(12.10 hodin)

Senátorka Jitka Seitlová: Vážená paní předsedající, vážené dámy a vážení pánové, dovolte, abych vás pouze krátce seznámila s obsahem změn, které Senát navrhl. Jsou to fakticky změny tři, respektive tři pozměňovací návrhy.

První z nich je vložení nového bodu, podle kterého mají důlní organizace stanovenu pevnou lhůtu 30 dnů, případně 60 dnů na vyjádření se v řízeních o povolování stavebních činností v chráněných ložiskových územích, pokud o to žádají jiní uživatelé těch území nebo jiní žadatelé. Stávající praxe ukazuje nepřiměřené protahování řízení ze strany těžebních organizací. Bohužel se tak děje i v případech, že stavby jsou zakotveny v schváleném územním plánu obce. Obstrukce spočívá většinou v nečinnosti nebo v nepřiměřeně dlouhých lhůtách. Mnohdy tato vyjádření trvají i déle než rok. Postup, který navrhujeme, je obvyklý i v jiných právních předpisech, například i ve správním řádu, kdy i tam je stanovena lhůta 30 dnů, popřípadě 60 dnů. Je však nutno právě upozornit, že řízení, která probíhají právě za účelem schvalování těchto modernizací nebo stavebních úprav nebo nových staveb, neprobíhají podle správního řádu. To byl často argument proti přijetí tohoto pozměňovacího návrhu.

Druhý návrh Senátu se týká vypuštění bodu 20 projednávané novely. Bod 20 pojednává o novém režimu náhrady důlních škod. Pro ocenění majetku je nyní vyžadováno podle návrhu zpracování znaleckého posudku s tím, že vypočtená výše odškodnění nesmí být krácena a koeficient prodejnosti nižší nežli je jedna. Senát považuje takové řešení za nesystémové a také v tomto případě vůči těžebním společnostem za diskriminační.

(Předsedající zvoní, aby zklidnila atmosféru v sále.)

Jako poslední navrhuje Senát vypustit v článku 2 bod 1 novely. Měla-li navržená novela posílit postavení vlastníků dotčených objektů, pak je podle názoru Senátu docilováno spíše opačného efektu. Platný právní stav je nesporně výhodnější. Při řešení střetu zájmů se společně s horním zákonem aplikuje zákon geologický a opačně. Ten ve svém § 33 stanoví konkrétní postup, podle kterého musí být vyřešeny střety zájmů s vlastníky dotčených objektů, a to bezvýjimečně, nikoliv pouze když o to požádají, a následně - také ve smyslu § 17 - nelze povolení k hornické činnosti bez doložení dokladů o vyřešení střetu zájmů vydat. Proto Senát navrhuje a doporučuje tuto změnu.

Prosím o laskavé zvážení těchto změn a samozřejmě schválení ve znění Senátu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji paní senátorce a ptám se, zda se někdo další hlásí do rozpravy. Pan poslanec Rudolf Tomíček. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: Děkuji. Já bych jenom chtěl připomenout takovou drobnost. Když jsme projednávali tento zákon, tak jsme ho projednávali ve Sněmovně velice dlouhou dobu. Bylo to celkem asi, jestli se nemýlím, patnáct měsíců, kdy tento zákon procházel Sněmovnou. Navíc pozměňovací návrhy, které k tomu byly vzneseny ať už v Poslanecké sněmovně nebo teď v té vrácené verzi ze Senátu, ve své podstatě se netýkaly ani té samotné změny, která byla tímto návrhem řešena.

Chci jen upozornit, že skutečně se jedná o zákon, který potřebujeme, protože se jedná o technickou záležitost. Nicméně právě ty věci, které jsou přidané, jsou evidentně navíc. Možná že to bude pro některé z kolegů zklamáním, ale v každém případě by bylo vhodné nejdřív odsouhlasit senátní verzi, která samozřejmě také řeší některé problémy, které v tomto návrhu jsou zpracovány.

Takže doporučuji senátní verzi. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do rozpravy. Není tomu tak. Rozpravu tedy končím.

Přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Přednesu návrh usnesení: Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 44/1988 Sb., o ochraně a využití nerostného bohatství (horní zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 722/5, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 722/6.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 101 z přítomných 176 pro bylo 39, proti 58. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní tedy budeme hlasovat znovu, a to podle § 97 odst. 5 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí tohoto usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců.

Přednesu návrh usnesení: Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon č. 44/1988 Sb., o ochraně a využití nerostného bohatství (horní zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě, ve znění pozdějších předpisů, ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu, podle sněmovního tisku 722/5.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 102 z přítomných 176 pro hlasovalo 171, proti nula. Návrh byl přijat. Konstatuji, že jsme návrh zákona přijali ve verzi, kterou schválila Poslanecká sněmovna.

 

Děkuji paní senátorce i panu ministrovi a končím projednávání bodu 44. (Potlesk.)

 

Dalším bodem, kterým se budeme zabývat, je bod

 

45.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech
spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů
a soudců a poslanců Evropského parlamentu, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 849/3/ - vrácený Senátem

 

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy. Jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 849/4. Stanovisko Senátu zde přednese pan senátor Jaroslav Kubera, kterého prosím, aby zaujal místo u našeho zpravodajského stolku.

Nyní prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil pan poslanec Miroslav Kalousek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

Vás všechny ostatní prosím o klid v jednacím sále. (Opět zvoní.)

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážení členové vlády, pane senátore, kolegyně a kolegové, já jsem si již před hlasováním ve třetím čtení tohoto návrhu zákona dovolil se distancovat od konečné podoby, neboť tak jak tento zákon opustil Sněmovnu, bych ho nikdy nepředložil, a prosím, aby nebyl pokládán za zákon Miroslava Kalouska. Tím méně se hlásím k předloze Senátu. Je samozřejmě na každém z vás, jak se rozhodnete hlasovat.

Pokud porovnám rozpočtovou náročnost, tak sněmovní verze je šetrnější ve svém důsledku vůči veřejným výdajům, proto senátní verzi nepodpořím.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se pana poslance Jiřího Václavka, zda se chce vyjádřit k pozměňovacím návrhům. Není tomu tak.

Otevírám tedy rozpravu, ve které vystoupí pan senátor Jaroslav Kubera, kterému tímto udílím slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP