(12.30 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Pokud nikdo nic nenamítá, budeme postupovat tímto způsobem. První pozměňovací návrh, pane zpravodaji.

 

Poslanec Zbyněk Novotný: První hlasování bude o pozměňovacím návrhu A - komplexní pozměňovací návrh. (Stanovisko zpravodaje i ministryně je souhlasné.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 163. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 163 z přítomných 170 pro 162, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Zbyněk Novotný: Budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu B. (Stanovisko zpravodaje i ministryně neutrální.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 164. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 164 z přítomných 172 pro 108, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Zbyněk Novotný: Budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu C. Jak jsem avizoval, o druhé polovině, jelikož A bylo hlasováno ano. Takže o druhé polovině pozměňovacího návrhu C. (Stanoviska zpravodaje i ministryně jsou souhlasná.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 165. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám .

V hlasování pořadové číslo 165 z přítomných 174 pro 164, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Zbyněk Novotný: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu D1. (Stanoviska zpravodaje i ministryně jsou kladná.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 166. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 166 z přítomných 174 pro 157, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Zbyněk Novotný: D2. (Stanoviska zpravodaje i ministryně kladná.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 167. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 167 z přítomných 174 pro 140, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Zbyněk Novotný: D3 jsem označil jako nehlasovatelný. Budeme hlasovat o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pokud jsme vyčerpali všechny pozměňovací návrhy, budeme hlasovat o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, zákon číslo 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon), ve znění zákona číslo 81/2005 Sb., a zákon číslo 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 991, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 168. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 168 z přítomných 174 pro 170, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji paní ministryni Daně Bérové, děkuji zpravodaji. Končím projednávání bodu číslo 72.

 

Ještě pan poslanec Koudelka.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Vážená Sněmovno, pouze pro záznam chci uvést, že v hlasování číslo 162 jsem hlasoval pro, na sjetině mám křížek. Šlo o konečné hlasování o volebním zákonu. Hlasování nezpochybňuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Je to pro stenozáznam. Ve výsledku hlasování se opraví hlasování pana kolegy Koudelky.

 

Jak bylo rozhodnuto, pro dnešní páteční jednání před polední přestávkou je zařazen bod

 

229.
Návrh na volbu členů vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny
pro zhodnocení role vlády, privátních firem a dalších subjektů
v procesu restrukturalizace a privatizace chemického průmyslu

 

Prosím, aby se slova ujal předseda volební komise Pavel Hojda.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, dovolte, abych vás seznámil s návrhem volební komise.

Poslanecká sněmovna svým usnesením číslo 1879 ze dne 11. října letošního roku zřídila vyšetřovací komisi Poslanecké sněmovny pro zhodnocení role vlády, privátních firem a dalších subjektů v procesu restrukturalizace a privatizace chemického průmyslu a stanovila, že tato komise bude mít deset členů volených na základě paritního zastoupení.

Ve stanovené lhůtě předložily poslanecké kluby tyto návrhy - budu číst podle abecedy: Pavel Hojda, KSČM, Ludvík Hovorka, KDU-ČSL, Miroslav Kapoun, ČSSD, František Pelc, US-DEU, Zuzka Rujbrová, KSČM, Martin Říman, ODS, Miroslav Svoboda, ČSSD, Jan Škopík, KDU-ČSL, Vlastimil Tlustý, ODS, Robert Vokáč, US-DEU. Návrhy byly zaslány poslaneckým klubům 12. října.

Podle ustanovení § 115 odstavec 3 jednacího řádu o způsobu volby rozhoduje Poslanecká sněmovna. Volební komise po projednání navrhuje volbu veřejnou, pomocí hlasovacího zařízení, s tím, že volba je dvoukolová.

Nyní prosím, pane předsedající, abyste otevřel rozpravu k navrženým kandidátům na členy vyšetřovací komise a k návrhu na způsob volby.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Otevírám rozpravu. První přihlášku mám od předsedy klubu sociální demokracie Michala Krause. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Michal Kraus: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, musím říci, že mě poněkud překvapila nominace klubu ODS, protože byli ti, kteří měli největší obavu z toho, aby z vyšetřovací komise se nestala komise zamlžovací. Mám za to, že prvním předpokladem takovéhoto požadavku je, aby v komisi nebyli ti, kteří by případně mohli být předvoláváni jako svědkové, tedy ti, kteří jsou v prokazatelném střetu zájmu. Sociální demokracie měla několik kandidátů, nicméně ze své nominace vyřadila všechny ty, kteří v předmětném období, to znamená v letech 1995 až 2005 byli náměstky ministrů, případně ministry, kteří byli v orgánech České konsolidační agentury, Fondu národního majetku, právě proto, aby nemohly vznikat určité obavy ze střetu zájmu. Bohužel musím konstatovat, že oba dva kandidáti ODS jsou prokazatelně ve střetu zájmu z pohledu, který jsem nyní naznačil.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP