(11.30 hodin)
(pokračuje Tlustý)

Dá se z toho celkem snadno vyvodit, že vládní poslanci mají asi správné informace o průběhu těchto arbitráží a snaží se tímto krokem "uchránit" stát jejich důsledků. Nicméně žaloby na způsobené škody budou pravděpodobně na tytéž, stát je samozřejmě nakonec prohraje a vy tím docílíte toho, o co vám asi jde - aby se projevily až po příštích volbách.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ještě s přednostním právem mezi body pan ministr obrany Karel Kühnl. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr obrany ČR Karel Kühnl Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, vládní poslanci se cítí zavázáni podporovat vládní návrhy zákonů, nikoli takové pozměňovací návrhy, které popírají základní podstatu právního státu. Retroaktivita, pokud jde o probíhající arbitrážní řízení, není možná. Obávám se, že tento zákon bude podroben proceduře i u Ústavního soudu. V každém případě se nedomnívám, že Česká republika má naději obstát s tímto zákonem na mezinárodním poli.

Protože byl tento pozměňovací návrh přijat, proto poslanci Unie svobody - Demokratické unie nehlasovali v závěrečném hlasování pro konečné znění návrhu zákona.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní s přednostním právem pan předseda klubu KDU-ČSL.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Vážený pane předsedající, já bych si dovolil také opravit tvrzení pana kolegy, předsedy poslaneckého klubu ODS, protože jeho výtka se netýká všech vládních poslanců. KDU-ČSL také nepodpořila tento pozměňovací návrh a v závěrečném hlasování nepodpořila ani toto znění zákona z důvodů, které byly uvedeny mým předřečníkem.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Ještě mezi body, už jsem evidoval pana kolegu Janečka.

 

Poslanec Josef Janeček: Já se mezi body musím ohradit také proti nepravdivé informaci kolegy Plevy z ODS, protože tu větu, kterou on řekl, bych nikdy neřekl. Nikdy jsem neřekl, že poslanci berou úplatky. Kdybych chtěl, tak… (Výkřiky ze sálu.) Já jsem řekl, a to je pravda…

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Prosím, pánové, klid. Pokud na sebe budeme pokřikovat z lavic, nebude tady klidné a důstojné jednání. Jednací řád nezná výkřiky z lavic, jednací řád zná pouze moment, kdy poslanec mluví od pultu, a pokud s ním chce mluvit jiný poslanec, tak pouze prostřednictvím předsedajícího.

Prosím, pane poslanče, pokračujte.

 

Poslanec Josef Janeček: Já jsem řekl, že Česká republika se vydala v regulaci omezení škod způsobených tabákovými výrobky naprosto opačným směrem než zbytek Evropské unie a že to pokládám za doklad korupčního prostředí v České republice. To samozřejmě ano, ale nikdy jsem neřekl to, z čeho mě obviňuje kolega Pleva.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní je přihlášený s přednostním právem předseda klubu ODS.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Dámy a pánové, dovolte mi konstatovat, že můj termín "vládní poslanci" je v naprostém souladu s tím, co tady řekli zástupci Unie svobody-DEU a strany lidové. Pouze je třeba vzít v úvahu časové hledisko.

Ano, bývali jste, kolegové, vládními poslanci, ale dnes jsou těmi vládními poslanci evidentně sociální demokraté a komunisté, a proto můj termín byl správný.

Děkuji vám. (Potlesk z lavic ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Budeme pokračovat. Malé intermezzo. Jak říkával jeden můj předchůdce, že je tolerance sama.

 

Budeme pokračovat bodem číslo 63. Tím je

 

63.
Vládní návrh zákona o provádění mezinárodních sankcí
/sněmovní tisk 1007/ - třetí čtení

 

U stolku zpravodajů zůstává jak místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka, tak zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Jan Mládek, kteří oba jsou předkladateli, resp. odpovědní za tento tisk. Konstatuji, že pozměňovací návrhy vám byly rozdány jako sněmovní tisk 1007/2.

Otevírám rozpravu a konstatuji, že nemám žádnou písemnou přihlášku. Má někdo zájem ve třetím čtení vystoupit? Ano, pan poslanec Václav Exner v rozpravě ve třetím čtení.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové, dovolte mi, abych přednesl legislativně technickou úpravu svého pozměňovacího návrhu, který je ve sněmovním tisku 1007/2, pozměňovací a jiné návrhy, uveden pod písmenem B5. Jde o to, že v tomto pozměňovacím návrhu se napravuje gramatika toho, co je uvedeno v návrhu zákona, a po poradě s předkladateli jsme dospěli k názoru, že by bylo správné ještě tento pozměňovací návrh čistě gramaticky upravit, a to tak, že by písmeno B5 znělo:

V § 6 odst. 1 písm. b) zní: "b) tranzitu jiných dopravních prostředků přes území České republiky nebo výstupu z něj na území, na které se vztahují mezinárodní sankce".

Tento legislativní pozměňovací návrh nemění nijak obsah příslušného bodu, ale je lepším vyjádřením toho, co je úmyslem změnit.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Má někdo další zájem vystoupit v rozpravě ve třetím čtení? Není tomu tak, končím rozpravu a ptám se, jestli je zájem o závěrečné slovo. Také není. Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích.

Prosím pana zpravodaje, aby oznámil postup při hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil, stejně jako pan ministr.

 

Poslanec Jan Mládek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, k tomuto zákonu byly podány pozměňovací návrhy rozpočtového výboru, které máme pod písmenem A, a návrhy poslance Václava Exnera pod písmenem B. Navrhuji tento postup hlasování: hlasovat o pozměňovacích návrzích rozpočtového výboru jako celku a za druhé o pozměňovacích návrzích pana poslance Exnera pod písmenem B jako celku, vyjma návrhu B4, který prosím hlasovat zvlášť.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: A legislativně technickou není potřeba hlasovat, pane zpravodaji?

 

Poslanec Jan Mládek: Možná pro jistotu ji odhlasujeme také.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Takže nejdříve legislativně technickou, potom na dvě části to béčko. Je to tak? (Ano.) Má někdo výhradu proti tomu, připomínku k proceduře? Nebudu nechávat hlasovat o proceduře, protože je poměrně jednoduchá.

Nyní první hlasování o návrzích rozpočtového výboru. Pane zpravodaji, stanovisko? (Souhlas. Ministr rovněž souhlas.)

 

Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 137, které jsem zahájil. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 137 z přítomných 168 pro 147, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní tedy legislativně technickou úpravu, pane zpravodaji.

 

O legislativně technické úpravě rozhodneme v hlasování pořadové číslo 138, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 138 z přítomných 168 pro 119, proti 10. Návrh byl přijat.

 

Nyní písmeno B4. Stanovisko? (Zpravodaj i ministr nesouhlasí.)

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 139 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 139 z přítomných 168 pro 43, proti 100. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní tedy zbylá písmena B. Stanovisko? (Zpravodaj i ministr souhlasí.)

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 140 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 140 z přítomných 168 pro 112, proti 43. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP