Neautorizováno !


 

(18.30 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Pokud jde o úlohu pana Doležela, kterou měl v Polsku. Samozřejmě tato schůzka neproběhla jako pokoutní schůzka. Tato schůzka proběhla za účasti českého velvyslance v Polsku a existuje o ní zápis. Já z toho zápisu budu citovat jedinou věc, která se týká pana Doležela, co tam pan Doležel uskutečnil. Záznam uskutečnil tedy náš velvyslanec v Polsku pan Kopecký. Já jsem ho ukazoval řadě lidí ze sdělovacích prostředků, protože si myslím, že je to v pořádku, aby to věděli.

Takže pan Doležel v reakci uvedl, že - cituji: "Vláda České republiky považuje dosavadní informace o PKN Orlen za spor dvou soukromých subjektů. Zdůraznil, že tlumočí konsensuální názor předsedy vlády České republiky a ministrů financí a průmyslu a obchodu. Vláda České republiky rozhodně nechce být zatahována do sporu soukromých subjektů. Rovněž zdůraznil, že privatizace Unipetrolu proběhla zcela transparentně. Jediným kritériem byla cena, což stoprocentně platilo i pro ostatní uchazeče Shell a MOL." To je jediné, kde tam najdete souvislost se jménem pana Doležela. Jsou tam uvedeny samozřejmě další informace.

Chci říci, že jsem neintervenoval u šéfa Komise pro cenné papíry, ale řeknu, že jsem se modlil, aby Komise pro cenné papíry rozhodla tak, jak rozhodla, protože pokud by došlo k ohrožení této polské investice tady, tak samozřejmě že by to mělo nepříznivé následky. A těch nepříznivých následků myslím, že jsme byli také díky moudrému rozhodnutí šéfa nebo Komise pro cenné papíry ušetřeni.

Chci zdůraznit, že nevím, co je, vážený pane - prostřednictvím pana předsedajícího - vážený pane Římane, co je - cituji - "Doležel pět" a "Spyra českých". Proto jsem celou věc předal policii a policie určitě celou věc zcela objektivně vyšetří. Já řeknu otevřeně, že ve svých vyjádřeních jsem se snažil o to, přimět Novu, vyzval jsem vlastně Novu, ona říkala, že má důkazy. Já jsem předpokládal, že má nějaké důkazy, abych tak řekl, v talonu. A Nova zatím nevytáhla žádné důkazy. To je jediné, co Nova má. Takže důkazy na stůl! Zatím i pan Říman připustil, že se nejedná o důkazy, ale o indicie.

Zdůrazňuji tedy, že nejsou přímé důkazy, ba ani důkazy nepřímé. Celou záležitost považuji skutečně za věc, kterou musí řešit policie, vyřešit, a já to rozhodnutí budu respektovat. Budu spolupracovat jak s českou policií, tak s krakovskou prokuraturou, pokud si to bude přát. Já nechci nic naznačovat, ale obávám se, že po polských volbách 25. září aktivita toho pracovníka krakovské prokuratury poněkud ochabne. Ale chci se samozřejmě mýlit, možná že to není tak, jak si myslím.

Dámy a pánové, děkuji za pozornost. (Tleskají poslanci sociální demokracie.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu předsedovi vlády. O slovo se přihlásil pan poslanec Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedo vlády, pane předsedající, pane ministře, dámy a pánové, vzhledem k tomu, že v rozpravě byla uvedena některá tvrzení, která se dotýkala dnes již podruhé poslaneckého klubu KSČM, najmě tedy jeho předsedy v mé osobě, považuji za nutné sdělit této Poslanecké sněmovně, opět opakovaně, že my nejsme ti, kteří by se nechali kupovat. Není to náš styl, není to naše přesvědčení. A jestli chce někdo posuzovat nás podle sebe, tak je to samozřejmě jeho možnost a volnost a svoboda a tu mu neupíráme.

Když jde o zřízení či nezřízení příslušné vyšetřovací komise a o důvody dojmu, že jsme snad změnili stanovisko, věřte, že naše stanovisko trvá, že je třeba řádně tuto věc osvětlit, případně vyšetřit, a učinit všechny kroky pro to, aby třeba i kdyby to byla blamáž, celá ta akce vyšla, jako že se nic nestalo, že to bylo použito jakoby možná třeba pro zneuctění premiéra nebo kohokoliv jiného, tak aby se nemohlo opakovat, že někdo bude mít možnost dopustit se korupčního jednání na takto vysokých místech, anebo také že někdo, kdo třeba nenese žádnou vinu, bude moci být beztrestně z korupce osočen. To je velmi nebezpečná situace, a mělo-li by to pokračovat, tak prosím pěkně, já se v tomto smyslu ale hlásím k demokracii a já se v tomto smyslu hlásím k tomu, že musíme zabránit všemi prostředky, aby se podobné věci opakovaly.

V okamžiku, kdy tato takzvaná kauza vyšla prostřednictvím sdělovacích prostředků navenek, jsem skutečně prohlásil, že pokud nebude možné jinak, tak chceme, respektive budeme požadovat, budeme v klubu se snažit dohodnout na té cestě, že bychom vyvolali mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny s bodem Zřízení vyšetřovací komise… atd., atd., to, co se tady dneska prezentuje. Ovšem ona ta interpretace nebyla celá. Pokud nebude možné, aby vládní koalice, nebo tedy vláda, přistoupila rozumným způsobem k tomu řešení.

Já jsem přesvědčen o tom, že byť jako opoziční poslanec, chci ocenit to, že předseda vlády přišel sám s návrhem zařadit bod Informace vlády o privatizaci Unipetrolu. Jsem přesvědčen o tom, že je správně, že máme-li ctít zákony, mají věci prvně přijít tam, kam patří, a to je prostřednictvím trestního oznámení policii a ostatním orgánům činným v trestním řízení. Potom, nebude-li policie činit, co má, dneska také bylo plno řečí o policii v jiné souvislosti, a myslím si, že policie bude činit, co má, nebude-li policie činit, co má, potom se bavme o tom, že my jako Poslanecká sněmovna bychom měli - a v tom případě a v tom okamžiku to bude naše povinnost, abychom se o věci zajímali například i zřízením dočasné komise pro vyšetření oněch souvislostí.

Já ale bych chtěl říci ještě jednu věc. Já jsem v té době taky řekl, že je přirozené, že český parlament bude mít, nebo by měl mít, mohl mít vyšetřovací komisi, pokud nebude možné jinak, už proto, že podobnou vyšetřovací komisi má polský Sejm. Pokud moje informace jsou správné a úplné, polský Sejm ukončil, respektive ta komise polského Sejmu ukončila činnost s nějakým výstupem. Než já se rozhodnu pro to, abych doporučil svému klubu - pardon, klubu KSČM, to není můj vlastní, já jej nevlastním - hlasovat pro zřízení vyšetřovací komise, chci vidět prvně výstupy z příslušné vyšetřovací komise polského Sejmu. Chci vidět prvně všechny dostupné materiály, a teprve potom se s čistým svědomím mohu k té věci postavit, aby ta komise byla zřízena, a nemusím mít obavy, že jsem součástí nějaké prapodivné hry, anebo že se všichni tady dohromady staneme součástí nějaké podivné blamáže.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Pavlu Kováčikovi. Nyní bude hovořit místopředsedkyně Sněmovny paní Němcová.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně a kolegové, víceméně to vystoupení, které jsem zvažovala, zda mám se pokoušet ještě přimět, abyste přemýšleli nad problémem, který je před námi, zda tedy mám vystoupit, nebo ne, tak víceméně mě k němu vyprovokovala poslední slova předsedy poslaneckého klubu KSČM, nikoliv hřímání pana premiéra. A to slova, která říkala, že si velmi rád počká na to, až bude znát výsledky polské vyšetřovací parlamentní komise.

Já, protože jsem věděla, nebo jste to jistě věděli všichni také, že zasedá vyšetřovací komise polského Sejmu, že ve svých zjištěních dospěla k informacím, které se velmi závažně týkají české politiky, tak jsem požádala předsedu Poslanecké sněmovny, aby na úrovni těchto dvou komor spolupracoval. Domnívala jsem se, že je to velmi korektní, normální postup k tomu, abychom si informace, které se dotýkají nejvyšších hospodářských a politických míst v České republice, opatřili, protože není možné se tvářit, že nás nemá zajímat, že polský Sejm se zabývá otázkami české politiky, českého hospodářství a korupčního prostředí v naší zemi. Jestli vás to nezajímá, mne to prosím zajímá. Pan předseda Zaorálek nijak pozitivně neodpověděl.

Pan předseda Kováčik čeká na to, až bude mít onu zprávu polské vyšetřovací komise. Ta zpráva existuje. Probíhala v režimu tajném a veřejném, pouze z veřejného jednání existuje 10 957 stran záznamů. Z těchto deseti tisíc nebo téměř jedenácti tisíc stran lze nalézt minimálně sedmdesát stran, které se týkají České republiky, informací o tom, co se dělo během privatizace Unipetrolu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP