(Jednání pokračovalo v 11.49 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Kolegyně a kolegové, přestávka určená pro jednání poslanecké klubu sociální demokracie uplynula. Budeme tedy pokračovat v obecné rozpravě k vládnímu návrhu o státním rozpočtu.

Dalším přihlášeným do obecné rozpravy je paní poslankyně Táňa Fischerová, připraví se pan poslance Martin Kocourek. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Taťána Fischerová: Vážená paní předsedající, členové vlády, kolegyně, kolegové, v minulých letech jsem se k otázce návrhu rozpočtu pro resort kultury v rozpravách nevyjadřovala, i když jsem měla vážné výhrady, protože jsem se domnívala a stále se domnívám, že takto závažná a systémová opatření je třeba řešit věcným jednáním jinde a jinak. Teprve poté, co tato dlouhodobá vyjednávání nevedla k uspokojivému výsledku, rozhodla jsem se dnes vystoupit. Vnímám také odpovědnost za rozpočet země jako celku -

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: (Zvoní na uklidnění atmosféry v jednací síni.) Prosím o klid, kolegyně a kolegové.

 

Poslankyně Taťána Fischerová: - i to, že každý resort potřebuje pro své dobré fungování finance, kterých není nikdy dost. A také, že není dobře, když oprávněné zájmy jedněch jsou stavěny proti oprávněným zájmům druhých.

Dlouhodobý vývoj vztahu státu ke kultuře ji ovšem už odstavil zcela na vedlejší kolej. Možná i proto již po dva roky výbor pro kulturu opakovaně neschvaloval střednědobý výhled rozpočtu a bez ohledu na stranickou příslušnost shodně upozorňoval na tristní stav financování kultury.

Další důvod, proč vystupuji, je ten, že hospodářské výsledky naší ekonomiky jsou dobré. Státní rozpočet je bohatší o mnoho miliard a téměř všechny resorty zvýšily objem svých kapitol. Je pravda, že kapitola Ministerstva kultury v absolutních číslech letos zastavila svůj mnohaletý propad, ale v číslech relativních, tedy v poměru k celkovému rozpočtu, si opět pohoršila. Ačkoliv vládou schválená a platná kulturní politika si dává za cíl podporovat umění a kulturu jedním procentem ze státního rozpočtu a ve vládním prohlášení z roku 2002 bylo jasně řečeno, že vláda hodlá každoročně vyčleňovat na podporu kultury prostředky ve výši obvyklé v zemích Evropské unie, výsledek je právě opačný.

Pro přehled vám pro naše volební období uvedu procentní rozdíl rozpočtu Ministerstva kultury na celkovém rozpočtu bez výdaje na činnost registrovaných církví a náboženských společností. Rok 2003 - 0,63 %, 2004 - 0,56 %, 2005 - 0,49 % a pro rok 2006 se navrhuje 0,47 %.

Situace kultury je vážná, protože ve všech oblastech, ať už se jedná o památky, chod institucí, jako je například Národní muzeum, symfonické orchestry, divadla, vydávání kulturních časopisů, podpora vydávání knih nebo podpora kinematografie, všude se zoufale nedostává financí na základní funkce, natož na důstojné platy pro ty, kdo svou práci v tuto chvíli vykonávají už jenom z lásky. Ale například i kurátorka výstav musí každý měsíc zaplatit činži.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP