(10.50 hodin)
(pokračuje Recman)

Jako konkrétní příklad je možno uvést tři strategické priority vlády v návrhu státního rozpočtu, které jsou plně v souladu s naším volebním programem.

Komunisté jsou si vědomi, že rok 2006 je rokem volebním, že budou volby do Poslanecké sněmovny, Senátu i zastupitelstev měst a obcí, a jsme přesvědčeni, že je potřebné mít schválený státní rozpočet od prvního dne, realizovat ho a věnovat se jeho zabezpečování. KSČM jako relevantní parlamentní strana výrazně levicově orientovaná a rovněž opoziční strana však nebude přebírat politickou odpovědnost za vládu a vládní strany za zpracování návrhu státního rozpočtu včetně jeho schválení v Poslanecké sněmovně. KSČM se do budoucna nebrání diskusi o svém podílu a odpovědnosti za zpracování a schválení rozpočtu v příslušných exekutivních a parlamentních orgánech. Chci jen připomenout, že tak tomu bylo v roce 1998, kdy poslanecký klub KSČM podpořil návrh státního rozpočtu na rok 1999 a zároveň, vědom si své politické odpovědnosti, schválil i jeho vyrovnání, to znamená státní závěrečný účet za rok 1999. Vážené kolegyně a kolegové, pane ministře, v tuto chvíli však návrh státního rozpočtu, jak je předložen v prvním čtení, poslanci KSČM nepodpoří, podpoříme pouze některé jeho části. Nejsme zastánci filozofie nulové tolerance uplatňované ODS, jsme si vědomi, že v usnesení rozpočtového výboru je řada objektivních věcí, které jsme schopni v prvním čtení podpořit. Volíme z tohoto pohledu k návrhu státního rozpočtu náš tradiční diferencovaný přístup.

Vážené kolegyně a kolegové, jsem přesvědčen o tom, že mé více než půlhodinové vystoupení bylo úměrné významu tohoto bodu pro nás pro všechny i dopadu na veřejnost. Děkuji za pozornost. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. S procedurálním návrhem má slovo pan kolega Kraus.

 

Poslanec Michal Kraus: Pane předsedající, dovoluji si vyžádat přestávku pro klub sociální demokracie do 11.45 hodin.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vyhlašuji přestávku do 11.45.

 

(Jednání přerušeno v 10.55 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP