(17.40 hodin)
(pokračuje Rath)

A pojďme se podívat na meritum věci Preciosy. Zjistil to NKÚ, který říká: VZP v rozporu se zákonem obchodovala s cennými papíry už v roce 1996. Koupila je zhruba za půl miliardy. Nakonec je prodala v roce 1999, ovšem také za půl miliardy. V té době podle znalců se tržní hodnota těchto akcií pohybovala na 800 až 900 milionech. Komu je prodala paní ředitelka Musílková? Preciose zpátky. A co dělala paní ředitelka Musílková v Preciose? Byla, je a asi bude v dozorčí radě Preciosy. Ptám se, co pohledává v dozorčí radě bižuterní společnosti? Asi je to zajímavé.

Ale zde je další věc. Zde je porušení zákona a přímý střet zájmů paní ředitelky Musílkové. Dobře, opusťme to, pojišťovnu to asi něco stálo. Jsou tam další problémy, jak říkali policejní vyšetřovatelé - že tam bylo placeno z VZP to, co měla platit Preciosa. Ale to jsou věci řekněme promlčené, zapomenuté. Ale co není promlčené a zapomenuté? Preciosa má své zdravotnické zařízení. Je tam ředitelem, alespoň podle toho, co zde máme, jistý Ing. Mikota. Sdružené ambulantní zařízení Preciosy, které má smlouvu s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Zákon o Všeobecné zdravotní pojišťovně zakazuje všem zaměstnancům a členům ústředních orgánů VZP být v jakémkoli vztahu s kýmkoli, kdo má zdravotnické zařízení, jež je smluvním partnerem Všeobecné zdravotní pojišťovny. Čili jestli něco bylo promlčeno, tak toto stále trvá. Střet zájmů - opět bezvýznamný.

Ale pojďme dál. Podívejme se třeba na další věc. Mořský koník. Ne, omlouvám se.

Podívejme se na další věc - Všeobecná pojišťovna, a. s. Nyní probíhá vyšetřování policie, zda nebyl spáchán trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku. VZP, a. s., nesmí ze svého zákona podnikat. Budiž, zařídila si dceřinou společnost, akciovou společnost na připojišťování. Ministerstvo financí si v minulosti myslelo a myslí, že je to snad docela dobře. Ministerstvo zdravotnictví si vždy myslelo, že je to v rozporu s ustanovením zákona. Ale je dobře, aby tato pojišťovna pojišťovala automobily? První věc. Je dobře, aby tato akciová společnost dostala navýšené základní jmění o 140 milionů? Neměly peníze plynout, když je v deficitu, do rezervního fondu raději než do dceřinky, nebo zůstat v dceřince?

Vůbec je nejasný vztah nejen těchto peněz, ale i zaměstnanců této pojišťovny. Uvnitř pojišťovny vám zaměstnanci říkají zcela na rovinu, že služby pro tuto akciovou společnost, dceřinku, dělají v kancelářích na počítačích a v pracovní době, kterou pracují pro VZP. Protože je tam podle správní rady převedeno jenom několik zaměstnanců. Dokonce vám ocituji to, co zde v jedné správní radě řekl pan Ing. Nekovář, člen správní rady: Dceřiná společnost akciová je samostatným právním subjektem a správní rada nemůže do činnosti zasahovat. VZP, a. s., má své vlastní orgány - představenstvo, dozorčí radu - a jejich členové mají odpovědnost dle zákona. Pěkné. To je jen krátce k této věci.

Další velkou zajímavostí, a to už jsou jen takové střípky - jak VZP dělá faktoring. Začala ho nabízet loni, v roce 2004. Konstatování: Je to faktoringová firma Cash Reform. S touto firmou VZP uzavřela smlouvu na odkup pohledávek samozřejmě pod 100 %. Někteří právníci soudí, že existence této smlouvy je velmi zvláštní, neboť se domnívají, že Všeobecná zdravotní pojišťovna takovou smlouvu vůbec nemůže uzavřít, neboť práva a povinnosti VZP se řídí zákonem o VZP, ne tedy pravidly běžnými u komerčních firem. Zákon o VZP taxativně určuje, co smí pojišťovna dělat, ale ona je v tom režimu, že by neměla dělat nic jiného, co zákon stanovuje.

Dále zvláštní zpráva. Ověřuje se reorganizace VZP. Byla na to uzavřena smlouva s firmou Mac Kinsley. Předali 32stránkový materiál o tom, jak má být VZP reorganizována, za pouhých 9,2 milionu. Z tohoto materiálu nebylo při reorganizaci VZP ani moc čerpáno, vlastní reorganizaci dělal pan dr. Zbyněk Novotný.

Velmi zajímavé je - ocituji - kolik smluv bylo uzavřeno bez výběrového řízení jen formou výzvy jednomu zájemci. Prosím, poslouchejte. Úprava centrálního registru pojištěnců. Plánované náklady - 7 milionů. Forma soutěže - výzva jednomu zájemci. Vítězná nabídka - téměř 18 milionů. Plán sedm, zvítězilo osmnáct milionů. Obdoba - Autcam (?) 2003. Plán 21 milionů, výzva jednomu zájemci. Vítězná nabídka 27 milionů. Takto bychom mohli pokračovat.

Byl jsem velmi překvapen, když jsem si vytáhl, čím tráví čas správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny. Je to moc poučné, protože zjistíte, že velká část programu každého zasedání je o budovách. Téměř získáte pocit, že VZP je nějaká stavební společnost. Ocituji vám jen za čtyři měsíce náhodně vybrané, protože kdybych to měl brát za poslední dva roky, seznam je nekonečný. Za pouhé čtyři měsíce, které jsem náhodou vybral: Návrhy na opravy, rekonstrukce, nákupy pozemků či budov v Pardubicích, Domažlicích, Zlíně, Svitavách, Brně-venkově, Jihlavě, Chomutově, Litoměřicích, Českých Budějovicích, Trutnově, Strakonicích, krajská pobočka Pardubice, předtím to byla okresní, krajská pobočka Liberec, předtím to byla okresní, krajská pobočka v Hradci Králové. Za pouhé čtyři měsíce. A takto to tam běží odshora až dolů.

Já se ptám, proč pojišťovna, která má mít krajskou strukturu, nakupuje jako šílená, přestavuje v každém městě své úřadovny. Není to trochu luxus? Luxus v situaci, kdy nemáme finanční prostředky na to, aby se rekonstruovaly za dvacet milionů chirurgické sály třeba v Roudnici, ale i v mnoha dalších městech, nemáme šest milionů na to, aby v Berouně koupili instrumentárium na chirurgii, takže tam investice za sto milionů leží ladem, protože schází šest nebo osm milionů a nemohou se zprovoznit operační sály. Tak je na tom české zdravotnictví.

Úředníci. Také velmi zajímavá věc. Zjistíte podrobnou analýzou, že přestože Všeobecné zdravotní pojišťovně ubývají pojištěnci - jak jsem říkal, zhruba 150 až 200 tisíc ročně - stagnují jí úředníci. Dnes už je z tohoto pohledu druhou nejhorší. Samozřejmě paní ředitelka řekne, že ve srovnání s pojišťovnami v Evropské unii máme ještě úředníků málo. Bezesporu pravda. Také máme šestkrát nižší platy doktorů, desetkrát nižší platy sester a také máme šedesátiprocentní průměrný hrubý domácí produkt. Jestli toto je dobře řízená instituce, která má pět tisíc zaměstnanců, a není schopna, jak jsem říkal, udělat kontroly, které má, a řídit to, co má, a ubývají jí pojištěnci, to je velmi zvláštní.

Dámy a pánové, ještě bych se zmínil o správní radě. To je také řekněme kapitola sama pro sebe. Hlavně v části, kterou tam máme za podnikatele. Jenom bych na to chtěl upozornit. Zákon říká, že deset lidí, tedy třetinu ze správní rady, tvoří zástupci zaměstnavatelů. Z tohoto místa vám neřeknu, jestli organizací zaměstnavatelů je deset, padesát, sto v republice. Je jich hodně.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP