(16.30 hodin)
(pokračuje Sobotka)

To tedy nevím, kde se tam ty peníze vezmou, když ani důchodci nebudou platit víc, ani rodiny s dětmi nebudou platit víc, vlastně vůbec nikdo nebude platit víc, a z ničeho nic se ve státním rozpočtu v důsledku zavedení jedné sazby daně z přidané hodnoty objeví miliardy, se kterými ODS počítá jako s kompenzací za snížení přímých daní. To tedy nevím, kde se ve státním rozpočtu vezmou.

Druhá poznámka. Jednotlivé příjmové skupiny v České republice spotřebovávají různým způsobem. Spotřeba má jiný charakter a podíl výdajů na potraviny v domácnostech důchodců je prostě jiný a v chudých rodinách a v rodinách s dětmi je zkrátka jiný podíl těchto výdajů na celkových výdajích těchto domácností než podíl výdajů na potraviny na celkových výdajích vysokopříjmových domácností. Takže každá změna, byť i malá změna, v oblasti daně z přidané hodnoty se daleko více projeví u nízkopříjmových rodin z hlediska podílu na jejich celkových výdajích než u vysokopříjmových rodin z hlediska podílu na jejich celkových výdajích. V tom je ona nerovnost zavedení jedné sazby daně z přidané hodnoty.

Znovu opakuji: Žádná jiná evropská země než Slovensko nemá kombinaci rovné sazby daně z příjmů a jedné sazby daně z přidané hodnoty. Je to naprosto unikátní experiment a nevím o žádné jiné evropské zemi, dokonce i mimo Unii, která by něco takového udělala, a má to negativní vliv na středněpříjmové skupiny a nízkopříjmové skupiny.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi. S faktickou poznámkou František Beneš, potom ještě jednou pan předseda klubu Vlastimil Tlustý. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec František Beneš: Děkuji za slovo. Děkuji také panu ministrovi, že mi umožnil, abych pronesl tuto krátkou faktickou poznámku. Dotklo se mě tvrzení pana poslance Tlustého. Děti v šesté třídě se v předmětu matematika učí, že nejmenším přirozeným číslem je jednička. Prosím, nula není přirozené číslo, nula má význam, pouze pokud stojí vpravo. Děkuji. (Smích v sále.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan poslanec Vlastimil Tlustý. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Děkuji za poznámku a doplním, že nulu jako velký objev lidstvu do matematiky doplnili Aztékové, a váš výklad o tom, jestli ho považujete za přirozené číslo, je možná zajímavý, ale k naší diskusi nerelevantní.

Já bych pokračoval ve výzvě pana ministra financí, kterou samozřejmě přijímám. On rád kontroluje stenozáznamy. Já si docela pamatuji, co jsem říkal, pane ministře. Já jsem říkal - já to zopakuji: Zvýšili jste základ pro výpočet pojištění sociálního a zdravotního pro osoby samostatně výdělečně činné, živnostníky, a světe, div se - ačkoliv jste plánovali větší výběr těchto pojištění, poklesl. Vy jste si do tohoto mého výroku doplnil, že poklesl u osob výlučně s příjmy z podnikatelské činnosti. Já jsem mluvil o osobách všech. Jinými slovy, já mám pravdu a vy také, vy jste to jenom trochu překroutil a pokusil jste se jeden vytržený údaj použít k argumentaci proti mně. Zkontrolujte si v podkladech. Moje věta platí. Ačkoliv jste zvýšili základ pro výpočet u osob samostatně výdělečně činných, celkový výběr těchto pojištění nestoupl, jak jste plánovali, ale poklesl. Souhlasíte? Není to východisko. To je mi líto, protože budeme podobně pokračovat.

Já jsem vás kdysi sledoval v televizi, a upřímně řečeno, bylo mě vás trochu líto, když se vás v jedné televizní besedě ptali, co to je Lafferova křivka, a vy jste to nevěděl, a proto dodnes nevíte, proč při snížení daní může vzrůst výnos. Já vám to řeknu slovy studenta Obchodní akademie z Příbrami. On tomu totiž rozumí, byť je ve třetím ročníku této obchodní akademie. On pronesl při besedě o rovné dani velmi jednoduchou větu. Řekl, že od doby, kdy na Slovensku je 19procentní daň, on se svým tatínkem nedělají daňové optimalizace, ale všechno zdaňují na Slovensku.

Pane ministře, on vám řekl několik složitých úvah v jedné větě. Řekl vám, že chlapec z Příbrami s tatínkem vědí, že 19 je méně než 29. Řekl vám, že vědí, kde je Slovensko, řekl vám, že si umějí najít obchodního partnera, případně založit pobočku. - Mimochodem, doporučoval bych vaší pozornosti informace o rostoucím počtu firem založených českými podnikatelskými subjekty na Slovensku právě z důvodu vývozu zisku ke zdanění. Bude to pro vás určitě potěšitelný údaj. Vyplyne z něj totiž, že takových chytrých chlapců, jako jsou v Příbrami, je v této zemi poměrně hodně a neexistuje způsob, jak jim v tom zabránit.

Dále vám řekl, že rozumí ekonomické úvaze, která je následující. Když dnes někdo s pomocí daňového poradce a obchodního partnera převede svůj zisk ve výši milion korun ke zdanění do jiného subjektu, kde je přikryt náklady, ušetří na dani její sazbu 290 tisíc při tomto daňovém přiznání. 290 tisíc korun je "výnos" této transakce. Proti tomu stojí odměna pro daňového poradce, proti tomu stojí náklady neboli požadavek obchodního partnera, aby s vámi takovouto operaci podnikl. Odhadnu, že náklady na získání 290 tisíc jsou někde v prostoru kolem 100 tisíc. Tuto transakci podnikatelské subjekty udělají, protože 190 tisíc výnosu jim za to stojí. V podmínkách 15procentní rovné daně ji neudělají, protože nedává smysl, jak vám to říkal ten student z Příbrami. Výnos totiž poklesne na 15 %, to znamená na 150 tisíc. V podmínkách jednoduché daně daňový poradce i partner chtějí více, protože je to riskantnější operace, a při výnosu nějakých 30 tisíc korun už to nikdo neudělá. To je důvod proč ačkoliv rodiny, lidé nezaplatí víc, ani na daních z příjmů, ani na daních spotřebních a z přidané hodnoty, stát nakonec o žádné příjmy nepřijde, protože jsou to přesně příjmy a daně od těchto lidí, jejichž příklad jsem vám tady uvedl. Oni prostě v prostředí 15procentní rovné daně neschovávají peníze ke zdanění, nevyvážejí je do zahraničí, transparentně zdaňují, protože to je nejlevnější a nejbezpečnější přístup. A žádné vaše registrační pokladny, inspekce, finanční policie, kontroloři a nevím kdo ještě, ale tento jednoduchý efekt, stručně řečeno, říká, pane ministře: Češi a Moravané nejsou žádní hlupáci, oni si to umějí vypočítat a oni v podmínkách rovné daně raději zaplatí. To jsou ty peníze navíc, jejich původ vy nemůžete pochopit. Tedy ano, lidé víc nezaplatí, daňově se jim uleví a státní pokladna o nic nepřijde.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ještě je do rozpravy přihlášen pan poslanec Michal Doktor, jestli má zájem vystoupit. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Slibuji předem všem kolegyním a kolegům, kteří na mě vrčí, že moje vystoupení bude poměrně krátké.

Smutnou praxí v diskusi v Poslanecké sněmovně, a to říkám s určitou výtkou na adresu pana ministra financí, se stává zvyk, kdy žádá své kolegy o korektní debatu, nejlépe nad číselnými argumenty, které mají nějaké oprávnění ve statistikách a v autorizovaných zdrojích, a pak se sám dopustí některých nefér kroků. Jeho nefér krokem, který musím nějakým způsobem komentovat a ohradit se proti němu, je například tvrzení, že sociální demokracie prosadila snížení sazby daně z příjmů u právnických osob proti vůli ODS. Protože nedořekl, s kým že to sociální demokracie provedla, já mu připomenu historicky alespoň tento fakt.

Poprvé, první snížení sazby daně z příjmů právnických osob provedla sociální demokracie při společném návrhu právě s ODS. Pane ministře, doplňte si vědomosti. Podruhé dokládá, že jste toho dosáhli na základě koaliční dohody resp. cílů programového prohlášení.

Pokud se někomu nelíbí obsah mého vystoupení, chtěl bych ho upozornit, že v rámci jednacího řádu vystoupení ministra otevírá rozpravu a vedeme řádnou rozpravu nad sněmovním tiskem státního rozpočtu na rok 2006.

K číselným údajům. Oproti roku 2005 bylo na dani z příjmů u právnických osob v průběhu letošního roku resp. k září 2005 vybráno již o 11,5 miliardy více. To je, pane ministře, vážení kolegové a kolegyně, Laffer. Přestože sazba byla snížena, vybírá se více.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP