(16.40 hodin)

Poslanec Petr Bratský: Vážená paní předsedající, vážený pane předsedo vlády, kolegyně a kolegové, pan premiér mi ve své odpovědi, kterou najdete pod číslem tisku 1082, sice poněkud upřesnil právní pozadí této obrovské státní zakázky ještě z dob vlády Miloše Zemana, napsal, že na rámcovou smlouvu o poskytování služeb komunikační infrastruktury veřejné správy navazují na každém ministerstvu a nakonec i dalších státních úřadech tzv. smlouvy prováděcí, a k nim ještě může být uzavřeno, a také bylo uzavřeno, množství dodatků, ale nechtěně se vyhnul asi sdělení velmi důležitých podrobností.

Nechci zde pana premiéra vláčet za hříchy jeho předchůdců, ale bohužel i on se musí potýkat s následky jejich tvořivosti právě v této chvíli. Zajímavé na celém tomto dárkovém balíčku privatizovaného Telecomu je zejména to, co se v odpovědi nenachází a co se doufám od pana premiéra dozvíme: jaká je v součtu celková hodnota zakázek uzavřených pod pláštíkem rámcové smlouvy i zavázaných (?) prováděcích smluv a všech jejich dodatků, když sám o sobě pouhý jedenáctý dodatek na jednu z mnoha prováděcích smluv - v tomto případě to bylo Ministerstvo zemědělství - obnáší zakázku v hodnotě asi půl miliardy Kč. Když uvážím, že tato cifra může dosahovat za pět let platnosti rámcové smlouvy několik miliard Kč, možná dokonce v souhrnu desítky miliard, tak jaká je pak skutečná cena, za kterou se podařilo privatizovat Telecom! Je to oněch halasně oslavovaných 83 miliard, ovšem minus časovaný dárkový balíček z dob vlády Miloše Zemana, pana Špidly a nakonec i Grosse?

Celá smlouva je již nyní trnem v oku Ministerstvu informatiky, které je odborným garantem této věci a soudí, že toto dnes již neodpovídá pravidlům platným v Evropské unii.

Konzultoval jsem to také s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže a závěr byl zhruba takový, že to, co si ještě v roce 2001 na závěr dovolila Zemanova vláda čistých rukou, to už by si dnešní vláda podle současných zákonů dovolit nemohla, a i tehdy to již bylo možná nemravné, nebo spíš neetické. Obce, města a kraje v této zemi jsou pod permanentním tlakem nejenom vlády, ale i státních kontrolních orgánů a nakonec hlavně médií, aby úzkostlivě dodržovaly pravidla veřejných zakázek za každý metr chodníku, kanalizace, plynové přípojky nebo přístavku ke školní tělocvičně. Pan premiér to dobře zná ze svého působení v Praze. A přitom sama vláda si rámcovou smlouvou s Českým Telecomem troufla střihnout jednu velkou, mnohamiliardovou ránu pomocí výzvy jednomu zájemci s výsledky, které jsou závazné pro všechna ministerstva i ostatní ústřední orgány celé státní správy. Celé to velmi připomíná jiný neslavný a předražený projekt Zemanovy vlády - INDOŠ neboli Internet do škol, který byl vlastně také takovým dárkovým balíčkem.

Ač chápu, že pan premiér jako nejvýše postavený zástupce sociální demokracie musel ve své odpovědi vydatně zamlžovat konání předchozích premiérů a předsedů ČSSD, přesto nemohu být s jeho odpovědí na mou interpelaci spokojen, a navrhuji proto následující usnesení - ale vidím na displeji našeho zařízení, že možná budeme usnášení neschopní, takže doufám, že pan předseda mi odpoví, přestože usnesení asi neprojde: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR nesouhlasí s odpovědí předsedy vlády na písemnou interpelaci obsaženou ve sněmovním tisku 1082.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji za přednesení úvodního slova panu poslanci Petru Bratskému. Otevírám rozpravu, v níž vystoupí nyní premiér České republiky Jiří Paroubek.

 

Předseda vlády ČR Jiří Paroubek: Vážený pane poslanče, dámy a pánové. Já musím říci, že jsem trošku zklamán, že pan poslanec nebyl spokojen s mou odpovědí, ale ne tak úplně překvapen.

Já budu velice stručný v této věci. Chtěl bych ho ujistit, že to, co on považuje za potřebné údaje, mu ještě dodatečně dodám. Takže skutečně nemusí pokoušet, nebo nemusí nechávat sčítat počet členů Poslanecké sněmovny a může očekávat, že v nejbližších dnech ty potřebné údaje dostane. Měl bych je už dneska, ale jak jsem byl vyrozuměn svým sekretariátem, tak tyto požadavky se dozvěděl od pana poslance 12. tohoto měsíce a nestačil ty věci zpracovat tak, jak by bylo potřeba. Takže ať to bere pan poslanec jako můj závazek.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane premiére. Ptám se na přihlášku do rozpravy k této interpelaci. Hlásí se pan poslanec Petr Bratský.

 

Poslanec Petr Bratský: Pane předsedo necítím se být snad rytířem, ale já vám věřím, že součet všech těch zakázek za celou tu dobu mi dodáte, nakonec do zářijové schůzky parlamentu je poměrně ještě dost času, takže pevně věřím, že ta čísla dostanu, a pevně doufám, že nebudeme příliš překvapeni. Proto nebudu navrhovat žádné usnesení v této chvíli, vidím, že interpelace se setkávají spíš s nezájmem Poslanecké sněmovny, což mě mrzí. Je to věc, která je jistě závažná, a já pevně věřím, že se dohodneme a že hlavně vaše vláda už uzavře tyto rámcové dohody, že přestane pokračovat v tom dealu, který tady byl nastaven, a že každé ministerstvo, každý úřad státní správy obdrží váš pokyn, že má od této chvíle dělat nová výběrová řízení podle zákona, tak jak je stanoveno. A že v podstatě ty věci, které se odehrály do současné doby, už budou mít nějaký konec. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Vidím, že ještě chce reagovat na tato slova pan premiér. Máte slovo, prosím.

 

Předseda vlády ČR Jiří Paroubek: Já tady nechci zdržovat, spíš bych si pak ujasnil s panem poslancem, co vlastně chce. Jestli chce vědět, kolik z těch ročních smluv vyplývá, tak to jsem mu asi schopen dát, pokud tomu dobře rozumím. Jinak se obávám, že pokud budou vypsána některá nová výběrová řízení, tak to může být nakonec ještě dražší, než to je teď. Takže já bych se toho obával, protože ta cena za tři čtyři roky se přece jenom někam dostala. Ale to nesouvisí s podstatou té interpelace.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane premiére. Ptám se na další přihlášku do diskuse k této interpelaci, ale žádnou přihlášku nevidím. Pan kolega Petr Bratský řekl, že nenavrhuje žádné usnesení, jimž bychom se mohli nyní zabývat, proto končím nejenom rozpravu, ale také projednávání této interpelace.

 

Třetí interpelací, kterou se budeme zabývat, je interpelace na ministra financí Bohuslava Sobotku. Pan ministr odpověděl na interpelaci poslance Petra Bratského ve věci zadržení odměny pro bývalého likvidátora Fondu dětí a mládeže. Interpelace spolu s odpovědí nám byla předložena jako tisk 1022. Prosím tedy opět pana kolegu Bratského, aby vystoupil s úvodním slovem.

 

Poslanec Petr Bratský: Vážená paní předsedající, pane ministře, kolegyně a kolegové, když jsem se zabýval situací kolem Fondu dětí a mládeže, dozvěděl jsem se velmi zajímavou informaci, že bývalý likvidátor, který byl odvolán Sněmovnou ještě dříve, než mu skončilo funkční období, a to pouze asi 14 dní předtím, což bylo jasné, že to je formální záležitost, nicméně velice důležitá formální záležitost, si uchoval v notářské úschově určité finance ve výši téměř milion Kč jako svoji odměnu za svoji výtečnou činnost, které by měly být uvolněny za předpokladu, že by buď Ministerstvo financí požádalo, aby mu byly vyplaceny, anebo vůbec nic nekonalo. To znamená, že on by je nedostal pouze v případě, že by Ministerstvo financí, konkrétně možná přímo pan ministr, zakázalo notáři tuto odměnu za jeho činnost, za kterou ho Sněmovna odměnila tím, že byl odvolán předčasně, vyplatit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP