(17.10 hodin)

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, protože pan ministr mi na ten dotaz koneckonců nahrál, hovořit o zdevastovaném majetku, který Ministerstvo financí, jak údajně tvrdí, zdědilo. Velmi by mě zajímalo, která organizace ho nyní spravuje, protože předpokládám, že zaměstnanci Ministerstva financí nejezdí po republice a nestarají se o to, jestli v daných objektech svítí či nesvítí světlo. Pokud je to organizace, která se o něho starala až do ukončení likvidace, to znamená AGN, pak by mě zajímalo, jestli Ministerstvo financí také s touto organizací má nějaký vnitřní předpis, protože my jsme i u této organizace několikrát zjistili, že smlouvy, které uzavírala, a to, jak se k majetku chovala, rozhodně nebylo ve prospěch státu ani ve prospěch občanů této země.

Na závěr mi dovolte krátkou poznámku. Pakliže stačila jedna věta, pane ministře, vy jste zde byl jako poslanec při prvním projednávání tohoto návrhu zákona. Velmi mě mrzí, že jsme na to přišli pět let poté.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní prosím pana kolegu Karla Vymětala.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, vážená vládo. Pane ministře, chtěl bych nejdříve upřesnit to, co jste zde řekl, že se jedná o bývalý majetek komunistického svazu mládeže SSM. To se jmenovalo Socialistický svaz mládeže, ne komunistický. To je jedna věc.

Druhá věc. Nejsem si jist, jestli nebudu napomínán paní předsedající, že nemluvím k věci, protože k věci nemluví ani kolega Bratský, ani pan ministr, ale ten může mluvit k čemukoliv, ani kolegyně Konečná, protože nemluvíme k zadržení nebo nezadržení odměny pro bývalého likvidátora fondu. Ale prostě se to tak rozvinulo. Já bych si tedy dovolil snad jednu malou poznámku.

Kolegové poslanci z Občanské demokratické strany velice často vystupují tady na mikrofon a vysvětlují, jak tvrdě, zásadně a dokonale a detailně musí být chráněno soukromé vlastnictví. Na tomto případě vidíme, jak je chráněno státní vlastnictví. Je tak špatně a nejhůř chráněno v této zemi, že pan ministr obtížně hledá právní kroky, aby to státní vlastnictví aspoň následně - když už to bylo všechno rozkulačeno - nějakým způsobem následně vrátil. Já jsem rád, že i kolegové z Občanské demokratické strany v tomto smyslu si začínají uvědomovat, že státní vlastnictví skutečně není v tomto státě dostatečně chráněno.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Karlu Vymětalovi. Ptám se, zda je ještě nějaká přihláška do rozpravy. Ano, je přihláška. Hlásí se pan poslanec Petr Bratský.

 

Poslanec Petr Bratský: Za prvé, pane kolego Vymětale, samozřejmě že jsem hovořil k věci, protože první otázka směřovala přesně tam, a to bylo k té odměně. To byla zásadní podstata problému - jestli vůbec za tu špatnou činnost má, nebo nemá dostat odměnu, kterou si sám drze uložil u notáře za podmínek, které v podstatě, kdyby pan ministr nedal pokyn, aby peníze se vrátily zpátky, by mu byly vyplaceny. To byla zásadní věc. Já jsem, přiznávám, zneužil možná situace, rozvinul jsem to o několik dalších otázek, což není na škodu.

Abych řekl pravdu, jestli někdo nabyl dojmu, že ODS nejde o státní majetek, to by byl největší omyl. Samozřejmě že státní majetek nás také zajímá a vždy zajímal. Vždy jsme se ho snažili chránit. To nám nepodsouvejte, to není přece pravda. (Smích a potlesk z řad poslanců KSČM a ČSSD.) Tady přece není otázka, jestli ODS chrání jenom soukromé vlastnictví nebo státní vlastnictví. Nám vždy jde i o to státní. O to nám šlo v prvé řadě, ale za ním následuje to soukromé, které my na rozdíl od vás chráníme. Vy se snažíte to soukromé ze státního dělat. Když je to už státní, pak to dopadá, jako to dopadlo s Fondem dětí a mládeže. Pak vaše kolegyně Konečná se snaží bojovat za to, aby to bylo chráněno. V tom svádíme společný souboj, upřímně řečeno, nikoliv ruku v ruce pod praporem atd.

Upřímně řečeno, tady nastaly velké problémy na závěr minulého roku. Pan ministr měl pravdu v tom, že byl dvakrát prodloužen o dva roky stav, kdy se ještě o fondu hovořilo a kdy fond ještě činnost vykonával. Ale pokud Ministerstvo financí by chtělo a vláda by skutečně chtěla prosadit to, že s tím nesouhlasila, tak kouzelná stojednička mohla zapracovat. Bohužel se tak nestalo, protože tady byl větší zájem průřezově politickými stranami majetek někam převést. Samozřejmě se majetek převáděl všem dětským organizacím, to znamená, že všechny politické strany někde mají nebo pociťují svoji touhu a vliv. Chtěly ještě způsobit to, aby aspoň nějaký majetek k těm dětem doputoval.

Děti byly o majetek okradeny. Fond měl být dávno prodán a finance měly být využity ve prospěch dětí. To, co se stalo, byla krádež pod širým nebem.

Pane ministře, já vám děkuji za odpověď. Nebudu navrhovat samozřejmě žádné usnesení, protože to nemá smysl. Vy jste odpověděl pravdivě, proti tomu se nedá bojovat usnesením, že nesouhlasíme s vaší odpovědí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Bratskému. Faktická poznámka - pan kolega Vymětal. S další řádnou přihláškou se přihlásil pan poslanec Václav Exner.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, dovolte, abych vás požádal, abyste vyřídila kolegovi Bratskému, že díky jeho vystoupení a jeho obsahu mu odpouštím porušení jednacího řádu tím, že mě oslovil přímo. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Doufám, že to slyšel. Je vám odpuštěno, pane kolego. Nyní má slovo pan poslanec Václav Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, páni ministři, já má také spíše technickou poznámku než vystoupení. Musím reagovat na prohlášení pana poslance Bratského, že ODS odjakživa chrání majetek.

Chtěl bych připomenout prohlášení od tohoto mikrofonu jejich ministra kontroly Igora Němce už na začátku devadesátých let. Člověka, který dnes je opět ve státní funkci. Že například z movitého majetku, který byl předán lidu bývalou Komunistickou stranou Československa, bylo ponecháno ke zničení více než 40 %.

Vy jste také prohlásil, že majetek, který spravoval Fond dětí a mládeže, měl být dávno prodán. Upozorňuji, že v době vzniku fondu zde bylo několik let vlády ODS, kdy k takovému prodeji nedošlo.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla zatím poslední přihláška do rozpravy k této interpelaci, a proto se vás zeptám, kolegyně a kolegové, zda se ještě někdo hlásí. Nehlásí.

Pan poslanec Petr Bratský nenavrhuje žádné usnesení. Tím jsme se vyrovnali s touto interpelací. Já její projednávání končím. Tím také končím projednávání všech písemných interpelací, neboť byly předloženy tři a tři jsme projednali. Tím také končím dnešní pracovní den.

Přeji vám hezký zbytek odpoledne a večera. Dovolte pouze, abych vás upozornila, že zítra ráno se budeme nejprve zabývat bodem číslo 42, trestním řádem ve druhém čtení, jak jsme si odhlasovali jeho zařazení jako první bod zítřejšího jednacího dne.

 

(Jednání skončilo v 17.18 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP