(11.00 hodin)

Poslanec Václav Votava: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, jenom velice krátce. Jedná se o kraťounkou novelku. Se vstupem do Evropské unie je právo Evropské unie nadřazeno našemu právu, a proto tato novela řeší to, aby bylo umožněno každému, kdo o to projeví zájem, aby měl možnost nahlédnout do věstníku Evropské unie, a to buď na krajském úřadu, nebo na Magistrátu hlavního města Prahy. Dále tam bylo jedno ustanovení, které stanovilo, že orgány a instituce s celostátní působností mají své vyhlášky a nařízení, tedy právní předpisy, publikovat také ve Sbírce zákonů. Toto ustanovení bylo předmětem pozměňovacího návrhu Senátu, který je vyjmul. Já doporučuji, abychom přijali zákon tak, jak jej schválila Poslanecká sněmovna. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní se ptám, zda se chce k předloženému pozměňovacímu návrhu Senátu vyjádřit zpravodaj ústavněprávního výboru pan poslanec Radim Chytka. Není tomu tak.

Otevírám rozpravu, ve které jako první vystoupí pan senátor Ladislav Macák. Máte slovo, pane senátore.

 

Senátor Ladislav Macák: Vážená paní předsedající, vážená vládo, vážené poslankyně, vážení poslanci. Nebudu mluvit dlouho. Senát se zabýval předloženým návrhem zákona, kterým se mění zákon 309/1999 Sb., o Sbírce zákonů a o Sbírce mezinárodních smluv. Po projednání v ústavněprávním výboru přijal pozměňovací návrh, a to z toho důvodu, že není důvod rozšiřovat další místa, kde by byly k nahlédnutí všem občanům jak Sbírky zákonů, tak Sbírky mezinárodních smluv a Úředního věstníku Evropské unie, aby to byly kraje a hlavní město Praha, a dále aby tam byly publikovány pouze právní normy, které nejsou v problému třeba s naší ústavou, to znamená ne jiné právní subjekty. Z toho důvodu jsme navrhli vypustit § 1 odstavec 1 písmeno e).

Já věřím, že náš pozměňovací návrh přijmete a schválíte to ve znění, které vám vrátil Senát. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do rozpravy. Nikoho nevidím, rozpravu tedy končím.

Ptám se na případná závěrečná slova navrhovatele a pana senátora. Není tomu tak.

Přistoupíme nyní k hlasování podle § 97 odstavec 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 309/1999 Sb., o Sbírce zákonů a o Sbírce mezinárodních smluv, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 707/4, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 707/5."

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 89 z přítomných 182 pro hlasovalo 25, proti 51. Tento návrh nebyl přijat.

 

Nyní tedy budeme hlasovat znovu, a to podle § 97 odstavec 5 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí tohoto usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy souhlasu 101 poslance.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon č. 309/1999 Sb., o Sbírce zákonů a o Sbírce mezinárodních smluv, ve znění pozdějších předpisů, ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu, podle sněmovního tisku 707/4.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 90 z přítomných 182 pro hlasovalo 127, proti 43. Návrh byl přijat. Konstatuji, že jsme návrh zákona přijali ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu.

 

Děkuji panu senátorovi i panu poslanci Votavovi. Končím projednávání bodu 28.

 

Nyní se budeme zabývat bodem 29, kterým je

 

29.
Návrh zákona o ocenění účastníků národního boje za vznik
a osvobození Československa a některých pozůstalých po nich,
o zvláštním příspěvku některým osobám a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 740/5/ - vrácený Senátem

 

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy. Jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 740/6. Vítám mezi námi pana senátora Zdeňka Bártu.

Prosím, aby za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům se vyjádřil pan poslanec Jan Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych Poslanecké sněmovně doporučil senátní znění tohoto návrhu zákona, a to z jediného, leč velmi významného důvodu. Ve znění, které schválila Poslanecká sněmovna, v části třetí, která se zabývá odškodněním, respektive jednorázovou náhradou těm, kteří nesplnili původní podmínku zákona, tříměsíční příslušnost k odboji, respektive dvouměsíční partyzánskou činnost, Poslanecká sněmovna právě v této třetí části, která přiznává těmto lidem jednorázové odškodnění ve výši 30 tisíc Kč, stanovila termín, do kterého se tito lidé mají o tento svůj nárok přihlásit dnem 30. června letošního roku. Ten termín je tedy v tuto chvíli již za námi, a je proto nezbytné, abychom využili znění, které přijal Senát Parlamentu České republiky, který tento termín posunul. Čili ještě jednou velmi pěkně prosím, aby Poslanecká sněmovna schválila tento návrh ve znění Senátu.

A ještě mi dovolte jednu poznámku, která se týká realizace zákona. Pokud bude přijat, a já pevně doufám, že se tak stane, chtěl bych velmi, velmi úpěnlivě vyzvat vládu České republiky, aby věnovala realizaci tohoto zákona maximální pozornost, aby věnovala maximální pozornost českému úřadu sociálního zabezpečení, který bude realizovat a vyplácet ono ocenění i zvláštní příspěvek k důchodu, protože se jedná o skupinu osob, které jsou ve velmi, velmi vysokém věku a každý měsíc zpoždění, každý měsíc zdržení pro ně může mít tragické důsledky. Proto ještě jednou výzva směrem k vládě - při realizaci zákona buďte, prosím, bdělí.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu poslanci Janu Vidímovi. Nyní je mojí povinností se zeptat zpravodaje rozpočtového výboru pana poslance Jiřího Václavka a poté pana poslance Roberta Vokáče, zda se chtějí jako zpravodajové vyjádřit k pozměňovacím návrhům.

Nicméně předtím se ještě hlásil pan poslanec Koníček. Nevím, zda jde o nějaký procedurální návrh, jinak ještě není rozprava. Ale pokud je to k něčemu jinému a je to nutné, tak vám dávám slovo. Pokud to nebude vhodné, pak vám ho zase, pane poslanče, vezmu.

 

Poslanec František Koníček: Děkuji, paní předsedající. Já jsem si toho vědom. Já bych rád Poslaneckou sněmovnu upozornil pouze na jednu záležitost, která s realizací - (Přerušen předsedající).

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane poslanče, vaše vystoupení bude v rozpravě za malou chvilinku. Teď ještě na to není ten vhodný čas.

Chce se vyjádřit pan poslanec Jiří Václavek? Nechce. Pan poslanec Robert Vokáč? Ani ho nevidím. Ne. Nechce.

Nyní tedy otevírám rozpravu, ve které jako první vystoupí pan senátor Zdeněk Bárta, poté dostane slovo pan poslanec František Koníček.

 

Senátor Zdeněk Bárta: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, já chci na úvod poděkovat panu poslanci Vidímovi, že podporuje tu senátní verzi. Z materiálu, který jste ode mne dostali, vyplývá, že Senát přijal pozměňovací návrhy a lze je rozdělit zhruba do tří okruhů. Ty nejdůležitější jsou pozměňovací návrhy věcné povahy, kvůli kterým je nutné schválit senátní verzi, kvůli těm 25 Kč, kterými bychom se zesměšnili, a dále kvůli datu účinnosti. A pak tam jsou - a to tady chráním zájmy nebo práci Senátu , ta norma jde samozřejmě stejným směrem, tak jako přišla od vás - legislativně právní úpravy, které tu normu zkvalitňují.

Budu rád, když podpoříte senátní verzi. Děkuji vám za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP