(12.50 hodin)
(pokračuje Langer)

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 69. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 178 pro návrh 135, proti nikdo. Návrh usnesení byl schválen.

 

Zahajuji podrobnou rozpravu. Do té se nikdo nehlásí, proto ji končím. Předpokládám, že ani navrhovatel, ani zpravodaj nám nechtějí sdělit nic nového. Proto přednesu návrhu usnesení:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Ludvíka Hovorky, Tomáše Kvapila a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 328/1999 Sb., o občanských průkazech, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 1035."

 

Zahájil jsem hlasování číslo 70. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Z přítomných 178 pro návrh 147, proti 1. Konstatuji, že se návrhem zákona byl vysloven souhlas. (Potlesk v části sálu.)

 

Zahajuji projednávání bodu číslo:

 

20.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 219/1999 Sb.,
o ozbrojených silách České republiky, ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech
a o změně některých souvisejících zákonů
(rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1072/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády návrh uvede ministr obrany Karel Kühnl, a to velmi stručně.

 

Ministr obrany ČR Karel Kühnl Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi pouze základní poznámku, že soubor branných zákonů přijatých před šesti lety byl přijímán v době, která předcházela zahájení a uskutečnění reformy Armády České republiky. V mezidobí došlo k uskutečnění této reformy a zejména k plné profesionalizaci armády, ale došlo také k vývoji právního prostředí, v němž jsou branné zákony zabudovány, k vývoji právních definic, právních institutů, a proto je nutné všechny tyto branné zákony postupně novelizovat. Součástí této práce je právě předkládaná novela zákona o ozbrojených sílách. (Velký hluk v sále.) Zjednodušeně řečeno se dá říci, že tímto zákonem se nemění základní členění -

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Promiňte, pane ministře, omlouvám se. Kolegyně a kolegové, je to poslední bod, nicméně to neznamená, že by atmosféra měla být jiná než pracovní.

 

Ministr obrany ČR Karel Kühnl Tímto návrhem zákona se nemění základní členění ozbrojených sil ani způsob jejich řízení, pouze se modifikuje a upřesňuje činnost ozbrojených sil, a to zejména v tom smyslu, že se vymezují nově, případně přesněji jednotlivé pojmy jako vojenský objekt, vojenský materiál atd., příslušník vojenské pořádkové služby, a nově se upřesňují některé úkoly armády s ohledem na cíle, které armáda plní právě po své reformě.

Dámy a pánové, jistě vás nepřekvapí touha ministra obrany setkat se s tímto návrhem zákona i ve druhém čtení. Budu vám velmi vděčný, když této touze vyjdete vstříc.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Slovo má zpravodaj pro prvé čtení kolega Pavel Hönig.

 

Poslanec Pavel Hönig: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, máme před sebou vládní návrh zákona o ozbrojených silách, tisk 1072, který reaguje na množství změn, ke kterým v ozbrojených silách České republiky v minulých letech došlo.

V prvé řadě zákon reaguje a novelizuje zákon č. 219/1999, kdy definuje ozbrojené síly, jejich úkoly a úkoly jednotlivých složek v souvislosti se změnami, ke kterým došlo v Armádě České republiky. Zákon reaguje také na změnu úkolů, před které jsou dnes ozbrojené síly postaveny. V kostce řečeno jsou to definice vojenských objektů, definice vojenského materiálu, který tento zákon kategorizuje. Nově je zaváděna kategorie munice, která ve stávajícím zákoně chybí. Úpravy se také týkají vojenské techniky, kde zákon reaguje na zákon o provozu na pozemních komunikacích č. 56/2001 a na zákon o pojištění zodpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla. Úpravy se také týkají vojenského výcviku apod.

Z nových oblastí, kam stávající zákon nezasahoval, je to úprava týkající se vojenských vozidel a odborné způsobilosti k jejich řízení. Novou oblastí je také vyšetřování vojenských leteckých nehod, které tento zákon definuje, a stanoví orgány pověřené k jejich vyšetřování. Návrh zákona také pamatuje na nasazení příslušníků Armády České republiky v rizikových oblastech mimo území České republiky, včetně změny rozpočtových pravidel, která se tohoto nasazení týkají. Novou oblastí využití armády je také využití při plnění dalších úkolů, které doposud zákon nedefinoval, mimo jiné také k likvidaci následků pohromy, za dodržení pravidel tímto zákonem stanovených. Proto se také zde definují vojenské záchranné útvary.

Navrhovaná novelizace kromě možnosti využití letecké dopravy ke zdravotním účelům dává také legislativní rámec k dopravě jak ústavních činitelů, tak k dopravě vojáků jiných armád v rámci NATO a možnost spolupráce vojenských leteckých služeb se službami civilními.

Dámy a pánové, v souvislosti s dnešní jinou podobou a jinými úkoly ozbrojených sil České republiky mám za to, že tato novela je již velmi potřebná, a přimlouvám se za její propuštění do druhého čtení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu. Nevidím žádnou přihlášku, proto ji končím. (Námitky.) Pan ministr se hlásí - jako poslanec. Omlouvám se.

 

Ministr obrany ČR Karel Kühnl Vážený pane předsedající, vážené dámy a vážení pánové, já bych si dovolil v obecné rozpravě navrhnout zkrácení lhůty k projednávání ve výborech o 20 dnů, protože to umožní, aby druhé, případně třetí čtení bylo projednáno na říjnové schůzi našeho podzimního jednání.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane ministře, můžete navrhnout i větší zkrácení, ale pokud s tím budete sám jako navrhovatel souhlasit. (Veselost v sále.) To bylo jediné vystoupení. Končím obecnou rozpravu.

Budeme se zabývat návrhem na přikázání. Předseda Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro obranu a bezpečnost. Nevidím žádný jiný návrh.

 

Proto zahajuji hlasování s pořadovým číslem 71. Ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem na přikázání. Kdo je proti?
Z přítomných 175 pro 127, proti nikdo. Návrh byl přijat.
 

Nyní rozhodneme o návrhu na zkrácení o 20 dnů.
Zahájil jsem hlasování číslo 72. Kdo je pro? Kdo je proti?
Z přítomných 174 pro návrh 90, proti 3. I tento návrh byl přijat.
 

Tím končím projednávání tohoto bodu.

 

Kolegyně a kolegové, k dalšímu programu. Odpoledne jsou na programu ústní interpelace na předsedu vlády, členy vlády. Po skončení ústních interpelací se budou projednávat tři písemné interpelace, respektive odpovědi na ně, a to interpelace pana kolegy Hojdy ve věci železniční tratě do Chomutova, pana kolegy Bratského ve věci rámcové smlouvy s Telecomem a jako třetí odpověď na písemnou interpelaci rovněž pana kolegy Bratského ve věci odměny likvidátora Fondu dětí a mládeže.

Tím končím dnešní dopolední jednání. Vyhlašuji přestávku do zahájení ústních interpelací.

 

(Jednání přerušeno ve 13.00 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP