(14.30 hodin)
(pokračuje Tlustý)

Stačí nahlédnout do posloupnosti projednávání jednotlivých návrhů zákonů v této Sněmovně a je evidentní, že vládní koalice systematicky blokuje projednávání našich poslaneckých návrhů a odkládá je na termíny, které budou prakticky znamenat nemožnost jejich projednání. Domníváme se, že v situaci systematické a trvající obstrukce ze strany sociální demokracie vůči návrhům ODS nezbývá nic jiného, pane ministře, než uplatňovat zásadu "na hrubý pytel hrubá záplata". A je prokazatelné, že vy takto postupujete.

Uvedu vám jeden příklad z této schůze. Ačkoli celá odborná veřejnost ví, že je nezbytné odsunout termín tzv. restituční tečky, dva návrhy na pevné zařazení - ne na předřazení, pane ministře, na pevné zařazení tohoto bodu, který je mimochodem i v zájmu státní kasy a Ministerstva financí - byly většinou v této Poslanecké sněmovně, to je sociálními demokraty a komunisty, zamítnuty. Já tady ohlašuji, že budeme postupovat stejně jako vy. Právě probíhá podepisování archu na svolání mimořádné schůze. Obstruuje-li sociální demokracie projednávání návrhů ODS, nemůže se divit témuž postupu z naší strany. Tentýž postup dokážeme v plném rozsahu také, budeme svolávat mimořádné schůze, protože se domníváme, že není fér, aby byly jedny návrhy upřednostňovány před návrhy jinými.

Úplně na závěr mi dovolte, abych své vystoupení shrnul. My nabízíme vstřícnost, my vstřícnost ovšem také očekáváme, byť jsme už opakovaně zažili, že marně. My naši vstřícnost ničím nepodmiňujeme. My doufáme, že aplikace principu úleva všem je aplikace správného principu, my budeme hlasovat pro takovéto pozměňovací návrhy a jsme docela zvědavi, jak budete hlasovat vy, drahé kolegyně a kolegové. Jistě mi uvěříte, že veřejnost uvidí, že my vycházíme ze zásady, že malý pokrok je lepší než žádný pokrok. My jsme připraveni podpořit návrh zákona jako celek, ale doufáme, že se nebudete řídit pouze stranickými principy a že budete chtít pomoci celé České republice a všem jejím občanům, ne jenom vybraným skupinám.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk z lavic ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se do obecné rozpravy přihlásil pan poslanec Kováčik, takže mu uděluji slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za to slovo, pane předsedo. Nebojte se, kolegyně a kolegové, nebudu vás zdržovat dlouhým projevem a můj projev nebude rovněž stanoviskem klubu KSČM, k tomu používáme odborníky, třeba Jaroslava Gongola. Já jsem pouze poučený laik.

Ale v reakci na vystoupení pana kolegy Tlustého jsem nucen se ohradit proti jakémusi spojování, účelovému spojování dokonce, sociální demokracie a KSČM v tomto tématu, jako bychom snad vykrádali volební program ODS na snižování daní, my a sociální demokraté, před volbami a tak podobně. Když už probíhala v minulých týdnech diskuse, a to i před kamerami médií, o našem programu, jestli jsme zločineckou organizací, nebo nejsme, tak řada lidí se do toho programu podívala, dokonce bylo i více návštěv na našich internetových stránkách, více zájmu o náš program. Všichni ti, kteří naše stránky navštívili, kteří si náš program přečetli, zjistili, že už nejméně deset let, nejméně deset let!, v tomto našem programu je jasně uvedeno, že jsme pro snížení zátěže těm lidem, kteří berou střední a nízké příjmy, ano, i daňové zátěže.

Když přišel tento návrh zákona, tedy návrh, který je předmětem této schůze, tak jsme usoudili, že to je první příležitost, kdy i naše programové východisko, to programové východisko, o kterém hovořím, má šanci na úspěch, a je přirozené, že jestliže přichází do Sněmovny návrh, na jehož základě umožníme rodině s nízkými příjmy ušetřit ročně až tisíce, že to prostě věrni našemu programu a našemu přesvědčení uděláme. To není o spojení někoho s někým, to je o zdravém lidském rozumu a možná o těch třech, čtyřech, možná pěti milionech občanů, kterých se toto opatření dotkne. Tak bude poslanecký klub KSČM postupovat.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Nyní první písemně přihlášený je pan poslanec Jaroslav Gongol, pak to bude Zdeněk Koudelka, Michal Doktor a Zdeněk Kořistka. To jsou písemné přihlášky do obecné rozpravy v této chvíli. Jako první pan poslanec Gongol.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Pane předsedo, dámy a pánové, musím říci, že mě osobně mrzí, že jsme v minulém týdnu zamítnutím zařazení projednávání tohoto zákona do programu jednání řádného zasedání projevili tolik arogance a nepochopení pro potřeby neprivilegovaných občanů této země. Byla to právě ODS, která zařazení tohoto bodu zablokovala. Jako opoziční poslanec, ale konstruktivní opozice musím říci, že tentokrát měl pan ministr financí plnou pravdu, když zdůvodňoval prospěšnost přijetí tohoto zákona pro naše občany s nízkými příjmy. Nepodezírejte mě prosím z nekritičnosti vůči panu ministrovi, neboť si jistě vzpomínáte na mou tvrdou kritiku, když zde v této Sněmovně zdůvodňoval prospěšnost předchozí daňové novely nazvané "společné zdanění manželů", kterou prezentoval jako novelu podporující rodiny s dětmi a nízkopříjmové skupiny obyvatel. Pravda je taková, že tato novela přinesla zvýšení příjmů až ve výši 50 000 Kč ročně pro rodiny s velkým příjmem jednoho z manželů, ale na druhé straně dokonce u osamělých živitelek a živitelů rodin došlo ke ztrátě při přijetí tohoto zákona.

Je také zajímavé, že předchozí zákon byl podpořen zrovna pravicovou opozicí, přestože nebyl výhodný pro tyto neúplné rodiny. My tady slyšíme, že budeme podporovat jenom zákony, které budou prospěšné všem. Proč tedy právě tento zákon minule byl přijat? Zřejmě právě proto, že bohatým přinesl tyto až 50tisícové výhody. Dnes předkládaná novela přináší výhody všem, ale výrazně snižuje daňovou zátěž pro občany s nižšími příjmy, což je pro pravici něco neslýchaného.

Je zde ještě jeden důvod pro pokřik pravice. Totiž tímto padá jeden z jejích argumentů pro rovnou daň, totiž to, že při 15procentní dani budou mít všichni nižší daň. Bude zde možná 2,5 až 3 miliony lidí, kteří by podle této novely platili 12 %, a rovná daň by pro ně přinesla zvýšení daňové zátěže. Proto ten pokřik a odpor. Vždyť se jim hroutí jejich hlavní předvolební trik rovné daně, a budou muset hledat další kompenzace, např. zápornou daň apod.

Je zajímavé, že mediální kritika se soustřeďuje jen na připomínky k výši zdanění v jednotlivých daňových pásmech, zejména těch nejnižších, kde dochází ke snížení zdanění z 15 % na 12 % a z 20 % na 19 %, i když zákon obsahuje další změny. Tak např. umožňuje širší využití paušálních daní u malých živnostníků, navrhuje zvýhodnění pro financování ubytování a dopravy pro zaměstnance, čímž chce napomoci při zvyšování jejich mobility a vyšší zaměstnanosti, nebo např. daňový odpis pro první pořízení registračních pokladen apod.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP