(11.30 hodin)
(pokračuje Macák)

První: Pokládáme za trošku kontroverzní odevzdávat nalezenou věc pouze jedné obci, na jejímž katastru se našla, protože může být problém, a proto doporučujeme v pozměňovacím návrhu odevzdat kterékoliv obci. To je jedna změna. Druhá změna, že to, co už tady řekl předřečník, že se domníváme, že je lepší, když nalezená věc zůstane státu, jako je tomu doposud, ale stát zaplatí prokazatelné náklady, které obci s tímto nálezem vznikly po dobu úschovy po šesti měsících.

To jsou jediné změny, a proto si vám dovolujeme vrátit tento návrh zákona s pozměňovacími návrhy, jak jsem řekl, a věřím, že je uznáte. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do rozpravy. Nikoho nevidím, rozpravu tedy končím.

Přistoupíme k hlasování, a to nejprve podle § 97 odstavec 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a některé související zákony, podle sněmovního tisku 811/4, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 811/5."

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s takto předneseným návrhem usnesení, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 93 z přítomných 181 poslanců pro 33, proti 3. Tento návrh nebyl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat znovu, a to podle § 97 odstavec 5 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí tohoto usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy souhlasu 101 poslance.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a některé související zákony ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu, podle sněmovního tisku 811/4.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 94 z přítomných 181 poslanců pro 149, proti nikdo. Návrh byl přijat.

Konstatuji, že jsme návrh zákona přijali, a to ve znění, ve kterém byl postoupen Poslaneckou sněmovnou Senátu.

 

Děkuji panu senátorovi i panu náměstkovi a končím projednávání bodu 31.

 

Dalším bodem, který budeme projednávat, je bod 32, kterým je

 

32.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy a o změně
a doplnění zákona č. 468/1991 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání,
ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 252/1994 Sb.,
o rozhlasových a televizních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 812/4/ - vrácený Senátem

 

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy. Jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 812/5. Pan senátor Jiří Oberfalzer, který měl původně zde stanovisko Senátu přednášet, se z našeho jednání omlouvá.

Prosím, aby za navrhovatele se k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil náměstek primátora hlavního města Prahy pan Rudolf Blažek.

 

Náměstek primátora hl. m. Prahy Rudolf Blažek: Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, u tohoto zákona na rozdíl od předchozího zákona je situace složitější, neboť senátních pozměňovacích návrhů je devět a týkají se i novely zákona o rozhlasových a televizních poplatcích. Nicméně u této novely, která byla do původního návrhu hlavního města Prahy vložena při projednávání v Poslanecké sněmovně, nemohu sdělit žádný názor než to, že konstatuji, že mám jako předkladatel názor neutrální, neboť jak opakuji, jsme tento návrh novely nevkládali.

To nejpodstatnější, co senátní návrh obsahuje, je změna povahy právního předpisu, k jehož vydání bude obec zmocněna. Nepovažuji za podstatné, zda půjde o obecně závaznou vyhlášku vydanou v samostatné působnosti, či o nařízení vydané v působnosti přenesené tak, jak jsme navrhovali my jako hlavní město Praha. Určení povahy právního předpisu má podle mého názoru význam pro právní teoretiky, ale pro vlastní aplikaci právního předpisu v praxi je tato otázka zanedbatelná.

Nicméně původní sněmovní předloha, jak zde byla schválena, je podle našeho názoru vhodnější a lepší a předpokládám, že Poslanecká sněmovna tento původní návrh potvrdí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se pana poslance Petra Bratského, zda se chce jako zpravodaj výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu vyjádřit. Není tomu tak. Děkuji.

Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku, a pokud se nikdo nehlásí z místa, také nikoho nevidím, rozpravu končím.

Přistoupíme k hlasování, a to nejprve podle § 97 odstavec 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy a o změně a doplnění zákona č. 468/1991 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání, ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 252/1994 Sb., o rozhlasových a televizních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 812/4, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 812/5."

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s návrhem usnesení, tak jak jsem ho přednesla, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 95 z přítomných 181 poslanců pro 37, proti 9. Návrh nebyl přijat.

 

Proto nyní budeme hlasovat znovu, a to podle § 97 odstavec 5 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí tohoto usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy souhlasu 101 poslance.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy a o změně a doplnění zákona č. 468/1991 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání, ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 252/1994 Sb., o rozhlasových a televizních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu, podle sněmovního tisku 812/4."

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 96 z přítomných 182 poslanců pro 168, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že jsme návrh zákona přijali ve znění přijatém Poslaneckou sněmovnou.

 

Děkuji panu náměstkovi a končím projednávání bodu 32.

 

Nyní se, kolegyně a kolegové, budeme zabývat bodem 33, což je

 

33.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb.,
o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 850/5/ - vrácený Senátem

 

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy. Jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 850/6. Původně se za Senát měla vyjádřit a odůvodnit stanovisko Senátu paní senátorka Daniela Filipová, která se však na našem jednání omlouvá.

Prosím, aby za navrhovatele se k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřila paní poslankyně Kateřina Konečná. Prosím, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP