(9.50 hodin)
(pokračuje Říman)

Vznikl proto na Ministerstvu průmyslu a obchodu tento paragraf, který nicméně nejen podle našeho soudu nic neřeší, naopak bude komplikovat obchodníkům situaci, a to nejen velkým řetězcům, jak bylo vždy zdůrazňováno, ale zejména malým a středním obchodníkům. Já bych vás o tom chtěl přesvědčit ne tím, že to říkám já, ale tím, že mám před sebou dopis, který mně a možná i mnohým z vás poslal Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky, který skutečně sdružuje i ty nejmenší obchodníky. Dovolte mi, abych z něho krátce citoval:

"Chtěli bychom vás informovat, že Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky, reprezentující české obchodníky, jednal s Ministerstvem průmyslu a obchodu a jeho zástupcům jsme se snažili vysvětlit, že dopad tohoto paragrafu nebude regulovat pouze velké řetězce, jak se při jeho vysvětlování mylně uvádí, ale postihne i malé a střední podnikatele. Jejich ekonomické podmínky a technické vybavení nedovolují naplnit navrhované podmínky pro uvádění zvláštní nabídky na trh. To jistě odporuje nejen původnímu závěru, ale rovněž i usnesení vlády České republiky z letošního roku, které ukládá u materiálu legislativní povahy hodnocení dopadu na podnikatelské prostředí. Protože návrh této novely pod pojmem "zvláštní nabídka", což je mimochodem pojem zcela nedefinovaný, nerozlišuje promoční akce od výprodejů, bude mít dopad navrhované regulace nejen vliv na objem prodeje zboží, ale i kontraproduktivně na nabídku, a to jak v ceně, tak v sortimentu pro spotřebitele. Uvádění množství nabízeného zboží, a to ještě dle jednotlivých provozoven, je při tak rozsáhlém počtu položek zboží neproveditelné. Pomineme-li další vágní termíny, jako je "je známo" či "může předpokládat" či "očekávaná poptávka", pak je nutno zdůraznit, že dikce tohoto paragrafu zcela převyšuje příslušný předpis Evropského společenství." A tak dále, a tak dále.

Dámy a pánové, já vím, že z tohoto místa je velmi obtížné ovlivnit kohokoliv, aby změnil svůj názor na to či ono ve třetím čtení. Přesto mi dovolte, abych v případě novelizačního bodu číslo 3, tedy § 2b, ještě jednou apeloval na váš zdravý rozum. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Martinu Římanovi. Ptám se na další přihlášky. Pan kolega Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Já jenom repliku na kolegy, kteří kritizovali můj postoj. Já bych byl velmi rád, kdyby i motoristé přijali myšlenku, že cigarety a sport k sobě nepatří. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla replika pana poslance Josefa Janečka. Zeptám se ještě na to, zda chce někdo replikovat na tuto repliku. Ne. Končím rozpravu.

Zeptám se na případná závěrečná slova. Pan navrhovatel? Nikoliv. Pan zpravodaj? Už ne závěrečné slovo, ale shrnutí a návrh procedury, jestli tomu dobře rozumím.

 

Poslanec Karel Sehoř: Vážená paní předsedající, všichni máme před sebou tisk 957/2, a já jsem schopen navrhnout proceduru hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. Já vás požádám, abyste tak učinil. Svolávám kolegy do sněmovní síně a mezitím vás požádám, abyste nám přečetl váš návrh.

 

Poslanec Karel Sehoř: Procedura by neměla být příliš dlouhá. Odhaduji to na devět hlasování. Postup by mohl být takovýto. Z návrhů A, které jsou návrhy hospodářského výboru, bych vyňal tři návrhy, kde jsou rozporná stanoviska zpravodaje a předkladatele. Byly by to návrhy A3, A4 a A5. Následně - pokud někdo jiný z vás poslanců si nevyžádá ještě samostatné hlasování - bych navrhoval hlasovat o všech dalších návrzích pod písmenem A. Pokud projde návrh A1, tak bychom pak hlasovali o legislativně technickém dopadu, to znamená o návrhu B1, pak bychom samostatně hlasovali o B2. Jestliže by návrh B2 neprošel /to jsou ty řetězce/, tak by se hlasovalo o návrhu D pana poslance Římana, a nakonec by se hlasovalo o C, to je o návrhu pana poslance Plevy. To je návrh procedury. Nakonec by se samozřejmě hlasovalo o zákonu jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, já jsem si tento návrh zaznamenala a ptám se, zda má někdo námitku proti takto navržené proceduře hlasování.

 

Poslanec Karel Sehoř: Já znovu opakuji, že jsem vyňal A3, A4 a A5 a o ostatních se bude hlasovat dohromady.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Žádnou námitku nevidím. Proto se zeptám, kdo souhlasí, abychom se touto procedurou v následujících hlasováních řídili.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 92 a táži se, kdo souhlasí s takto navrženou procedurou hlasování. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 92 z přítomných 170 pro 158, proti nikdo. Proceduru jsme schválili, a můžeme proto zahájit hlasování.

 

Poslanec Karel Sehoř: Hlasujeme o bodu A3. (Ministr nesouhlasí, zpravodaj souhlasí.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 93. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 93 z přítomných 171 pro 88, proti 68. Tento návrh byl přijat.

 

Poslanec Karel Sehoř: Hlasujeme o bodu A4. (Ministr nesouhlasí, zpravodaj souhlasí.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 94. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 94 z přítomných 173 pro 87, proti 66. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Karel Sehoř: Hlasujeme o bodu A5. (Ministr má stanovisko neutrální, zpravodaj nesouhlasné.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 95. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 95 z přítomných 175 pro 62, proti 61. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Karel Sehoř: Následně bychom hlasovali o všech zbývajících návrzích pod písmenem A. (Ministr souhlasí, zpravodaj se nevyjádřil.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 96. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 96 z přítomných 173 pro 161, proti 4. Zbytek návrhů pod písmenem A byl přijat.

 

Poslanec Karel Sehoř: Protože prošel bod A1, musíme k němu hlasovat o bodu B1. (Ministr i zpravodaj stanovisko souhlasné.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 97. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 97 z přítomných 175 pro 124, proti 4. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Karel Sehoř: Hlasujeme o bodu B2. (Ministr má stanovisko zásadně nesouhlasné, zpravodaj zásadně souhlasné.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 98. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 98 z přítomných 175 pro 46, proti 83. Návrh nebyl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP