(10.20 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Nehrajme si tady na někoho, pánové, kteří tady už vystoupili, jako že by chtěli být ochránci veřejné morálky! Tak to není! (Potlesk ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu předsedovi vlády za jeho vystoupení. A nyní má příležitost pan ministr Rath.

 

Ministr zdravotnictví ČR David Rath: Pane předsedající, pane ministerský předsedo, dámy a pánové, pár poznámek, než přejdu k té faktické a meritorní věci.

Chtěl bych prostřednictvím předsedajícího vzkázat panu poslanci Langerovi, že mé řekněme glosy na adresu hlavy státu nebyly glosy na adresu prezidenta republiky, ale na adresu vašeho skutečného politického předsedy, tedy předsedy ODS Václava Klause. (Potlesk ČSSD a nesouhlas ODS.) Není mojí vinou, že máte v této chvíli stínového předsedu, který se chová mátožně a musí za něj zaskakovat hlava státu, což je jistě pro vás velmi nepříjemné a nemilé, ale je to váš problém, ne můj problém. (Projevy nesouhlasu poslanců ODS.) Čili berte to, že všechna má ostrá slova nebyla adresována k hlavě státu, ale k předsedovi, faktickému, skutečnému předsedovi Občanské demokratické strany; nicméně potvrdil to i váš předseda Senátu, který říkal, že Václav Klaus nikdy žádné tričko ODS nestáhl, že ho nosí hrdě a dál.

Teď k vlastním věcem. Samozřejmě já nepůjdu do takových replik, v čem paní ředitelka Musílková nemluví pravdu a jak to je. Já půjdu skutečně po skutečných faktech.

Dámy a pánové, rozhodnutí o nucené správě je správní akt. Já jsem povinen respektovat to, co udělali úředníci, a jenom jsem musel vybrat vhodného nuceného správce a jeho tým. Vzhledem k tomu, že jsem veden skutečně snahou dobrého hospodáře a nedestabilizovat v žádném případě VZP, naopak pomoci k její stabilizaci, aby dluh nenarůstal tak jako v tomto roce - ten dluh narůstá tempem nějakých čtyři pět miliard ročně, a ptáme se tedy proč. Proto chci neschválit zdravotně pojistný plán! Protože tam jsou jiná čísla, než která jsou ve skutečnosti! A znovu se dostanu k těm faktům.

Potřeboval jsem vybrat dobrý tým, potřeboval jsem lidi, kteří problematiku znají. Já netvrdím, že tento tým by tam měl být nekonečně dlouho. Jde o krizový management. Krizový management složený ze základních tří osob. Ano, pana ředitele, bývalého vrchního ředitele Pečenky, dále ředitele největší krajské pobočky, tedy pražské pobočky, který je myslím znám jako dobrý odborník, a totéž ředitele pobočky v Karlových Varech, který také požívá velké autority mezi krajskými řediteli pojišťoven. Tito lidé dost často poukazovali na neschopnost současného vedení. Ne možná dostatečně nahlas, ale snažili se věci napravit. Viděli jako dobří manažeři, že je to vedeno paní ředitelkou Musílkovou od deseti k pěti. Oni to věděli a mnozí z vás jste s nimi přeci o tom mluvili. Neříkejte, že ne! Vždyť je také znáte! Tak teď neříkejte, že je to pro vás novinka! A víte, čeho se tento tým dočkal? Důtek od paní ředitelky za to, že pomáhají dělat v pojišťovně pořádek! Dala jste jim důtky? (Obrací se a ukazuje směrem k paní ředitelce Musílkové.) Dala! Nebo výtky, že nejsou v Karlových Varech nebo nedělají svoji práci ředitele pražské pobočky, ale pomáhají nucené správě. Čili oni když pomáhají dát vaše nepořádky dohromady, tak si za to zaslouží pracovní důtky. Pěkný přístup! Pěkný přístup!

Dále otázka rozdílu výše příjmů a výdajů ve zdravotně pojistném plánu. Ano, to je přesně ten důvod. Ale my se naprosto rozcházíme v hodnocení příčin. Přesně paní ředitelka Musílková tady klepla hřebíček na hlavičku. To, co tady předvedla, je přesně ten důvod, proč si myslím, že je naprosto diskvalifikována pro takovouto pozici. Tam je nulová sebereflexe! Všimli jste si toho? Já už se s tím potýkám enormně dlouho. Za všechno může někdo jiný! Za všechno může ministerstvo, parlament, špatné počasí, jak jsem říkal, jen paní ředitelka všechno dělala správně, dobře, tak, jak se po ní chtělo!

Všimli jste si těch logických rozporů? Já je tady mohu odcitovat: Jak máme vlastně jako pojišťovna na konci listopadu nebo v říjnu nebo v červnu, kdy jste posílali dopis, jak máte dodržovat vyhlášku 50, že jí nerozumíte, ale ve stejné větě nebo o dvě věty předtím se řekne - za dluhy může vyhláška číslo 50. Takže tady vy si dáváte vlastní obvinění, protože posíláte na ministerstvo doklady sebou podepsané, že vlastně nevíte, jak se chovat podle vyhlášky číslo 50, a že ji vlastně nedodržujete, a ptáte se ministerstva, zda ji máte dodržovat. Tak ptám se, může za to uplatnění vyhlášky číslo 50, za ten dluh? Anebo jak jste sama napsala a zde i před touto Sněmovnou sama řekla, že doposud nevíte, jak vlastně tu vyhlášku uplatňovat a jestli ji máte na ty lékaře uplatnit, nebo nemáte. Dokonce jste řekla, že ji vzalo a podepsalo 150 zoufalců, jak jste sama doslova řekla, z dvaceti tisíc smluvních partnerů. Ano, tedy 150 zoufalců, kterým chcete ještě napařit srážky, takže byste jim zaplatila méně než těm ostatním, se kterými jste se dohodla dobrovolně, ne podle vyhlášky! Tak já tomu nerozumím! To je logický galimatyáš! Za všechno můžou úhradové vyhlášky, vzápětí se píše dopis - někdy v druhé polovině roku, kdy už platí od ledna - zda se mají vůbec uplatňovat. S touto logikou a argumentací já se potýkám bohužel velmi dlouho, a proto jsem k tomu také přistoupil. Jednal jsem s vámi opakovaně a to bylo skutečně, jak se říká, někdy jako u hloupých na dvorečku! To bylo pořád dokola. Máme dluhy, protože za to může vyhláška. Vyhláška, kterou neuplatňujeme.

Otázka lékové vyhlášky. To snad nemůže paní ředitelka myslet vážně! To říká jenom proto, že buď tomu nerozumí, nebo spoléhá na to, že tady tomu nikdo nerozumí. Ano, Ministerstvo zdravotnictví vydává úhradovou vyhlášku na léky jako ceník. Dámy a pánové, to je ceník. Ten říká, kolik korun stojí který lék za den. Neříká o konečných nákladech nic. O konečných nákladech samozřejmě hovoří konečná spotřeba. Jako ceník v restauraci nehovoří o tom, kolik ta restaurace vydělá. To ví i malé dítě! Samozřejmě, že ceny ovlivňují. Ovlivňují, a dokonce paradoxně opačně. Čili není pravda, a můžu to dokázat, že tam, kde ministerstvo - a já třeba s tím ani nejsem úplně spokojený, ale tam, kde v minulosti ministerstvo nechalo zbytečně vysoké ceny, tak tam byla nízká spotřeba. Čili opak je pravdou, co říká paní ředitelka. Naprostý opak, ale to samozřejmě musíte být odborník na tu věc, a ne říkat věci, které vypadají zdánlivě dobře a logicky a zvenčí!

Dále otázka Preciosy. Já myslím, že tady to zase bylo předvedeno v celé své nahotě. Jak to tedy je? Takže co jsem se dozvěděl: Zjištění NKÚ, to byly také nějaké asi slabomyslné mátohy, když tam našli problémy, že? A mýlili se. Policejní vyšetřovatel dokonce byl označen, jestli jsem si to dobře napsal - jakýsi vyšetřovatel se neobtěžoval a vyfabuloval. Takže NKÚ fabulovalo, policejní vyšetřovatel fabuloval, Rath paní ředitelku šikanuje, celý svět je proti ní! Dojemné! Tak paní ředitelko, myslíte-li to vážně, tak zde před touto Sněmovnou prohlaste, ať se na vás neuplatní promlčecí lhůta! A můžete stát v pozici trestně stíhané osoby, policie může začít trestní stíhání a vy v procesu a před soudem se můžete obhájit! Máte šanci! (Hlasité bouchání do lavic a verbální projevy nesouhlasu poslanců ODS.) Ten proces byl zastaven pro promlčení!

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Prosím o klid!

 

Ministr zdravotnictví ČR David Rath: Ten proces byl zastaven pro promlčení, nikolivěk proto, že by nebyly důkazy. Takže máte-li pocit, že právo je na vaší straně, řekněte, že chcete, aby proběhl řádný proces s řádným trestním soudem. Teprve pak, až bude ukončen, tak můžete tvrdit, že to tak není! Já netvrdím, že to tak je. Samozřejmě existuje presumpce neviny a já ji ctím. Ale chcete-li operovat opakem, tak pojďte do toho čelem! (Projevy nesouhlasu poslanců ODS.)

Dále. Naprostá nepravda zde zazněla, že důvodem uvalení nucené správy je kontrolní zpráva. Kontrolní zpráva není pravomocně uzavřena. Prostě kontrola ve VZP proběhla, zjistila řadu vážných nedostatků a nyní je to zkoumáno, zda námitky podané VZP jsou relevantní či nejsou. Čili ta kontrola není uzavřena a nebyla podkladem nucené správy!

***




Přihlásit/registrovat se do ISP