Neautorizováno !


 

(18.40 hodin)
(pokračuje Němcová)

Je to 70 stran, pane předsedo, prostřednictvím pana místopředsedy vám sděluji, které přinášejí velmi závažná svědectví, a kdyby zde byla alespoň minimální vůle se s nimi seznámit, mohli jsme tak učinit rozumnějším způsobem než dnešním, vlastně silovým sdělováním svých stanovisek. A ten rozumnější způsob by byl zřízení české vyšetřovací parlamentní komise, kde bychom se mohli dobrat minimálně toho, co nakousla ve svém šetření komise polská.

V těch sedmdesáti stranách o nás, o České republice, o českých obchodnících a politicích, vypovídají: Jacek Socha - ministr financí, Leszek Miller - bývalý polský premiér, Jan Kulczyk - akcionář a představitel dozorčí rady Polenergie, pan Wróbl - bývalý generální ředitel PKN Orlen, Jacek Strzelecki - bývalý místopředseda PKN Orlen, Marek Belka - polský premiér, Wiaczeslaw Skolokowski - společník firmy J+S, dále pan Janusz Wisniewski, Krzysztof Kluzek - bývalý člen dozorčí rady, jehož svědectví jsou velmi zásadní, a jestli chce pan premiér odstínit celý tento problém tím, že bude operovat v podstatě nekredibilní a možná směšnou postavou pan Spyry a bude předstírat, že nezná svědectví bývalého člena dozorčí rady PKN Orlen, jehož svědectví lze označit právě ona klíčová, tak je to přesně to, že nás chce svést na falešnou stopu, a já lituji ty, kteří tomuto svodu podlehli. Dále o nás vypovídal také zástupce ministra financí pan Wozniakowski, pokud čtu dobře to jméno.

Z těch výpovědí když si uděláte výtah, tak zjistíte celý postup toho, co se dělo od onoho listopadu roku 2003, kdy právě, já bych řekla, klíčový svědek Krzysztof Kluzek upozorňuje, že v listopadu se sešli poprvé zástupci České republiky a polští představitelé. Přesně říká, na kterém místě v Polsku jednali - bylo to v listopadu v roce 2003 v sídle společnosti Orlenoil v Krakově, v rozhovoru figurovali kromě Leszka Adamského, což je poznaňský podnikatel a ředitel Farmaceutického ústavu v Jelení Goře, také ekonomický poradce Orlenu z Varšavy, a dále tam byli zástupci ministra financí polské strany.

Různí svědci vypovídají na těch sedmdesáti stranách vyšetřovací polské komise o nitkách, které vedou do České republiky. Zmínila jsem zde jedno svědectví, nemá smysl, abych četla všechna - ten výtah jsem si udělala, a bezpochyby jste-li řádnými poslanci České republiky a dbáte své ústavní přísahy, kterou jste na tomto místě skládali, si onen výtah opatříte a budete vědět, oč se jedná. Ale klíčový svědek, kterému já říkám klíčový, a ne nějaké figurka, která nevím, jak se tady objevila, Krzysztof Kluzek, bývalý člen dozorčí rady PKN Orlen, dává svědectví polské vyšetřovací komisi, a to prosím v otevřeném režimu, nikoli na tajném jednání, přičemž ta tajná jednání samozřejmě obsahují informace citlivější a závažnější. Tedy v otevřeném režimu říká, že jednání začala v listopadu roku 2003, uvádí, že se na těchto jednáních setkali nebo figurovali tam jak Agrofert, tak společnost Seta. Dle Kluzka chtěly tyto organizace být spojkou mezi českou privatizační agenturou a Orlenem, nakonec tuto roli pak sehrál Agrofert. Kluzek říká, že je možné, že obě firmy prošly jakýmsi konkursem na to, kdo se touto spojkou stane. K zisku jednotlivých stran transakce Kluzek uvádí, že se domnívá, že Babiš na ní určitě nemohl finančně ztratit, role společnosti Seta se mu zdá podivná. K rozsahu korupce uvádí - ze záznamu vyšetřovací komise cituji: Již podle dřívějšího svědectví došlo na obou stranách transakce, tedy na straně české a na straně polské, k vyplácení finančních obnosů lomeno úplatků. Každá strana měla obdržet provizi ve výši 21mil. eur, tedy oněch 42 milionů celkových. Částka odpovídá o něco méně, než je pět procent hodnoty kontraktu.

Je zde dále zmínka o tom, že rozhovory jsou nahrány a v držení krakovského prokurátora, což tady pan premiér zesměšňuje, ale já si nemyslím, že toto si může dovolit jak vůči českým vyšetřovacím orgánům, tak vůči polským vyšetřovacím orgánům.

Navíc je zde zmínka o tom, že existuje dokument psaný v českém jazyce. Podle pana Kluzka v něm mělo figurovat jméno tehdejšího premiéra Grosse. A toto jsou informace, které jsou prosím veřejně k dispozici, z veřejného zasedání vyšetřovací komise polského Sejmu.

Jestli vás jako členy českého parlamentu tyto informace nezajímají, nevadí vám, že se náš soused a jeho ústavodárný sbor zabývá úplatky u nás, jestli vám nevadí, že v té zprávě se také citují slova Světové banky, která uvádějí, že v České republice je velmi korupční prostředí, a uvádí to v souvislosti s onou transakcí Unipetrolu, tak já prosím musím říci, že přesně tohle byly motivy, která nás vedly k tomu, abychom chtěli - a máme na to právo - a žádali po vládě České republiky objasnění všech těchto skutečností, aby nás vláda přesvědčila, že žádná z pochybností a ze zjištění ke kterým dospěl polský Sejm, nejsou pravdivá. Proto jsme chtěli zřídit adekvátní instituci, vyšetřovací komisi českého parlamentu. Vy jste dobře věděli, proč jste nechtěli tuto komisi zřídit, protože není ve vašem zájmu, aby se zde přetřásaly ani polské výsledky, ani výsledky, ke kterým bychom dospěli my na půdě českého parlamentu. Prosím, z toho se budete muset zodpovídat sami před sebou

A já chci avizovat, že ODS nenechá tuto záležitost takzvaně shrnout pod koberec, nedovolíme vám, abyste ji překryli jakýmikoli dalšími pomyslnými kauzami, kterými budete chtít vyplnit mediální prostor. Nedovolíme to, a tato věc bude, to vám garantuji, z naší strany dotažena do konce.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní místopředsedkyni Němcové.

Dále se přihlásil o slovo předseda vlády Jiří Paroubek a místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip.

 

Předseda vlády ČR Jiří Paroubek: Víte, já hraji s veřejností otevřenou hru.

Když mě někdo zklame…

Možná že by to chtělo se vyjadřovat trochu slušně, pánové (k poslancům, kteří namítají, že premiér mluví příliš hlasitě), ale alespoň základní bonton dodržujme - když tak se domluvíme slovy "nemluv tak nahlas", a ne "neřvi".

Když mě někdo zklame, tak jak mě zklamal pan Doležel, tak samozřejmě jsem musel podat trestní oznámení, protože já se nebudu nimrat v tom a není to věcí předsedy vlády, aby usuzoval o tak subtilních věcech, zda pan Doležel je zkorumpován, nebo ne, nebo chtěl být zkorumpován, nebo ne.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP