(11.40 hodin)
(pokračuje Filip)

Bylo hlasováno o všech návrzích? (Projevy souhlasu v sále.) Můžeme se tedy zabývat hlasováním o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o provádění mezinárodních sankcí, podle sněmovního tisku 1007, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 141 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 141 z přítomných 167 se pro vyslovilo 121 poslanců, proti 16. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Končím bod č. 63.

 

Dalším bodem je bod číslo

 

64.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony
v souvislosti s přijetím zákona o provádění mezinárodních sankcí
/sněmovní tisk 1008/ - třetí čtení

 

U stolku zpravodajů zůstávají jak pan ministr financí a první místopředseda vlády, tak zpravodaj výboru pan poslanec Mládek. Pozměňovací návrhy byly rozdány jako sněmovní tisk 1008/2.

Otevírám rozpravu ve třetím čtení. Konstatuji, že nemám žádnou písemnou přihlášku. Táži se, kdo se hlásí do rozpravy. Paní kolegyně Dundáčková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, dovolte, abych vás varovala před přijetím pozměňovacího návrhu pod písm. C2 Zdeňka Koudelky, který uzákoňuje možnost, aby exekutoři stejně jako notáři osvědčovali veškeré právně významné skutečnosti a události. Je to návrh, který věcně nesouvisí s předlohou, je to jedna z těch plíživých změn, které schvalujeme, aniž domýšlíme jejich dosah.

V tomto případě tento dosah znamená, že by exekutoři měli de facto kompetence, které dosud jsou svěřeny jen notářům, přičemž sepisování veřejných listin o právních úkonech a o osvědčování právně významných skutečností je ve všech zemích kontinentálního typu práva výlučnou notářskou činností. Právě jen z důvodů této kompetence notářství existuje ve světě již přes tisíc let. Smyslem této notářské činnosti je předcházení sporům. Základem pro její výkon je zásada nestrannosti. Ověřování soudem k projednávání dědictví není typicky notářskou činností, přestože je využívána a znamená v podstatě jen odbřemeňování soudů od nesporného řízení. Návrhem, který byl podán jako návrh C2 v této změně zákona, v tomto tisku, se dovršuje přerod soudních exekutorů v notáře-exekutory, přičemž v jedněch rukách se slučuje neslučitelné, a sice prevence s vymáháním. Na rozdíl od notářů exekutoři nebudou předcházet sporům, a navíc budou provádět exekuce na základě listin, které sami sepsali.

Já vás prosím, abyste se nad tímto rozporem zamysleli a abyste tento návrh nepodpořili. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Evě Dundáčkové. Hlásí se pan poslanec… Já jsem nejdříve viděl pana poslance Kavana a potom pana poslance Koudelku, ale jak vidím, pan poslanec Koudelka se dohodl se svým kolegou, takže ho prosím, aby se ujal slova.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Já jen krátce budu reagovat. Já návrh C2 stahuji a tím pádem je to vyřešeno, i když samozřejmě se snahou kolegyně Dundáčkové o monopolizaci činnosti ve prospěch notářů nesouhlasím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, takže pozměňovací návrh je stažen. To ale nemůžeme udělat bez souhlasu Sněmovny. S tím se tedy bude muset vypořádat zpravodaj, než přikročíme k hlasování o proceduře.

Hlásí se ještě někdo další do rozpravy ve třetím čtení? Není tomu tak. Rozpravu tedy končím. Je zájem o závěrečná slova? Není tomu tak.

Prosím tedy zpravodaje, aby oznámil postup při hlasování a poté přednášel jednotlivé návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil, stejně jako pan ministr.

 

Poslanec Jan Mládek: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, byly předloženy čtyři pozměňovací návrhy - rozpočtového výboru, pana poslance Františka Beneše, pana poslance Zdeňka Koudelky a pana poslance Václava Exnera. Navrhuji hlasovat o každém pozměňovacím návrhu zvlášť, není třeba je rozdělovat, a v případě návrhu pana poslance Koudelky navrhuji potvrdit nejprve hlasováním, že souhlasíme se stažením návrhu C2. V opačném případě by bylo nutno navrhovat jeho zamítnutí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Nejdříve tedy rozhodneme o stažení pozměňovacího návrhu, a potom budeme hlasovat podle pořadí, které oznámil zpravodaj. Má někdo námitku? (Nikdo.) Mohu tedy nechat hlasovat o proceduře.

 

První hlasování tedy bude o stažení pozměňovacího návrhu označeného jako C2.

Rozhodneme tak v hlasování pořadové číslo 142, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 142 z přítomných 171 poslance se pro vyjádřilo 159, proti nikdo, návrh byl stažen.

 

Budeme tedy nyní probírat jednotlivé pozměňovací návrhy. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jan Mládek: Navrhuji hlasovat o pozměňovacím návrhu rozpočtového výboru pod písm. A. (Stanovisko zpravodaje i ministra bylo kladné.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 143 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 143 z přítomných 171 poslance 120 hlasovalo pro, proti nebyl nikdo, návrh byl přijat. Další návrh.

 

Poslanec Jan Mládek: Nyní pozměňovací návrh pod písm. B poslance Františka Beneše. (Stanovisko zpravodaje i ministra bylo kladné.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 144 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 144 z přítomných 171 poslance 105 se vyjádřilo pro, 36 proti, návrh byl přijat.

 

Poslanec Jan Mládek: Dále budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu C pana poslance Zdeňka Koudelky, de facto je to pozměňovací návrh C1, C2 byl stažen. (Stanovisko zpravodaje i ministra byl kladné.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 145 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 145 z přítomných 172 pro hlasovalo 115, proti 7, návrh byl přijat.

 

Poslanec Jan Mládek: Máme tady dále pozměňovací návrhy D, což jsou návrhy pana poslance Exnera. (Stanovisko zpravodaje i ministra bylo kladné.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 146 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 146 z přítomných 172 pro bylo 117, proti 35, návrh byl přijat.

 

Vyčerpali jsme všechny pozměňovací návrhy, přikročíme tedy k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o provádění mezinárodních sankcí, podle sněmovního tisku 1008, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 147 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 147 z přítomných 172 poslanců pro hlasovalo 119, proti 2, návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP