(17.30 hodin)
(pokračuje Rath)

Tudíž jsem odmítla, neboť mě po návratu čekala další onkologická léčba, kterou jsem předtím podstoupila. Takových nás tam bylo víc, samozřejmě někteří před operací. Bez mého vědomí zavolali mé obvodní lékařce i onkologickému oddělení, informovali se na můj zdravotní stav. Poté mi vyhrožovali, že podají stížnost na mé chování na VZP a budu si muset dokonce zaplatit za 60 tisíc sanitku domů."

Prosím vás, toto sdružení Arcus je sdružení z České Lípy, a tady uvádí, kolik dostalo jako sponzorské dary od pojišťovny. Tady je nejlepší sponzor VZP za milion. A tím to nekončí. Tento Arcus vyváží onkologické pacienty do Švýcarska, ale i do Chorvatska, a na to od VZP v nedávném roce dostal pěkných 7 milionů - to jen pro příklad, ono to běží dál. Dámy a pánové, já jsem lékař internista a s onkology spolupracuji velmi dobře. Fyzické zatížení pacienta, který je onkologický, je kontraindikováno, naprosto kontraindikováno. Totéž pobyt na slunci je pro pacienta s nádorem kontraindikací. Obě tyto věci zásadním způsobem zasahují do imunitního systému, a je prokázáno, že zhoršují prognózu těch pacientů. Pěkná prevence! Jestli tady VZP nedělá prevenci svých nákladů, aby ušetřili na další léčbě, mně to připadá jako lékaři.

A ještě vám řeknu další. Tady máme další výlety. Sdružení pro pomoc mentálně postiženým. Mentálně postižené děti vyvážíme opět do Chorvatska za 21 milionů, další zase do Švýcarska za 22 milionů. Jsou to mentální děti, ještě abych řekl správně, s chorobami respiračního charakteru. Ale opět, kdo pracuje s mentálně postiženými, vám potvrdí, že pro tyto lidi změna jejich obvyklého prostředí pro drtivou většinu z nich je vnímána velmi negativně, velmi negativně. Čili pomáháme tady, nebo škodíme? Ví to vůbec někdo? Zabýval se tím někdo? Zajímalo to někoho, jestli zde pomáháme, nebo škodíme?

A jen pro ilustraci. Prosím vás, zatímco tito dostali 15, 20 milionů, tak Jedličkův ústav v dané chvíli také žádal, žádal o půl milionu na pomoc postiženým z fondu prevence pro Jedličkův ústav. Samosprávní rada dala? Nic mu nedala! Proč by to dala Jedličkovu ústavu, když to vypotřebovala na ta různá sdružení!

Takže to je krátce k cestovní kanceláři na fond prevence. Ale pojďme dál.

Fond provozní. To je fond - kdosi řekne, co je fond provozní, to jsou přece mzdy atd. Ale zjistíte, že z fondu provozního pojišťovna hradí antikoncepci, a ne nějakými drobnými, to je nějakých 100, 150 milionů ročně - dalších 150 milionů ročně. Já nejsem proti tomu, přispívat na antikoncepci, když to léková komise uzná za dobré, vhodné, indikované, proč nepřispívat, třeba. Ale patří to do provozního fondu, tedy do fondu, o kterém zákon říká, že je na mzdy a provoz pojišťovny? Proč tedy z toho neplatí rovnou i antiobezitika, léky proti cholesterolu, některá cytostatika, hole, vozíky, případně operaci toho či onoho. Měli bychom z těch 3 miliard provozního fondu víc prostředků na léčbu pacientů. Má tohle logiku? Samozřejmě že nemá, dokonce to je i protizákonné.

Ale pojďme na ten fond dále. Zjistíte, že s pojišťovnou má celá řada společností zajímavé smlouvy, velmi zajímavé smlouvy, hrazené z těchto peněz, a zjistíte, že takovou má pan doktor Hroboň od roku zhruba 2002. Pan doktor Hroboň, když se podíváte, tak je hlavním - nebo je alespoň uveden jako jeden z hlavních autorů - autorem této knížky (ukazuje), což je program senátora Julínka, nebo prezentovaný jako program senátora Julínka, volební program senátora Julínka a program, který chce realizovat v příštím volebním období, pokud ODS uspěje ve volbách. Takže on je jeden z hlavních autorů. Tento člověk přitom pracoval pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu v pozici ředitele odboru strategie. Současně předtím a potom i v rámci toho měl ještě obchodní smlouvu. Úžasnou obchodní smlouvu. Také bych takovou chtěl. Ta smlouva byla do loňského roku na 95 tisíc měsíčně, dostával zadarmo kancelář na Orlické, počítač připojený na internet, a podle sdělení nuceného správce jemu k ruce pracovali další zaměstnanci VZP. Čili když to vezmeme - Orlickou a toto dostal od VZP zdarma. Čili on podnikal zadarmo v prostorách VZP. To je v té smlouvě. Zajímavá věc. Podívejme se na splatnosti těchto faktur. Budete se divit, ale VZP mu platila v termínu splatnosti jeho faktur v situaci, kdy všem zdravotnickým zařízením platí 60 až 70 dnů po splatnosti. Asi pan doktor Hroboň byl důležitější pro české zdravotnictví než všechny nemocnice a všechny ordinace.

Teď se podívejme na to, jaké bylo protiplnění této smlouvy. 95 tisíc měsíčně není tak úplně málo; když k tomu přičtete ještě nájem kanceláře v Orlické plus počítač připojený na internet, tak to tak hodnotím, že jsme na nějakých 120, 130 tisících měsíčně. To není málo. Tak za to pan doktor Hroboň jednou za tři měsíce dal zhruba takovouto tabulku (ukazuje), kde bylo napsáno, s kým se setkal, co dělal. Setkal se v průměru tak s osmi, deseti lidmi, a představte si, s kým se setkával. Setkával se senátorem Julínkem, opakovaně, s panem doktorem Cabrnochem, s panem doktorem Ouzkým. Tak nemohu se domnívat, že tam jsou nějaké finanční toky, když je to i vykázáno panem doktorem Hroboňem?

Podle jednoduchých odhadů on samozřejmě v té smlouvě měl povinnost pro VZP pracovat 40 hodin týdně. Prosím vás - za celou dobu, za všechny ty roky, tam není jediný výkaz, který by dokazoval, že strávil pro ni jednu hodinu týdně. Prostě to je zásadní, flagrantní porušení té smlouvy, kdy mu byly vypláceny tyto peníze bez toho, aby on dokázal plnění té smlouvy, dodal, tak jak smlouva chtěla, výkaz s hodinami, který podepíše statutární zástupce organizace. Nic takového tam není. Za celou dobu vyinkasoval nějakých 2,7 milionu. Letos má tuto smlouvu dva měsíce, má ji na 70 tisíc, fakturoval jen část, část mu byla proplacena, část ještě ne. V dokladech ve VZP není jediný doklad, že by za tyto peníze pro VZP hnul prstem. Za ty loňské roky jsou tam alespoň, jak jsem říkal, ty velmi strohé tabuličky jednou za tři měsíce, bez hodin, s těmi setkáními se senátorem Julínkem a s dalšími.

Ale pojďme dál. Pojďme se podívat na další aktivity.

Otázka Preciosy. Také velmi zajímavá věc. Opět s paní ředitelkou Musílkovou v hlavní roli. Ocituji vám, začnu policejním protokolem (čte): "V souvislosti s uskutečněným prodejem dluhopisů Preciosy, a. s., v měsíci březnu 1999 vám sděluji: Ing. Jiřina Musílková jako tehdejší prokuristka pověřená řízením VZP se dopustila skutku trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku ve smyslu ustanovení § 255 odst. 1, 3 trestního zákona. Trestní stíhání podezřelé Ing. Musílkové je pro daný skutek promlčeno."

***




Přihlásit/registrovat se do ISP