(11.50 hodin)
(pokračuje Fischerová)

Argumentuje se také tím, že podíl podpory kultury je třeba posuzovat z pohledu celkových veřejných rozpočtů. Je třeba si uvědomit, že z rozpočtů krajů a obcí se nefinancuje podpora vydávání literárních, výtvarných a audiovizuálních děl, výzkum a vývoj v oblasti kultury, církví, sdělovacích prostředků, ani mezinárodní spolupráce v kultuře.

Podpora divadel a symfonických orchestrů je financována také z rozpočtů krajů a obcí. To ovšem bez příspěvku ze státního rozpočtu, ke kterému bylo dokonce přijato před několika lety vládní usnesení o jeho výši v hodnotě 100 milionů ročně, není možné. Takováto výše však nebyla nikdy realizována a poskytované finance nedostačují. Navíc po uzákonění 16třídní mzdové tabulky se divadla a orchestry ocitají v tísnivé situaci. Je příznačné, že částka na podporu divadel a orchestrů je každoročně v rozpočtu Ministerstva kultury navržena v symbolické a nedostatečné výši a je závislá na tom, zda a jak poslanci odsouhlasí její navýšení z kapitoly Veřejná pokladní správa.

V oblasti prezentace současného výtvarného umění v galeriích se obdobný program neprosadil nikdy. Totéž se týká všech významných filmových festivalů, ať už jde o Karlovy Vary, Febiofest, Letní filmovou školu v Uherském Hradišti, Dokumentární filmy v Jihlavě, Festival dětských filmů ve Zlíně. Všechny tyto významné kulturní počiny, které nám dělají dobré jméno a za dobu své existence potvrdily svůj význam, jsou z devíti desetin závislé na nahodilé podpoře ze Sněmovny, která byla v letošním roce minimální, a tak vystavila mnohé významné akce existenčnímu ohrožení. Na této nesystémové podpoře jsou však závislé i mnohé divadelní festivaly a další organizace.

Zoufalá je situace živého umění, které je v každé kulturní společnosti ceněno jako síla, která proměňuje život člověka i společnosti, přináší nové ideje, podněty a způsoby myšlení a utváří nové příležitosti pro další osobní i společenský rozvoj. U nás je i v rozporu se známými ekonomickými ukazateli stále pokládáno za -

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Paní poslankyně, promiňte, nezlobte se, že vás na chvilenku přeruším, a to jenom proto, abych poprosila všechny, aby se usadili do svých poslaneckých lavic. Pokud mají pocit, že si musí se svými kolegy něco vyřizovat, pak je prosím spousta místa v předsálí. Prosím tedy ještě jednou o klid, prosím, abyste umožnili paní poslankyni její důstojné vystoupení.

Prosím.

 

Poslankyně Taťána Fischerová: Děkuji. - U nás je tedy i v rozporu se známými ekonomickými ukazateli stálo pokládáno za nadstavbu a zábavu, kterou si může, kdo ji chce, zaplatit.

Přitom je známo, že výnos z kulturních aktivit do státního rozpočtu je mnohem vyšší, než kolik umění a kultura dostane na svou podporu. Nedávno jsem se doslechla, že kulturní akce mají mnohem větší návštěvnost než sportovní, a to navzdory skutečnosti, že např. jen v rámci neziskového sektoru jde do sportu třikrát více peněz z veřejných zdrojů než do kultury.

Důvod, proč vystupuji, je tedy ten, že přes proklamace o navýšení podpory kultury i přes stále platný závazek kulturní politiky pokračuje propad ve financování kultury. Oproti letošnímu roku byl rozpočet navýšen jedenácti ministerstvům, Úřadu vlády o 18 %, Poslanecké sněmovně o 4 %, Senátu o 12 %. Ministerstvu kultury bylo oproti loňskému roku přidáno 89 milionů, to je o 1,5 % navíc. Z této částky je dnes již například 28 milionů vázáno jako spoluplnění zahraniční pomoci na opravu památek, takže na živé umění nezbývá téměř nic.

Pokud se nepovede při projednávání rozpočtu nějaké peníze do kultury přivést, bude mnoho jejích aktivit stát před zánikem. Možná že vláda vzešlá z výsledků příštích voleb dané sliby začne plnit. Je ale otázka, zda některé obory kultury se vůbec příštího volebního období dožijí.

Děkuji vám za nepozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Martin Kocourek a připraví se pan poslanec Vlastimil Ostrý. Slovo tedy má pan poslanec Martin Kocourek.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP