(Jednání pokračovalo ve 14.31 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážené paní kolegyně, páni kolegové, dovolte mi, abych vás přivítala na odpolední části našeho dnešního jednání. Prosím, aby se všichni přítomní zaregistrovali svými kartami. Zároveň oznamuji, že svolávám ještě další naše kolegy do jednací síně. A než přijdou, tak mi dovolte vám oznámit jednu omluvu. Z důvodu naléhavého pracovního jednání se z dnešní odpolední části schůze dále omlouvá ministr kultury Vítězslav Jandák.

A ještě než se dostaví další naši kolegové, domnívám se, že můžeme dokončit bod č. 230, tedy návrh na volbu předsedy vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro zhodnocení role vlády, privátních firem a dalších subjektů v procesu restrukturalizace a privatizace chemického průmyslu.

Poprosím místopředsedkyni volební komise paní poslankyni Evu Novákovou, aby nás seznámila s výsledkem tajné volby. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Eva Nováková: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, dovolte, abych vás seznámila s výsledky první volby prvního kola předsedy vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro zhodnocení role vlády, privátních firem a dalších subjektů v procesu restrukturalizace a privatizace chemického průmyslu.

Bylo vydáno 178 hlasovacích lístků, odevzdáno 177 platných i neplatných hlasovacích lístků. Počet platných hlasů byl 154 a neodevzdán byl jeden hlasovací lístek.

Pro pana Pavla Hojdu bylo odevzdáno 105 hlasů, pro pana Martina Římana bylo odevzdáno 49 hlasů. V prvním kole byl zvolen Pavel Hojda a já mu tímto gratuluji. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám za oznámení, paní poslankyně. Tím můžeme ukončit bod č. 230.

 

Překvapuje mě, že nás v sále stále ještě není dost, nicméně nám nic nebrání v tom, abychom zahájili další bod, řádný bod schválený na dnešní odpolední jednání jako bod č. 1. Tímto bodem je bod

 

28.
Vládní návrh zákoníku práce
/sněmovní tisk 1153/ - prvé čtení

 

Poprosím, aby návrh z pověření vlády uvedl místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Prosím, aby se ujal slova. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, vážené dámy a pánové, dovolte, abych uvedl vládní návrh nového zákoníku práce, přičemž chci hned v úvodu zmínit též další vládní návrhy zákonů, které by měly upravovat pracovněprávní vztahy a které s tímto zákonem souvisejí a měly by být projednávány v dalších bodech. Jedná se tedy vedle vládního návrhu zákoníku práce dále o vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákoníku práce, tzv. doprovodný zákon, sněmovní tisk 1154. A tady bych doporučoval, kdyby bylo možno vést společnou rozpravu k oběma tiskům. Dále je to vládní návrh zákona, kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních vztazích a o zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při činnosti nebo poskytování služeb mimo pracovněprávní vztahy, sněmovní tisk 1155. S uvedenými předlohami úzce souvisejí i další navrhované zákony, a to vládní návrh zákona o úrazovém pojištění zaměstnanců, sněmovní tisk 1156, a vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o úrazovém pojištění zaměstnanců, sněmovní tisk 1157. V případě těchto dvou tisků bych opět doporučoval společnou rozpravu. Tyto dva návrhy mají být na naší schůzi rovněž projednány. Z hlediska dalšího legislativního procesu v Parlamentu by měly uvedené návrhy postupovat pokud možno společně.

Prvním z projednávaných návrhů je návrh nového zákoníku práce. Jsem přesvědčen, že se jedná svým způsobem o historický okamžik. Dosavadní zákoník práce platí již 39. rok a k dnešnímu dni byl již 46krát změněn, v posledních letech hlavně s ohledem na harmonizaci s právem Evropského společenství. Naléhavá potřeba nového zákoníku práce je ve společnosti pociťována již více let.

Pro přípravu návrhu zákoníku práce byla ustavena expertní pracovní skupina Ministerstva práce a sociálních věcí, která se zabývala analytickými a věcnými problémy souvisejícími s pracovněprávními vztahy. Tato pracovní skupina, která reprezentovala širokou škálu odborníků zabývajících se pracovním právem v teorii i praxi, prodiskutovala mnoho problémových otázek a mnohé závěry byly využity při zpracování návrhu textu nového zákoníku práce.

Úprava pracovněprávních vztahů je ovlivněna vazbou na řadu mezinárodních smluv, jimiž je Česká republika vázána a které mají přednost před zákonem, jakož i vazbou na právo Evropských společenství. Chci tím připomenout, že mnohdy není dán prostor pro úpravu, jež by se mohla odchýlit od mezinárodních standardů.

Příprava návrhu nového zákoníku práce představovala velmi náročný a složitý úkol. Je jistě možné si představit, že návrh mohl být vypracován i jinak, jak pokud jde o včlenění zákoníku práce do právního řádu, tak pokud jde o jeho věcný obsah. Ale stejně tak je možné, aby návrh nového zákoníku práce byl pojat a zpracován způsobem, který je obsažen v předloženém návrhu.

Hlavním důvodem, proč vláda rozhodla o předložení návrhu nového zákoníku práce, je naléhavá potřeba uvést úpravu pracovněprávních vztahů do souladu s potřebami současné společnosti. Proto se vláda ve svém programovém prohlášení zavázala, že bude předložen nový zákoník práce, který vyhoví potřebě upravit pracovněprávní vztahy na liberálním principu, na zásadě "co není zakázáno, je dovoleno", a posílí smluvní volnost v těchto vztazích. Současně chce vláda garantovat dosažený sociální standard pracovních podmínek zaměstnanců a úroveň ochrany zaměstnance jakožto slabší strany pracovněprávního vztahu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP