(16.00 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Znovu bych chtěl připomenout, že podle srovnávacích údajů Evropské unie je Česká republika zemí, kde je nejméně lidí ohroženo chudobou. Naopak Slovensko, které je nám dáváno velmi často za vzor, patří v Evropské unii mezi země, kde je nejvíce lidí aktuálně ohroženo chudobou. To také hovoří o tom, jaká je vládní politika, jak vládní politika přispívá k sociální soudržnosti a k sociálnímu smíru, a to si myslím, že je také důležitá hodnota. A myslím si, že by všichni ti, kdo zde hovořili v rozpočtové debatě o chudých, měli také přemýšlet o tom, proč současně navrhují zavedení vyšších daní na potraviny pro tyto chudé, proč současně navrhují zrušení minimální mzdy pro tyto lidi s nízkými příjmy, proč současně navrhují daňové výhody pro ty nejbohatší; jakým způsobem tyto jejich návrhy pomohou těm, kteří jsou chudí a kteří potřebují pomoc společnosti.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, domnívám se, že v proběhlé rozpravě se neobjevily argumenty, které by odůvodňovaly to, aby tento návrh zákona o státním rozpočtu, který je prospěšný a který je úsporný, byl vládě vrácen. Dovolil bych si proto znovu požádat Poslaneckou sněmovnu o propuštění tohoto návrhu státního rozpočtu k dalšímu projednávání. Děkuji. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, pane ministře. O slovo se hlásí předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý, kterému dávám slovo. Prosím.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený předsedo vlády, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi reagovat alespoň na části vystoupení pana ministra.

Za prvé bych si dovolil panu ministrovi dát k autorizaci kapitolu B stranu 73 návrhu státního rozpočtu, a prosil bych vás, pane ministře, pokud je ta stránka autentická, abyste se mi na ni podepsal. Já totiž už nevidím jiný způsob, jak se s panem ministrem financí domluvit, protože to, co říká, je v příkrém rozporu s tím, co píše.

Dovolte mi citovat z oné strany 73 sešitu B návrhu státního rozpočtu. Kapitola 3211, kapitola Státní dluh, začíná slovy: "V roce 2006 bude pokračovat významný růst státního dluhu, který byl nastartován v roce 1997."

Nyní je před vámi, pane ministře - prosím, hleďte na stranu 73, ať vidím, že máte stejný podklad jako já - jediné vysvětlení: že jste mi poslali něco jiného, než máte sami.

V tabulce, která následuje, máte pro roky 1997 až 2006 následující řadu čísel, která hovoří o výši státního dluhu. Prosím, cituji: "173, 194, 228, 289, 345, 395" - to jste se, pane ministře, stal ministrem - "493, 592, 691, 775." - Pane ministře, roste to, nebo to klesá?

(Smích a potlesk z pravé strany sálu.)

Ale abyste mi neutekl do jiných čísel, já vám nabídnu podíl státního dluhu na HDP, a opět řada čísel: "9,7, 9,9, 11,2, 13,5, 14,9, 16,4" - to jste se, pane ministře, stal ministrem - "19,3, 21,6, 23,8, 25." - Pane ministře, roste vám to, nebo to klesá?

(Smích a potlesk z pravé strany sálu.)

Já vás nebudu unavovat dalším citátem. Já bych vás opravdu prosil: podepište se mi na tu stránku, jestli je autentická, já si ji dám zarámovat, připojím k tomu záznam z dnešního jednání a myslím, že vydržím dlouhé roky na besedách s veřejností na téma "ministr financí, čísla a jeho pravdomluvnost".

Dámy a pánové, já myslím, že tento příklad stačí. Prostě to, co tady probíhá, nemá s realitou nic společného. Pan ministr je ochoten vám všem tady do tváře říkat, že zadlužení tohoto státu klesá, přestože před ním leží čísla jím podepsaná, z jeho návrhu zákona o státním rozpočtu, této Poslanecké sněmovně předložená, která, jak jsem vám právě dokumentoval, evidentně rostou.

Nemohl byste, pane premiére, zasáhnout? Já si totiž připadám už jako v jiném ústavu, než je Poslanecká sněmovna. To přece není možné, aby tady probíhala takováto diskuse, když ta čísla tak jednoznačně říkají, že ministr financí tady mlží a lže.

(Potlesk z pravé strany sálu.)

Druhá ukázka. Pane ministře, veškerá vaše kritika rovné daně je už několik roků založena na tvrzení, že snížením sazby přijde stát o příjmy. Je to tak? Je. Někdy říkáte 50, jindy 70, jindy jiné částky. Dovolte mi, abych se vás řečnicky zeptal: Snížili jste sazbu daně z příjmu právnických osob. Klesl, nebo vzrostl příjem z této daně? Pane ministře, nebudete tomu věřit: vzrostl.

(Smích a potlesk z pravé strany sálu.)

Ve stejné logice se vás ptám: Zvýšili jste základ živnostníkům, osobám samostatně výdělečně činným, pro stanovování zdravotního a sociálního pojištění. Činili jste to ve víře, že příjmy z tohoto pojištění se zvýší. Podívejte se do vašich podkladů a všimněte si, pane ministře: klesly.

(Potlesk z pravé strany sálu.)

I dnes, už nevím pokolikáté, lžete české veřejnosti, že rovná daň znamená negativní důsledky pro chudé. Negativní důsledky pro chudé znamená, vážená Sněmovno, vaše zvyšování spotřebních daní, vaše změny v sazbách DPH. Mimochodem, právě díky nim dnes kasírujete peněženky našich spoluobčanů a chlubíte se lepšími příjmy státního rozpočtu. Rovná patnáctiprocentní daň se šesti tisíci odpočitatelné položky na dospělého, šesti tisíci na ženu v domácnosti a dvěma tisíci na každé dítě znamená pro rodinu se dvěma dětmi, se ženou v domácnosti, že při příjmu 17 tis. Kč tato rodina nezaplatí daň z příjmu žádnou. Naše reformy znamenají, že osoba s příjmem 15 tis. Kč hrubého bude mít čistého o dva tisíce více každý měsíc, s 20 tis. hrubého o 2500, s 22 tisíci o 2750, a dá se doložit, že na ní vydělá úplně každý. Už dvakrát jsem doložil, pane ministře, že jste lhal, a lžete i v tomto případě potřetí.

Vaše strašení lidí z vysokých cen jsem postrádal, když vy jste způsobovali vysoké ceny. Ptám se vás: Podpoříte návrhy ODS na snížení spotřebních daní u pohonných hmot, podpoříte nižší sazby DPH na plyn a pohonné hmoty? Nepodpoříte. Přitom dnes, dámy a pánové, díky vaší aktivitě - teď myslím vládní koalici - je ve zboží a službách za 19 % již 70 % položek spotřeby domácností. Byli jste to vy, kdo jste zatížili tyto rodiny, a dokazují to čísla státního rozpočtu, jak jsem tady říkal, díky onomu "zázračnému" výběru daní.

Z výpočtů, které máme k dispozici, vyplývá, že rovná daň každému přinese čisté příjmy navíc, nikomu nepřinese žádné škody, a z toho, že dnes 70 % položek je v 19procentní sazbě, vyplývá, že nedojde k zatížení rodin s osobami výdělečně činnými. Lidem, jako jsou důchodci, vykompenzujeme 15procentní sazbu DPH zvýšenou valorizací důchodů, kterou jste vy, dámy a pánové, celé uplynulé roky dělali pouze podle růstu cen, nikoliv podle růstu platů.

Pane ministře práce a sociálních věcí, když tady na mě pokřikujete, zveřejněte dnes, jak se během vašeho funkčního období snížil tzv. náhradový poměr neboli jak se vyvíjí podíl starobního důchodu a průměrné mzdy, a bude veřejnosti jasné, jak daleko je od slov sociálních demokratů k činům. U vás je to totiž stejné (potlesk zprava) jako u ministra financí.

Děkuji vám za pozornost. (Bouřlivý potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji Vlastimilu Tlustému, předsedovi poslaneckého klubu ODS. Vidím, že o slovo se hlásí opět ministr financí Bohuslav Sobotka. Prosím, pane ministře.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP