Neautorizováno !


 

(11.10 hodin)
(pokračuje Říman)

Já mu tu radost neudělám. Já to jméno tady neřeknu. Ale pokud opravdu neviděl a neslyšel, tak ho odkazuji na předvčerejší, respektive včerejší vysílání České televize.

Teď k věci. Čtyřapůlhodinová debata v této Sněmovně prokázala jednu věc. Vláda, respektive zástupci ČSSD ve vládě, protože z členů vlády dvou koaličních partnerů nevystoupil ani jeden, pokud jsem si správně zaznamenával jako zpravodaj tohoto bodu, se snaží vytvářet obrannou bariéru, obrannou zeď, na které je jeden velký nápis: "Vždyť se přece nic neděje." Mlží stylem, který je skutečně neuvěřitelný.

Chtěl bych připomenout vystoupení některých poslanců a ministrů ČSSD, v prvé řadě ministra financí Bohuslava Sobotky, který mimochodem drží rekord v počtu vystoupení, v tomto bodě už šestkrát, nevím, jestli je to naposledy. Ministr financí Sobotka řekl neuvěřitelnou větu: "Proč tady řešíme problémy polské politické scény?" Polské politické scény, poslouchejte dobře! Je třeba si položit otázku, zda pánové Zdeněk Doležel, Robert Piksa nebo Stanislav Gross jsou představiteli polské politické scény. Pan ministr si to možná myslí. Já ne!

Ještě neuvěřitelnější snaha o otočení o 180 stupňů a otočení řekl bych vulgární a nehodné nejen Sněmovny, ale hlavně ministra české vlády, bylo vystoupení ministra průmyslu a obchodu Urbana. Jeho snaha bagatelizovat tento skandál urážkami polské strany je opravdu nechutná. Nedivil bych se, kdyby polská strana na to velmi silně reagovala.

Hezký příklad otáčení a vůbec způsobu argumentace, kterou tady ČSSD vede, bylo vystoupení předsedy vlády Paroubka, když položil řečnickou otázku: "Proč předseda ODS nepostupoval stejně jako já?" On si asi neuvědomil, že narozdíl od případu, který by měl řešit on, totiž případu, který vidělo 10 milionů občanů České republiky v televizi, tak ve druhém případě se jednalo o výpověď jednoho jediného člověka, navíc vzhledem k jeho politické minulosti i současnosti značně nedůvěryhodného. Neotáčejte tedy věci tímto způsobem.

Do dějin této Sněmovny a možná celé České republiky podle mého soudu vejde věta poslance Schlinga, který řekl: "Copak to, co jste viděli v televizi Nova, byla korupce?" To je, dámy a pánové, opravdu síla!

Nezbývá než se zeptat. Opravdu se nic neděje? Opravdu je to tak, jak líčí vláda České republiky? Jestliže tomu tak je, znovu se táži, proč předseda vlády Paroubek na hodinu vyhodil svého šéfa kabinetu po zhlédnutí záznamu televize Nova, když podle jeho vlastních slov nebyl předložen v této věci žádný důkaz, když podle jeho vlastních slov to, co tam zaznělo, byl blábol, jak řekl zde před několika minutami. To přece nejde dohromady. Vyhození na hodinu znamená, že se něco děje - ne že se nic neděje. Opravdu se nic neděje, když předseda vlády Paroubek označuje pana Spyru za krajně nedůvěryhodného člověka, a to opakovaně, a přitom tento člověk se velmi opakovaně, v desítkách opakování, schází s vysokými funkcionáři ČSSD a také, jak jsme viděli, s šéfem kabinetu předsedy vlády? Opravdu se nic neděje, když polská vyšetřovací komise Sejmu Polské republiky - a prosil bych, abychom ve svých vystoupeních, prosím tím zástupce ČSSD, neshazovali polské instituce, polské orgány, ať už volené nebo vyšetřovací - jmenuje ve své zprávě, která reálně existuje, funkcionáře České strany sociálně demokratické? Opravdu se nic neděje? Tomu už snad věříte jenom vy.

Otázka zní, proč za této situace se sociální demokracie tak urputně bránila včera všemi hlasy zřízení parlamentní vyšetřovací komise. I z toho, co zde bylo řečeno, z této debaty, je přece evidentní, že je nad čím se zamýšlet, je co vyšetřovat, existují otázky, na které stojí za to nacházet odpovědi. Koneckonců sami členové ČSSD mnohé z těchto otázek formulovali. Proč se sociální demokracie tak zdráhá, aby vyšetřovací komise vznikla? Je to proto, že ví, co by vyšetřila? Možná ano.

O to pikantnější je fakt, že Komunistická strana Čech a Moravy, která se vždy tvářila jako ten největší ochránce čistoty a průhlednosti českého politického života, podržela sociální demokracii v tomto hlasování, protože bez hlasů komunistů by vyšetřovací komise byla zřízena. To je třeba říci nahlas. Je třeba říci nahlas, že všichni přítomní poslanci KDU-ČSL hlasovali pro zřízení vyšetřovací komise, a já jim za to děkuji, více než polovina poslanců KSČM hlasovala proti zřízení vyšetřovací komise. Co komunisty vede k tomu, aby se takto chovali? Na to si musí odpovědět patrně sami.

Co mě nejvíce zaráží, je fakt, a to je možná klíč k celému případu, proč předseda vlády tak usilovně hájí vysokého funkcionáře České strany sociálně demokratické slovy, které jsem zde už řekl, ale které musím zopakovat, "že vůči jeho korupčnímu jednání nebyly předloženy žádné důkazy". Vždyť přece všichni tyto důkazy viděli! "Pět na stole v českých" je jinak nepřeložitelná věta než tak, jak si ji překládá každý, s výjimkou zřejmě předsedy vlády České republiky. Pane předsedo vlády, je to jedna ku devíti milionům devíti stům devadesáti devíti tisícům devíti set devadesáti devíti občanům České republiky. Ti všichni vědí, o čem to bylo. Jen vy ne.

V této souvislosti jsem si vzpomněl na jednu slavnou větu, kterou v této Sněmovně za tímto pultíkem vyřkl jeden z vašich bývalých premiérů a předsedů ČSSD Miloš Zeman a která na vás díky tomu, jak se chováte, platí jen v trošku, velmi málo pozměněné parafrázi: "Vláda, která hájí korupčníky, je sama vládou korupčníků."

Děkuji. (Potlesk poslanců ODS.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP