(16.50 hodin)
(pokračuje Bratský)

Pan ministr mi tehdy odpověděl nějak a moje nespokojenost s odpovědí pana ministra na tuto interpelaci pod číslem tisku 1022 byla čistě formální, a to z toho důvodu, aby se z ní stal sněmovní tisk a mohla se s ním seznámit i veřejnost, a především abych se mohl zeptat, zda jsou státní peníze zpět z notářské úschovy ve státním rozpočtu, jak pokračuje dále ministerstvo v rozplétání chapadel chobotnice přisáté v uplynulých letech na Fond dětí a mládeže - mimochodem za to, že to stále nazývám chobotnicí apod., jsem byl panem Žákem zažalován a budu to někde vysvětlovat. Za další, co bylo dosud vyšetřeno, zda byla vyvozena odpovědnost vůči některým angažovaným osobám, zda byly podány některé žaloby či další trestní oznámení na základě nových zjištění při vnitřní kontrole Fondu dětí a mládeže přímo Ministerstvem financí. Zda již byly po téměř osmi měsících od převzetí zbytkového fondu Ministerstvem financí podniknuty právní kroky ke zneplatnění nevýhodných prodejů pod cenou a smluv uzavřených bývalým likvidátorem ve prospěch několika málo firem založených krátce před těmito transakcemi. Připomínám, že většinou to bylo v září 2004. Jak pokračuje a bude pokračovat slíbený a Sněmovnou požadovaný převod dosud nepřevedeného majetku na dětské a mládežnické organizace.

Děkuji vám, pane ministře, za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: O slovo se ani nehlásí, ale rovnou jde k mikrofonu místopředseda vlády Bohuslav Sobotka. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji. Paní místopředsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, musím říci, že když jsem dostal na stůl interpelaci pana poslance Bratského ve věci zadržení odměny pro likvidátora Fondu dětí a mládeže, tak jsem se nejprve polekal, protože jsem se domníval, že mě pan poslanec bude kritizovat za to, že jsem v roce 2002, 2003 a 2004 tuto odměnu zadržel likvidátorovi, ačkoliv mě likvidátor opakovaně svými dopisy o vyplacení odměny v těchto letech žádal. Naštěstí tedy jsem se nedočkal tohoto překvapení a nebyl jsem v této interpelaci kritizován za to, že jsem odmítl v letech 2002, 2003 a 2004 tuto odměnu likvidátorovi vyplatit právě proto, že v té době již probíhala kontrola Ministerstva financí a já jsem chtěl vyčkat až na výsledek této kontroly a také jsem chtěl vyčkat konečně na to, až Poslanecká sněmovna ukončí existenci tohoto provizoria, kdy byl Fond dětí a mládeže v likvidaci a kdy konečně bude možné dostat se k podkladům a zjistit, jak ve skutečnosti likvidace probíhala.

Pan poslanec mě tedy za toto nekritizoval, pouze se dotazoval, jaká je nyní situace kolem onoho zjištění. Já bych pouze chtěl uvést, že od 1. ledna 2005 hospodaří Ministerstvo financí s majetkem po bývalém Fondu dětí a mládeže. Skutečně jak zde již pan poslanec zmínil, při přebírání spisové dokumentace na pracovišti v Olomouci byl převzat i originál protokolu o notářské úschově a žádost o přijetí peněz do notářské úschovy. Likvidátor uložil na Praze 1 u notářky částku 915 tisíc korun jako jemu dosud nevyplacenou část odměny za rok 2002, 2003 a 2004, která byla vázána na kvalitu výkonu jeho funkce. Tyto odměny byly stanoveny v dohodě, která byla podepsána mezi likvidátorem a ministrem financí v roce 2001. Notářská úschova byla sjednána do konce roku 2005 s tím, že bude vyplacena bývalému likvidátorovi, pokud Ministerstvo financí rozhodne o jejím přiznání, nebo bude uvolněna ve prospěch ministerstva, pokud ministr rozhodne, že nebude likvidátorovi přiznána, anebo bude uvolněna ve prospěch bývalého likvidátora, pokud nenastane žádná z výše uvedených možností.

Činnost Fondu dětí a mládeže byla v roce 2003 a 2004 podrobena kontrole Ministerstvem financí. Na základě této kontroly pak bylo ministerstvem podáno trestní oznámení na likvidátora fondu, což je myslím věc, která je Poslanecké sněmovně známa. Po převzetí hospodaření s majetkem po bývalém Fondu dětí a mládeže 1. ledna letošního roku bylo Ministerstvem financí zadáno u externí auditorské firmy vypracování auditorského zjištění správnosti účetních i právních postupů. Musím říci, že Ministerstvo financí již obdrželo závěrečnou zprávu a na základě této zprávy jsem již rozhodl, že bývalý likvidátor nezíská žádnou část zbývající odměny, která je uložena v této notářské úschově. Toto své rozhodnutí, které jsem na základě auditu učinil, jsem již zaslal likvidátorovi fondu a současně Ministerstvo financí podniklo právní kroky ke zrušení dohody o notářské úschově a vrácení uložených peněz na příslušný účet Ministerstva financí. V tuto chvíli ještě prostředky na účtu Ministerstva financí nejsou. Budu informovat pana poslance v okamžiku, kdy tyto prostředky obdržíme na účtu ministerstva. Byly ovšem podniknuty základní kroky, které směřují k tomu, abychom finanční prostředky obdrželi. Za prvé jsem vydal rozhodnutí o nepřiznání této odměny, sdělil jsem to likvidátorovi a Ministerstvo financí tuto věc oznámilo příslušné notářce, tak aby bylo možné zahájit právní kroky ke zrušení tohoto účtu.

Pokud jde o nové dotazy pana poslance, které zde byly zmíněny, na první z nich jsem již odpověděl. U druhého dotazu - jak pokračuje Ministerstvo financí v rozplétání chapadel chobotnice přisáté v uplynulých letech na Fond dětí a mládeže - musím říci, že Ministerstvo financí samozřejmě v době, kdy nemělo možnost do fungování fondu zasahovat, provádělo kontrolu. Kontrolní zjištění byla publikována a bylo podáno trestní oznámení. Provedli jsme změny ve dceřiných společnostech, které existovaly pod Fondem dětí a mládeže a které bohužel ještě stále existují - já se potom k tomu ještě dále vrátím - tak, aby se tyto společnosti dostaly pod kontrolu Ministerstva financí. K těmto změnám v orgánech společnosti došlo.

Co bylo vyšetřeno? Musím říci, že tato věc je v kompetenci Policie České republiky a Ministerstvo financí nemá možnost vyšetřovat tak jako Policie České republiky. My jsme samozřejmě připraveni předat Policii České republiky všechny podklady. Podklady Ministerstva financí jsou k dispozici, čili pokud se policie na Ministerstvo financí obrátí na základě již podaných trestních oznámení, a trestní oznámení nepodalo jenom Ministerstvo financí, ale vím o tom, že trestní oznámení v různých souvisejících kauzách byla podána i jinými subjekty, tak Ministerstvo financí samozřejmě může zpřístupnit veškeré podklady. To souvisí s otázkou pod c).

Musím říci, že Ministerstvo financí nepodalo nějaká další trestní oznámení. My analyzujeme všechny kroky, které likvidátor podnikl zejména v posledním období svého fungování, a musím říci, že využijeme všechny právní nástroje, které máme, pokud nějaké takovéto právní nástroje máme. Já bych potom ještě podal doplňující informaci pravděpodobně příslušnému podvýboru Poslanecké sněmovny o tom, jestli se nám podařilo najít nějaké možnosti, jak reagovat ze strany Ministerstva financí na kroky, které likvidátor podnikl v posledních měsících svého fungování.

Ministerstvo financí se primárně nyní kromě kontroly zjišťování činností, které zde probíhaly, a identifikace možných právních nástrojů, jak na to reagovat, soustředí na dokončení bezúplatných převodů majetku, který likvidátor nestihl ještě převést do konce roku 2004, ale jejichž převod odsouhlasila Poslanecká sněmovna. Tam je několik kategorií objektů. Některé objekty již byly převedeny, u některých objektů bohužel jsme identifikovali právní spory, u některých je potřeba doplnit ještě smluvní dokumentaci tak, aby k převodům mohlo dojít, ale v každém případě platí, že je ambicí Ministerstva financí, aby všude tam, kde tomu nebrání žaloba nebo právní předpis, došlo k naplnění vůle Poslanecké sněmovny a objekty byly mládežnickým organizacím, které stanovila Poslanecká sněmovna, převedeny.

Samostatný problém jsou ovšem ony tři akciové společnosti, které zřizoval Fond dětí a mládeže. I u těchto společností se Ministerstvo financí rozhodlo postupně provést určité prověrky jejich hospodaření a v tuto chvíli hledáme nejvhodnější cestu, jak tyto společnosti buď prodat, nebo zlikvidovat. U jedné z těchto společností je problém, neboť je napadena žalobou na vydání akcií této společnosti, čili tam, jak se zdá, do doby, než bude tento spor ukončen, není pravděpodobné, že bychom tuto společnost mohli prodat či zlikvidovat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP