(16.20 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministrovi. Vidím dvě přihlášky. První předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážené dámy, vážení pánové, je mi velmi líto, ale budete muset v tom případě vyslechnout výklad popisující rovnou daň a všechny její důsledky, protože když, drahé kolegyně ze sociální demokracie, máte sílu poslouchat lži svého ministra financí, budete muset vydržet skutečný popis rovné daně.

Abychom to vzali postupně. 15procentní rovná daň je v tuto chvíli zavedena v šesti členských státech Evropské unie. V těchto šesti členských státech Evropské unie je dosahován hospodářský růst, který zřetelně převyšuje průměr ostatních členských států Evropské unie, to znamená, že je prokazatelné, že v zemích, které zavedly rovnou daň, došlo k dramatickému nárůstu hospodářského růstu.

Za druhé. V těchto zemích také dochází k významným poklesům nezaměstnanosti oproti výchozímu stavu. Jinými slovy, ze statistických dat je prokázáno, že v důsledku nízkého zdanění dochází ke zvýšené konkurenceschopnosti přílivu investic, a dochází proto k vyššímu zaměstnávání. Mimochodem, vývoj nezaměstnanosti tady popsal pan kolega Nečas, a ukazuje, že právě rostoucí nezaměstnanost je údaj, který nejvíce dokazuje rozpor mezi slovy sociálních demokratů a jejich skutečnou politikou. Vaše slova, páni ministři, na nezaměstnanost nestačí. 550 tisíc nezaměstnaných to dokazuje.

Nyní k podstatě rovné daně. Rovná daň znamená, že všechny druhy osob, ať už zaměstnanci z výdělečné činnosti, živnostníci, ale i podniky, budou zdaňovat své příjmy 15procentní sazbou. Zároveň navrhujeme zrušení daně z převodu nemovitostí, daně darovací a daně dědické. Dále navrhujeme zrušení daně z výnosů z kapitálových investic, mimochodem návrh, který je podobný tomu, co realizovalo Slovensko, návrh, který způsobuje vysokou atraktivitu Slovenska pro zahraniční investice.

Patnáctiprocentní sazba je nejenom pro všechny druhy osob včetně podniků, ale je také pro všechny druhy příjmů. Pro fyzické osoby je 15procentní sazba doprovázena šestitisícikorunovou měsíční odpočitatelnou položkou na každého výdělečně činného, šest tisíc na případného partnera v domácnosti - může to být manželka, ale i manžel - dva tisíce korun na každé dítě.

Dovolte mi uvést příklady různých příjmových skupin různých druhů rodin, které dokazují, že osoby a rodiny s nejnižšími příjmy v návrhu rovné daně, vážený pane ministře, neplatí daň žádnou. Abych použil předchozího příkladu - nula je nejmenší přirozené číslo. Každá jiná daň včetně té, kterou navrhujete vy, znamená vyšší zdanění osob a domácností. Protože zároveň v důchodové reformě navrhujeme zrušení osmiprocentní platby sociálního pojištění, výpočet, který si každý z vás i pro vaše příjmy může učinit, vašeho nového čistého příjmu po přijetí těchto reforem vypadá takto a je velmi jednoduchý. Každý z vás vezměte svůj hrubý příjem, odečtěte 4,5 % zdravotního pojištění. Zbytek je základ pro rovnou daň. Z tohoto základu odečtěte 6000 na dospělého, 6000 pro manželku v domácnosti, 2000 na každé dítě - říkal jsem příklad, tedy rodina s dvěma dětmi a manželkou si odečte dvakrát šest a dvakrát dva, dohromady 16 000 korun. Zbylá částka je zdaněna 15 haléři z koruny. Odečtením této částky od základu získáte čistý příjem.

Tímto garantuji veškerému obyvatelstvu České republiky, že čistý příjem každého z vás po zavedení rovné daně vzroste, a příklady jsem uvedl - při 15 tisících hrubého 2000 korun čistého, při 20 tisících korunách 2000 čistého, při 22 tisících korunách 2750 čistého.

Nyní k pasáži, která se týká tzv. důsledků rovné daně na náklady domácnosti. Pan ministr tak jako vždy uvádí jedna čísla a zatajuje druhá. Já jsem tady uvedl a je to údaj pravdivý, že v tuto chvíli po změnách, které prosadil právě on a tato ctěná Poslanecká sněmovna schválila, je v průměrné spotřebě jedné domácnosti 23 % položek zboží a služeb v rozsahu 23 % reprezentováno zbožím a službami v sazbě 5 %. Naopak v tuto chvíli 70 % položek rozsahu spotřeby domácností je v 19procentní sazbě.

Pane ministře, pokud u 70 % položek snížíte daň z 19 na 15, tj. o 4 %, a pokud u 23 % provedete krok opačný, přičemž dodávám, že elasticita trhu vám prokázala, že trh nikdy nereflektuje změny sazeb daní v nominálních hodnotách, ale pouze se k nim přibližuje, vyjde vám, jak jsem tady uvedl, že domácnosti závislé na výdělečné činnosti, na práci, nezaplatí po zavedení rovné daně navíc ve vámi vyjmenovaných položkách ani korunu, protože to, co se v nich promítne, je plně kompenzováno zlevněním takových položek - a dovolte mi citovat, tato vláda neinformuje veřejnost korektně - vytápění domácností je v 19procentní sazbě, teplá voda pro domácnosti je v 19procentní sazbě, paliva, pohonné hmoty jsou v 19procentní sazbě, plyn, který dnes nepochybně trápí celou veřejnost, je v 19procentní sazbě.

Vážený pane ministře, všechny tyto položky, dnes zařazené v 19procentní sazbě, tvořící 70 % spotřeby, sníží svou cenu a vykompenzují růst, kterým vy strašíte českou veřejnost. Sečteno a podtrženo. 15procentní sazba rovné daně plus reforma důchodového systému založená na zrušení platby 8 % sociálního pojištění dodají každé osobě výdělečně činné tisíce - ne stovky, jak tady bylo řečeno, tisíce - každý měsíc čistého do příslušné peněženky. Proti tomu ve struktuře spotřeby budou zvýšené ceny kompenzovány sníženými cenami podle spotřebního koše, jak jsem to tady uvedl.

Poprosil bych vás na závěr, pane ministře, abyste mi jasně řekl, jestli jste ochoten podepsat stranu ze sešitu B, kterou jsem vám předložil, protože vy jste mi ji nejenom nepodepsal, ale ve své reakci jste odvedl pozornost k jiným pasážím státního rozpočtu, statistikám Evropské unie a podobně. Nicméně jsem se domníval, že návrh státního rozpočtu je z vaší dílny, a tak pochopte můj skromný požadavek, aby ona strana, které vy říkáte pokles a já růst, byla vámi autorizována.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi klubu ODS Vlastimilu Tlustému. Slova se ujme pan ministr financí Bohuslav Sobotka. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Vážený pane místopředsedo, už nebudu prodlužovat diskusi. Chtěl bych pouze uvést pro steno dvě informace, i když mám obavu, že stenozáznamy stejně nikdo v budoucnu číst nebude, ale přesto bych rád pro steno tam dvě věci uvedl.

Za prvé. Můj předřečník zde tvrdil, a myslím si, že všech 200 členů Poslanecké sněmovny ho slyšelo, že jsme zvedli vyměřovací základy v oblasti sociálního a zdravotního pojištění pro osoby samostatně výdělečně činné a že i v důsledku tohoto opatření vybíráme méně. Chtěl bych uvést statistiku, která se týká výběru sociálního pojištění od osob samostatně výdělečně činných. Za devět měsíců roku 2004 bylo vybráno 10,7 miliardy korun. Za prvních devět měsíců roku 2005 bylo vybráno 12,7 miliardy korun. Není tedy pravda to, co zde říkal můj předřečník, že vybíráme méně. Vybíráme o 2 miliardy korun více. Tolik, aby zde zazněla pravda.

Druhá věc je poznámka k onomu vlivu změn v oblasti daně z přidané hodnoty. Za prvé. Pokud někdo v oblasti zavedení rovné daně a jedné sazby DPH nebude platit více, tak kde se tedy vezmou peníze ve státním rozpočtu, které mají kompenzovat úbytek v oblasti přímých daní?

***




Přihlásit/registrovat se do ISP