(12.10 hodin)
(pokračuje Kocourek)

Já samozřejmě jsem si vědom toho, že 0,3 % složené daňové kvóty se může zdát jako malé číslo. Nicméně to představuje dodatečných 10 miliard korun, které budou daňoví poplatníci odvádět vládě oproti jejímu slibu z programového prohlášení.

Moje třetí otázka tedy zní: Pane premiére a pane ministře financí, je v souladu programové prohlášení vlády a předpoklad uvedený v dokumentaci státního rozpočtu týkající se vašich závazků v oblasti daňového zatížení?

Čtvrtou oblastí a čtvrtou otázkou, kterou bych se chtěl zabývat, je samotný státní rozpočet na rok 2006, protože podle podkladů, které máme, výdaje na rok 2006 plynoucí ze státního rozpočtu by měly tvořit zhruba 30,7 % hrubého domácího produktu. Zároveň v roce 2005, pro srovnání, tyto výdaje by měly činit 30,4 % na hrubý domácí produkt a v roce 2007 podle střednědobého výhledu 29,6 %. Chci tím jenom dokumentovat, že se jedná opravdu o rozpočet předvolební, protože shodou okolností v roce 2006 mají výdaje státního rozpočtu kulminovat a v roce 2007 opět poměrně poklesnou, protože se domnívám, že rok 2007 tato vláda neřeší, protože řeší pouze, jak se prostřednictvím státního rozpočtu a jeho výdajů udržet u moci.

V této souvislosti bych chtěl položit svoji čtvrtou otázku. Moje čtvrtá otázka zní: Vážený pane premiére a ministře financí, za premiéra Zemana v roce 2000 se přerozdělovalo 40,80 Kč a danilo 33,50 Kč z každé vyprodukované stokoruny, a to již druhým rokem Miloš Zeman vyváděl zemi z krize. Za premiéra Paroubka se má přerozdělovat 44,20 Kč, to je zhruba o 420 miliard korun více než v roce 2000, a danit 35,50 koruny z každé vyprodukované stokoruny, to je o 316 miliard korun více než v roce 2000, a to podle vaší vlády zdravě rosteme již zhruba čtyři roky za sebou. Jak mi tedy vysvětlíte fakt, že když Miloš Zeman takzvaně vyváděl zemi z krize, potřeboval na to mnohem menší výdaje a daně než vy, kteří nás přesvědčujete o zdravém růstu ekonomiky? Pro ulehčení odpovědi vám nabídnu tři možnosti. Buď zdravě rosteme, ale pak nepotřebujeme vaše rekordně vysoké veřejné výdaje a vysoké daně, nebo rosteme nezdravě a jsme v krizi, a pak můžete vaše rekordní výdaje a daně ospravedlňovat, ale přiznejte tento nezdravý růst a krizi, anebo rosteme zdravě a zároveň chcete i rekordní výdaje a daně, ale pak to logicky musí být fatální omyl vaší reformy.

Závěrem mi dovolte po této čtvrté otázce, abych zrekapituloval, že podle mého názoru, a i v kontextu mých předchozích vystoupení charakterizoval tento rozpočet devíti tezemi, které říkají, že - za prvé, tato staronová vláda je v rozpočtové oblasti zcela neodpovědná vůči budoucím generacím, protože je neúměrně zadlužuje.

Za druhé. Tato staronová vláda je v rozpočtové oblasti nekompetentní, protože sama neví, co chce.

Za třetí. Tato staronová vláda je v rozpočtové oblasti neschopná, protože neplní ani své koncepce a zákony.

Za čtvrté. Tento rozpočet je mlžící a nepravdivý, protože lepších parametrů stejně jako ten letošní dosahuje pouze metodickými účetními triky.

Za páté. Tento rozpočet je pouze nástrojem k volebním výdajům a zároveň k rostoucím daním, které v historii České republiky nemají obdoby.

Za šesté. Tento rozpočet je nepoctivý i vůči krajům, protože jim ukrajuje další peníze a ponechává a zvyšuje jejich povinnosti.

Za sedmé. Rozpočtová politika této vlády pokračuje v ničení domácích investic, neboť je mimo jiné také odsává enormním státním dluhem.

Za osmé. Tato rozpočtová politika může být riziková pro kurs české koruny.

Za deváté. Tato rozpočtová politika může způsobit dluhovou povodeň.

Tolik devět charakteristik, se kterými i na základě mého analytického pohledu jsem vystupoval v předchozích vystoupeních.

Závěrem mi dovolte říci, že při těchto chmurných úvahách bych rád zdůraznil ještě jiný aspekt našich rozpočtových problémů, a tím je zmíněný tristní pohled na skoro zaplněnou českou dluhovou přehradu a následně hrozící a devastující dluhovou povodeň. Doposud jsem byl přesvědčen o tom, že z dluhové pasti vede jen jedna cesta, a to cesta zásadních, důsledných a rychlých změn systémových. Po analýze tohoto rozpočtu i současného rozpočtu jsem odhalil, že existuje i další cesta, kterou se bohužel vydává tato staronová vláda, a to je cesta zásadních, důsledných a rychlých změn metodických.

Dilema úniku z dluhové pasti tedy, vážený pane premiére a ministře financí, tedy stojí asi takto: Reformy, nebo metodika. Irsko, nebo Řecko. Prosperita, nebo dluhy. Realita, nebo iluze. Z vašeho pohledu bych to přeložil také jako dříč, nebo mediální hvězdy.

Vy jste si, pánové, vybrali podle mého názoru řeckou cestu, cestu mediálních hvězd a brouků Pytlíků. Ale pozor! Mediální hvězdou, a tím připomínám své loňské vystoupení, se stal i Titanic a je mediálně slavný, protože se potopil. Natočili o něm dokonce i velkofilm a já mám pocit, vážení pánové, že zase všechny upřímně lákáte na báječnou a pohodlnou plavbu na vašem rozpočtovém Titaniku. A bude velmi smutné sledovat, jak už při prvním nárazu do dluhového ledovce zase všechny nemilosrdně budete házet přes palubu. A tak bych vám, vážení pánové, vážený pane premiére a ministře financí, závěrem rád kategoricky sdělil, že na toto vaše rozpočtové dobrodružství s vámi nejedu a váš rozpočet nepodpořím. A zároveň dovolte připomenout, že podobné sdělení jsem loni adresoval premiéru Grossovi. Neposlouchal, protože tady nebyl, a také se potopil. A to je ten příměr k Titaniku. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní vystoupí ministr kultury pan Vítězslav Jandák, poté vystoupí pan poslanec Vlastimil Ostrý a připraví se pan poslanec Petr Braný.

 

Ministr kultury ČR Vítězslav Jandák: Paní předsedající, dámy a pánové, omlouvám se, že prvně tady vystoupím velice stručně k tomu, co tady říkala paní poslankyně Fischerová.

Táňo, my, když jsme se před časem sešli, tak jsi mi řekla: "Pakliže se nezvednou peníze na kulturu, tak budu hlasovat proti státnímu rozpočtu." Řekla jsi to? Řekla. A já jsem řekl, že se reálné peníze zvednou, to znamená, že reálné peníze jsou v tomto okamžiku sto milionů proti loňskému roku. Takže když mi bude někdo povídat, že je opět méně peněz na kulturu, tak těm řečem budete rozumět možná vy v parlamentu, ale méně už lidi, kteří jsou na ulici. Takže reálně je o sto milionů více. A to jsem na začátku cesty, milá Táňo.

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Vlastimil Ostrý.

 

Poslanec Vlastimil Ostrý: Vážená paní předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, návrh státního rozpočtu České republiky na rok 2006 je již třetím rozpočtem, který vychází ze schválené koncepce reformy veřejných financí a jehož cílem je dlouhodobá fiskální konsolidace.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP