(14.10 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Dále bych vám chtěl oznámit, že prezident vrátil Poslanecké sněmovně zákon, kterým se mění zákon číslo 252, o zemědělství, je to sněmovní tisk 846/6. Příslušná lhůta uplyne tak, že tento zákon lze projednat až v úterý 18. října.

Také vám sděluji, že dnes požádal místopředseda vlády a ministr dopravy Milan Šimonovský o pevné zařazení těchto bodů: bod 48 - zákon o silniční dopravě, bod 49 - o civilním letectví, bod 50 - o dráhách. Požádal, aby tyto body byly zařazeny na 18. 10. 2005 jako první body odpoledního jednání. Je to tedy příští úterý ve 14.00 hodin jako první body jednání.

Pokud jde o celkový průběh projednávání schváleného pořadu schůze, dnes jsme se na grémiu shodli na následujícím:

Zítra ráno začneme v 9.00 hodin projednávat vládní návrh zákona o státní rozpočtu ČR v prvním čtení.

Další bod. Ve čtvrtek 20. října bychom po ústních interpelacích projednali nejdříve blok zpráv mediálních rad. Jsou to body 223, 227, 228, 251, 252, 253 - je to celá série mediálních zpráv. Opakuji - je to příští čtvrtek 20. října po ústních interpelacích.

K tomu též projednáme zprávu o činnosti Fondu dětí a mládeže, což je bod 224.

To je z mé strany všechno k programu schůze. Nyní vás budu žádat, abyste se vyjádřili k pořadu. Je celá řada přihlášek. Jako první se přihlásil pan poslanec Michal Kraus, dále Zuzka Rujbrová, Pavel Severa, Evžen Snítilý, Jaroslav Krákora, Petr Pleva, Miroslav Pátek, Jaromír Talíř. Před panem poslancem Pátkem to bude pan poslanec Josef Kochan, nemohl jsem ho přečíst.

Prosím pana poslance Krause, aby zahájil celou sérii návrhů. Vás prosím o klid, abych návrhy slyšel.

 

Poslanec Michal Kraus: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte, abych navrhl určitou úpravu programu naší schůze, a to následujícím způsobem.

Doporučuji, aby jako první bod dnešní schůze bylo dokončení informace vlády o privatizaci Unipetrolu.

Jako druhý bod navrhuji, abychom zařadili zřízení vyšetřovací komise, která by měla za cíl zhodnotit roli vlády, privátních firem a dalších subjektů v procesu restrukturalizace a privatizace chemického průmyslu. V případě, že bude tento bod zařazen, doporučuji do bloku voleb zařadit dva body, a to bod volba členů vyšetřovací komise a bod volba předsedy vyšetřovací komise.

Dále doporučuji, aby bod, který je v našem programu označen číslem 1, byl zařazen pevně jako druhý bod zítra ve středu po projednání státního rozpočtu a bod 2 našeho programu aby byl pevně zařazen jako bod 3 našeho programu zítra ve středu. Bod číslo 1 je zákon vrácený prezidentem republiky a bod číslo 2 je zákon zamítnutý Senátem, o územních finančních orgánech.

Bod číslo 3 našeho návrhu, to je návrh zákona o svobodě náboženského vyznání, postavení církví atd. doporučuji zařadit za bod 217.

Bod číslo 4 jsme již pevně zařadili.

Dále před bod 5 zařadit nový bod, a to novelu zákona o dani z příjmů podle tisku 1040.

Bod číslo 8 našeho programu, kterým je vládní návrh o stanovení výše platové základny pro určení platu atd. podle tisku 839, doporučuji zařadit za bod 28, tedy na konec bloku prvních a druhých čtení.

Dále doporučuji vyřadit z programu schůze bod číslo 10, což je vládní návrh zákona o změně zákonů souvisejících se sjednocováním dozoru nad finančním trhem, neboť rozpočtový výbor přerušil projednávání tohoto zákona.

Dále doporučuji vyřadit z programu schůze bod 83, který souvisí s tiskem 10, který jsem navrhl také vyřadit.

Dále bod číslo 122, to je poslanecký návrh na vydání zákona, kterým se mění zákon o bankách. Rozpočtový výbor také tento bod přerušil. Je to tisk 965.

S tím souvisí vyřazení bodu číslo 216, to je případné třetí čtení téhož zákona, a potom také bod 255 podle tisku 1039, což je návrh rozpočtu Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami. Ten doporučuji také vyřadit.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Chtěl bych si ověřit ještě jednu věc pane poslanče. Řekl jste, že zařadíme volby členů vyšetřovací komise, předsedy, a pak zařadíme za bod komise pod bod první vrácený prezidentem, a pak dva zamítnuté Senátem. Následovaly by tyto tři body?

***




Přihlásit/registrovat se do ISP