? Ano, dává. Ale na co pak ty peníze používá, když jich dává ještě míň? Ne na prevenci. Není lidem z VZP stydno, není hanba? Není hanba, že neproplácí, jak jsem tady minule říkal, větší a širší prevenci rakoviny prsu, větší a širší prevenci rakoviny čípku, větší a širší prevenci rakoviny prostaty, tlustého střeva? To jsou choroby, kde máme deficit, kde máme deficit, protože je zachytáváme v pozdním stadiu onemocnění, takže jejich vyléčitelnost je obtížná, náklady na léčbu jsou enormní, zatímco když je zachytíme v časném stadiu onemocnění, tak ty lidi vyléčíme, a ještě doslova za pár korun. Ale na co my vyhazujeme těchto málo prostředků? Na ty nejrůznější "koníky", IZIPy! Kolik životů zachránil ten IZIP? V televizi jsme viděl, že jeden. A víte, jakou diagnózu? Prý bezvědomí z epilepsie! Bezvědomí z epilepsie, epileptický záchvat pozná medik čtvrtého ročníku bez nějakého IZIPu. To můžete vykládat jen hlupákům, kteří nevědí, oč jde. Ti vám to možná zbaští. Ti vám možná zbaští tyto dojemné příhody. Lékaři se tomu smějí a smějí se tomu proto, že vědí, jak to vypadá, a vědí, jak stanoví diagnózu. A jestli mi řeknete, že lékař u bezvědomého pacienta, místo aby zajišťoval vitální funkce, tak si surfuje po internetu, tak tady tomu lékaři skutečně hrozí i trestní stíhání. Tak takhle je to myšleno, že místo abych ošetřoval pacienta, si surfuji po internetu? A já jsem dělal šest let na záchranné službě. A na záchranné službě, když přijedete k pacientovi, který je v bezvědomí, tak tam každý má plné ruce práce, lékař i oba záchranáři. Ptám se, kdo má čas surfovat si v té chvíli po internetu? Pokud to dělají, tak je to postup non lege artis a pacienta poškozují. Neříkejte tedy nesmysly, které skutečně může zbaštit jen ten, kdo vůbec neví, jak systém funguje!

Otázka centrálních dodávek léků. Prosím vás, opět naprosto dojemné a směšné. Erytropoetin, který tvoří zhruba dvě třetiny nákladů z 1,5 miliardy, tak je vyráběn ve stejné molekule třemi firmami.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP